'Ons Kluppie, Ons Staadsie'

02 november 2021

De tegel van... Steven de Waal

De Grâchmuur in Stadion Galgenwaard wordt sinds het begin van dit jaar gevuld met bedrukte tegels. Tegels van jullie, supporters van FC Utrecht! In deze rubriek, genaamd ‘De tegel van’, lichten we in wedstrijdmagazine FC Today elke thuiswedstrijd één supporterstegel uit. Want: achter iedere tegel zit een eigen verhaal!

Ons Kluppie, Ons Staadsie. Dat is de tekst die gedrukt staat op de tegel van Steven de Waal, hangend aan de Cityside. De Waal is al meer dan vijftien jaar verbonden aan FC Utrecht en altijd al supporter geweest van de club uit de Domstad. Twaalf jaar lang, van 2007 tot en met 2019, had hij een bestuurlijke functie bij de Utrechtse FC. Hij legt onder meer uit waarom hij gekozen heeft voor een vereeuwiging in Stadion Galgenwaard en vooral wat die plat Utrechtse quote op de tegel voor hem betekent.

Voetbal verbindt, zo kun je de gedachte achter de tegel van Steven de Waal wel omschrijven in een notendop. In zijn dagelijkse leven neemt hij organisaties en bedrijven op sleeptouw die vragen om een innovatieve en maatschappelijke verandering. Die maatschappelijke betrokkenheid bij de Domstad wilde hij onder andere ook uitstralen bij FC Utrecht: “Het maatschappelijke belang dat FC Utrecht kan uitstralen naar de stad en de omgeving heb ik altijd erg belangrijk gevonden. Ik vind het spel voetbal dan ook een van de weinige integratiemachines die we in Nederland hebben. In stadions of bij amateurverenigingen komen er namelijk van allerlei groepen en etnische achtergronden samen, die elkaar normaal nooit zouden tegenkomen, wat je ook goed kunt zien aan de samenstelling van de eerste teams, ook bij FC Utrecht”, zo geeft De Waal aan. Een voetbalclub is vandaag de dag natuurlijk veel meer dan alleen één keer per week voetballen op een groen grasveld en betaald voetbal is een enorme bron van inspiratie voor het amateurvoetbal en nu groeiende meidenvoetbal. Dat is juist hetgeen wat Steven wil aantonen in zijn tegel. Onze club en onze stad Utrecht, onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Inmiddels vindt De Waal dat FC Utrecht grote stappen heeft gemaakt en de club veel meer bij de stad hoort dan ooit tevoren, zo vertelt hij: “De club komt van ver, daar heb ik natuurlijk ook bestuurlijk aan bij mogen dragen, maar inmiddels is FC Utrecht veel meer omarmd door de stad en andersom ook. Dat zie je ook heel goed in het filmpje dat voorafgaand aan elke thuiswedstrijd wordt getoond op de schermen in Stadion Galgenwaard. Daarnaast is het Sint Maartenpact natuurlijk een geweldig voorbeeld van het feit dat de club bij ‘ons staadsie’ teruggekomen is en nu weer voluit mee wil doen!”