'Samen zijn we de Goalkeeper Union'

01 november 2021

Maarten Paes beantwoordt tientallen vragen tijdens live Q&A.

Nog geen 24 uur na de spetterende 5-1 overwinning op Willem II in Stadion Galgenwaard beantwoordde keeper Maarten Paes van FC Utrecht vanuit de persruimte in diezelfde voetbaltempel tientallen vragen tijdens een live Q&A via YouTube, powered by T-Mobile. De goalie sprak onder meer over de grappen van Mark van der Maarel, hoe hij een voorbeeld neemt aan Stefan Postma en Michel Vorm en hoe hij bezig is met het ontwikkelen van zijn mentale weerbaarheid.

Via Twitter had Daniel een vraag ingestuurd. Hij vroeg zich af in welke kleur shirt Paes bij voorkeur keept. “Als ik nu zou mogen kiezen: groen”, aldus de goalie. “Want daar winnen we het vaakst mee.”

Ook op Twitter meldde Dustin zich. ‘Hoe ben je in staat om zo nuchter te blijven?’, vroeg hij. “Door het allemaal niet te groot te maken, en omhoog te relativeren als het wat minder gaat en omlaag te relativeren als het goed gaat”, antwoordde Paes.

“Keepen in een vol stadion is een fantastisch gevoel”, ging de in Nijmegen geboren sluitpost in op een vraag over het verschil tussen keepen met of zonder toeschouwers op de tribunes. “Een wereld van verschil met een leeg stadion. Als we scoren kan ik weer lekker met de fans achter me juichen. Het geeft zoveel sfeer aan een wedstrijd. We kunnen oprecht niet zonder jullie.”

Theo keek mee via YouTube en vroeg in de chatbox welke oud-keepers van FC Utrecht voorbeelden zijn voor de doelman. “Dat zijn er twee: Stefan Postma en Michel Vorm. Stefan is natuurlijk mijn keeperstrainer, Michel zat bij Swansea City toen ik begon met keepen. Hem zien spelen, gaf me heel veel inspiratie.”

Een andere supporter was benieuwd hoe de band tussen de keepers bij FC Utrecht is. “Die is heel goed”, vertelde Paes. “Ik geloof erin dat je met alle keepers een team bent: de Goalkeeper Union. We proberen elkaar zo goed mogelijk te maken, al kan er natuurlijk maar eentje spelen.”

‘Wie is de grappigste van het team?’, werd daarna gevraagd. “Wat mij betreft Mark van der Maarel. We hebben allebei een beetje de zelfde humor.”

Gevraagd naar zijn passie voor het keepersvak, vertelde Paes: “Ik vind keepen gewoon het mooiste vak van de wereld. Als ik in de goal sta, word ik daar heel gelukkig van. Als je doet wat je gelukkig maakt, word je daar op een gegeven moment ook heel goed in.”

Een andere kijker schetste een situatie: een wedstrijd verloopt zodanig, dat er op een gegeven moment een speler als keeper verder moet. Welke voetballer zou Paes dan graag onder de lat zien? “Ik denk dat ik dan kies voor Mike van der Hoorn, omdat hij heel erg lang is. Die zou er wel het een en ander uit kunnen vissen”, aldus Paes.

Wie volgens Paes de beste keepers ter wereld zijn op dit moment? “Manuel Neuer is heel goed, Gianluigi Donnarumma is hartstikke goed. En ik noem ook Ederson, omdat hij verreweg de allerbeste is op het gebied van meevoetballen, en dat is ook heel belangrijk in het hedendaagse voetbal.”

Paes beantwoordde vervolgens een vraag over hoe hij aan zijn mentale weerbaarheid werkt. “Mentale weerbaarheid train je deels door ervaring op te doen, dingen te ondergaan. Uit je comfort zone gaan, af en toe. En door te lezen over wat andere experts doen om mentale weerbaarheid te ontwikkelen.”

De allerbeste vraag van allemaal? Die werd volgens Paes via Twitter gesteld door Thomas van Noort. Zijn vraag luidde: ‘Hoe gebruik jij data om je spel te verbeteren Zowel 1) persoonlijke data om mindere aspecten te verbeteren/maskeren of te profiteren van sterke punten, als 2) algemene data, waardoor je bijv. in staat bent om de optimale strategie te kiezen in een spelsituatie?’ Die vraag leverde Thomas een mooie prijs op: het thuisshirt van FC Utrecht! En een antwoord van Paes, natuurlijk: “Een heel goede vraag, omdat de wereld steeds meer naar data gaat en dat ook heel belangrijk is. We gebruiken zelf heel veel data. Zelf word ik in trainingen getrackt om de gemaakte meters in kaart te brengen en te zien naar welke hoek ik duik, bijvoorbeeld.”