Wie in het weekend een afspraak met Gert van Zanten wilde maken, deed er goed aan eerst even het speelschema van FC Utrecht te raadplegen. Stond er een wedstrijd op de rol voor de FC? Dan was Van Zanten die dag druk met zijn cluppie, dat wist iedereen in zijn familie- en vriendenkring. En dan kwam de Utrechter, weer of geen weer en in goede en minder goede tijden, naar het Herculesplein om zich als steward in te zetten voor de FC uit zijn stad. Niet alleen bij thuisduels, maar ook bij uitpartijen. Waar FC Utrecht speelde, daar was Van Zanten. Hij ontving in 2018, gelijktijdig met Ton Koppen, als eerste een gouden FC Utrecht-speldje met een diamantje, als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet voor de club.

Zo behulpzaam en kalm als hij de laatste jaren was, zo onstuimig kon Van Zanten in zijn tienerjaren zijn. ‘Als er vechten was, dan stond ik vooraan. Op een gegeven moment had ik iets uitgespookt en kon ik kiezen uit een stadionverbod, een geldboete of de club helpen en gaan meelopen met een ervaren steward’, vertelde Van Zanten in het vorig jaar uitgebrachte boek 50 jaar FC Utrecht – 50 verhalen vanuit het hart. Van Zanten koos in 1978 voor die laatste optie en voelde zich als steward zo in zijn sas, dat hij die functie sindsdien vrijwillig uitvoerde. ‘Ik heb nog nooit een knal voor mijn harses gehad. De supporters kennen mij en ik ken hen. Het is heel mooi om zo’n band met elkaar te hebben. (…) Je kunt het zien als een familie. Ik vind die waardering erg mooi.’

Vorig seizoen was Van Zanten voor het laatst als steward aanwezig in Stadion Galgenwaard. Een plek waar hij door de jaren heen generaties groot zag worden en de laatste jaren zijn handen uit de mouwen stak bij de lift voor mindervaliden. Afgelopen vrijdag overleed Van Zanten, plotseling. FC Utrecht heeft daarmee een echte clubman verloren.

Vanuit het hart wenst FC Utrecht de nabestaanden van Gert van Zanten veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.