Zuidam: 'We proberen de lat iedere keer hoger te leggen'

04 november 2021

In Directie Donderdag deze maand een gesprek met Technisch Directeur Jordy Zuidam.

De sterkste competitiestart ooit, een sfeervol en drukbezocht Stadion Galgenwaard, de doorbraak van spelers uit eigen opleiding in de hoofdmacht, de rol van Urby Emanuelson en het steeds hoger leggen van de lat. Het zijn onderwerpen die aan bod komen in een kakelverse aflevering van Directie Donderdag, waarin vanuit het FC Utrecht Topsportcentrum in Overvecht Technisch Directeur Jordy Zuidam ingaat op de stand van zaken binnen de sportieve tak van de club.

“In met name de thuiswedstrijden zijn we heel moeilijk te verslaan. Als je een ranglijst opmaakt van alleen de thuiswedstrijden, staan we bovenaan. Daarvoor de complimenten naar het elftal, maar ook zeker naar het publiek, dat de ploeg steunt”, aldus Zuidam, die ook zag hoe de vorige thuisduels elk meer dan 20.000 supporters naar het Herculesplein trokken. “We hopen dat we de chemie die er is kunnen vasthouden en dat we de ongeslagen status nog lang kunnen doorzetten.”

Na elf partijen 23 punten: het is een evenaring van de beste competitiestart ooit van FC Utrecht. “We zijn heel tevreden over de seizoensstart. Maar: we zijn elf wedstrijden onderweg en we hebben nog een lange weg te gaan. Ik zeg altijd zo: je kunt pas echt een balans opmaken als je aan het einde van het seizoen bent, want dan worden de prijzen verdeeld”, zegt Zuidam vanuit Overvecht, waar het vlaggenschip van de Utrechtse FC sinds enkele maanden vertoeft. “Maar dat we nu tevreden zijn over waar we nu staan, is duidelijk. We leven van wedstrijd naar wedstrijd en proberen ons elke keer te verbeteren, die lat steeds hoger te leggen.”

“Het is heel mooi om te zien dat spelers uit eigen jeugd doorbreken en minuten krijgen”, gaat Zuidam in op onder meer het recente debuut van Mohamed Mallahi en Eros Maddy. “Dat is een verdienste van de Academie, die de afgelopen jaren heel hard gewerkt heeft. We zijn met het niveau van het eerste elftal gegroeid, dus die stap is groot. Het is fantastisch om te zien dat we daar nu de vruchten van plukken.”

“Het verhaal van Mohamed Mallahi is natuurlijk fantastisch”, zoomt Zuidam in op de rechtsbuiten die afgelopen weekend een fraai doelpunt maakte in het thuisduel met Willem II. “Een echte Utrechtse jongen die al lang in de jeugd heeft gespeeld en keihard gewerkt heeft en nooit heeft opgegeven. Dat hij nu zijn minuten maakt en dat bekroont met een goal tegen Willem II, is fantastisch om te zien. Je ziet dat het algehele niveau van de jeugdopleiding aan het groeien is. Je ziet bijna alle elftallen terug in de top van de ranglijsten. Dat zegt iets over het basisniveau van onze opleiding. Daarvoor de complimenten naar alle betrokkenen binnen onze academie, zoals de jeugdtrainers die er elke dag mee bezig zijn om te verbeteren en de lat steeds hoger te leggen. Ook dank naar onze Official Partners, zoals Schoonderbeek en LINKIT, die daar ook een heel belangrijke bijdrage in hebben.”

Waar het sportieve plafond dit seizoen ligt? De tijd zal het leren. “We willen altijd voor het maximale gaan. We zijn zes jaar lang in de top zes geëindigd en hebben uitgesproken dat we onszelf altijd willen verbeteren”, schetst Zuidam. “Dat willen we ook dit seizoen doen. We zijn ontzettend ambitieus en proberen die lat elke keer hoger te leggen. Ik geloof heilig in de werkwijze zoals we die met elkaar hebben neergezet. Laten we hopen dat we aan het einde van het seizoen kunnen zeggen dat we nog trotser zijn geworden.”

Bekijk het volledige item, waarin Zuidam ook ingaat op de rol van Urby Emanuelson: