Als de spelersbus van FC Utrecht op 3 december 1995 na een uitnederlaag bij De Graafschap (3-0) terugkeert in de Domstad, staat een groep briesende supporters de spelers van de Utrechtse FC op te wachten. Trainer Simon Kistemaker sommeert de chauffeur de deur te openen en stapt uit. ‘Wat is er, mannen?’, vraagt hij, waarna de woedende menigte van leer trekt over de in hun ogen onacceptabele nederlaag. ‘Wat denk jij? Ik ben er nog veel zieker van dan jullie’, spreekt ‘De Kist’ de groep toe. ‘Maar zorg dat je de boel niet in de steek laat! Zondag staan we er allemaal weer, hè!’

Het is Simon Kistemaker ten voeten uit. Een trainer anders dan alle anderen. Geliefd door de spelers en stafleden met wie hij werkt. Geliefd door de achterban van verschillende clubs, waaronder FC Utrecht. Verketterd, vaak, door de bestuursleden van de clubs die hij dient. ‘De Kist’ en bobo’s; die twee gaan maar zelden samen.

In Utrecht zit de in IJmuiden geboren coach op 13 augustus 1995 voor het eerst op de bank. FC Utrecht wint die dag met 4-0 van ADO Den Haag in de beker. Een week later, als de FC uit Utrecht een uitpartij tegen Ajax speelt, staat diezelfde score in Amsterdam op het bord. Ajax is tijdens de periode van Kistemaker bij FC Utrecht de eerste Eredivisie-oppponent en ook de laatste tegenstander. ‘De Kist’ coacht op 17 december 1995 nog het thuisduel met Ajax, dat met 0-3 wordt verloren. Enkele dagen later krijgt de markante oefenmeester zijn congé.

Kistemaker begint in 1982 zijn loopbaan als trainer bij het Australische Brisbane Lions. In 1984 maakt ‘De Kist’ zijn entree in het Nederlandse profvoetbal, bij FC Volendam. Later dient hij achtereenvolgens DS’79, SC Cambuur, De Graafschap, Telstar, FC Utrecht, SV Spakenburg, Türkiyemspor, FC Breukelen en ADO’20.

De laatste jaren overleeft Kistemaker onder meer een hersentumor, prostaatkanker, darmkanker en een hartoperatie. In 2020 overlijdt zijn vrouw Thea, zijn steun en toeverlaat. Daarna gaat Kistemaker hard achteruit. Eerder deze maand wordt bekend dat de oefenmeester van weleer opnieuw is getroffen door kanker. Aan de gevolgen van die ziekte overlijdt ‘De Kist’, volgens velen de laatste culttrainer van Nederland, op 81-jarige leeftijd.