'De eerste keer FC Utrecht, ik was gelijk verkocht'

27 oktober 2021

De tegel van... Damian Korenhof.

De Grâchmuur in Stadion Galgenwaard wordt sinds het begin van dit jaar gevuld met bedrukte tegels. Tegels van jullie, supporters van FC Utrecht! In deze rubriek, genaamd ‘De tegel van’, lichten we in wedstrijdmagazine FC Today elke thuiswedstrijd één supporterstegel uit. Want: achter iedere tegel zit een eigen verhaal!

Eén tegel hebben hangen in Stadion Galgenwaard is voor een supporter natuurlijk al een prachtige beleving, maar Damian Korenhof uit Voorthuizen besloot om maar liefst vier tegels onder elkaar langs de Bunnikside te bestellen. Hij zelf, zijn oom, vader en inmiddels overleden opa zijn allemaal apart vereeuwigd op de Grâchmuur. Twijfels over het plaatsen van deze herinneringen voor het leven heeft Damian nooit gehad.

De liefde voor FC Utrecht ontstond bij Damian in 2011, toen hij voor het eerst voet zette in een voetbalstadion. FC Utrecht versloeg op de laatste speeldag AZ met 5-1, mede dankzij een wereldgoal van Dries Mertens. “Toen ik voor het eerst binnenkwam in Stadion Galgenwaard was ik gelijk verkocht. Tijdens die wedstrijd zat ik op de Cityside en ik was enorm onder de indruk van de sfeer aan de overkant. Toen besloot ik alle wedstrijden die ik na AZ-thuis ging bezoeken alleen nog maar vanaf de Bunnikside te bekijken. In 2016 heb ik toen een Seizoenkaart gekocht”, licht hij toe. In de loop der jaren heeft Damian veel mensen leren kennen, waarmee hij tweewekelijks de tocht naar het Herculesplein maakt: “Ik liep een keer door Voorthuizen met een FC Utrecht-shirt en ik werd aangesproken door een jongen. Sindsdien ben ik goed bevriend met hem geraakt en met nog een paar andere jongens reizen we nu altijd samen naar Utrecht.”

De tegel van zijn overleden opa, Jan Venus, brengt daarnaast een emotionele lading met zich mee. In het begin van dit jaar ging de gezondheid van Damians opa achteruit, waarop Damian vervolgens contact legde met FC Utrecht of er niet een foto van de tegel geregeld kon worden; supporters mochten door corona natuurlijk niet het stadion in. “Ik ben de club heel dankbaar dat ze eerder dan gepland de tegel van mijn opa hebben kunnen laten maken. De nacht voordat wij afscheid namen heeft hij in zijn slaap de tegel kapot gegooid, wat ook wel een beetje symbolisch is natuurlijk. Bij zijn uitvaart hebben we de gebroken stukken op zijn kist gelegd”, sluit Damian een indrukwekkend verhaal af.