Een rondje langs de internationale velden

13 oktober 2021

Terugblik op interlandperiode van FC Utrecht-spelers.

Jong FC Utrecht-speler Mees Rijks scoorde afgelopen zaterdag zijn eerste doelpunt ooit voor het Nederlandse Onder 19-team, daarnaast maakte hij ook nog eens zijn debuut voor dat team. Ook kwamen Tasos Douvikas, Othmane Boussaid, Quinten Timber (foto) en Selim Can Sönmez in actie tijdens de afgelopen interlandperiode.

Tasos Douvikas maakte op 5 september in het WK-kwalificatieduel tegen Kosovo zijn eerste doelpunt voor de nationale ploeg van Griekenland. Afgelopen week stonden voor de Grieken twee duels op het programma in diezelfde WK-kwalificatiereeks. In de eerste wedstrijd, afgelopen zaterdag thuis tegen Georgië kwam de spits niet in actie. Anastasios Bakasetas (Trabzonspor, Turkije) en Dimitros Pelkas (Fenerbahçe, Turkije) bezorgden de Grieken een 2-0 overwinning. Afgelopen dinsdag 12 oktober was Zweden de tegenstander in Solna. Douvikas kwam in die wedstrijd in het veld voor Vangelis Pavlidis (AZ), op dat moment keken de Grieken tegen een 2-0 achterstand aan. Dat was tevens de eindstand in Zweden.

Quinten Timber startte namens Jong Oranje twee keer in de basis in de kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2023. Tegen Jong Zwitserland werd afgelopen vrijdag in Lausanne met 2-2 gelijk gespeeld. Na een 2-0 achterstand zorgde Joshua Zirkzee (Anderlecht, België) met twee doelpunten voor een gelijkspel. Vier dagen later wonnen de Nederlandse talenten met 5-0 van Jong Wales in Nijmegen. Jurgen Ekkelenkamp (Hertha BSC, Duitsland) met twee doelpunten, Sven Botman (Lille, Frankrijk), Daishwan Redan (PEC Zwolle) en een eigen doelpunt van Jong Wales zorgden daar voor de vijf goals. Jong Oranje staat momenteel tweede in Groep E, drie punten en met een wedstrijd minder gespeeld achter Jong Zwitserland. Fabian de Keijzer zat ook bij de selectie van trainer Erwin Van de Looi, maar kwam deze keer niet in actie.

Othmane Boussaid speelde met Jong België in diezelfde EK-kwalificatiereeks. Afgelopen vrijdag startte hij in de basis van het team van trainer Jacky Mathijssen, dat met 2-0 Jong Kazachstan versloeg. Lois Openda (Vitesse) en Yorbe Vertessen (PSV) maakten de goals. In het duel tegen de talenten van Jong Denemarken afgelopen dinsdag werd geen beroep gedaan op Boussaid.

Mees Rijks wist een mooie mijlpaal te bereiken met Oranje Onder 19. In het UEFA Pre-Tournament, dat geldt als voorbereiding op het kwalificatietoernooi voor het EK van 2022, scoorde Rijks de openingstreffer in het treffen met Slowakije Onder 19. Die wedstrijd werd uiteindelijk verloren met 2-1. In de wedstrijd tegen Portugal Onder 19 kwam Rijks later in het veld als verse kracht (3-1 winst). In de met 4-1 verloren wedstrijd tegen Duitsland Onder 19 afgelopen dinsdag kwam hij niet in actie.

Selim Can Sönmez maakte zijn debuut in het team van Turkije Onder 17. In de wedstrijd die met 6-1 gewonnen werd tegen Malta Onder 17 kwam hij vlak voor tijd binnen de lijnen. Alsof dat nog niet mooi genoeg was voor het talent, startte hij afgelopen dinsdag in de basis tegen Denemarken Onder 17. Die wedstrijd eindigde in 3-3, waarna de Turkse talenten aan het langste eind trokken na strafschoppen.