Teleurstelling: geen publiek bij FC Utrecht - PSV

07 mei 2021

Club houdt hoop op toeschouwers bij wedstrijden play-offs.

De juridische basis ontbreekt op dit moment nog om (met toegangstests) publiek toe te laten bij publieksevenementen. Hierdoor is het niet mogelijk om toeschouwers te ontvangen bij de laatste speelrondes in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Dat is wat het kabinet vandaag te kennen heeft gegeven tijdens een overleg waarbij namens het Nederlandse betaald voetbal de Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en KNVB aanschoven.

Concreet betekent dit dus ook dat de laatste Eredivisiethuiswedstrijd van dit seizoen van FC Utrecht, het duel met PSV op zondag 16 mei, wordt gespeeld in een leeg Stadion Galgenwaard.

Het Nederlands betaald voetbal is zwaar teleurgesteld dat het wettelijke kader zolang op zich laat wachten, omdat eerder veelvuldig is gebleken dat in de stadions voetbalwedstrijden veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd met beperkt publiek. Rondom de start van het huidige seizoen zijn in het betaald voetbal al zo’n 130 wedstrijden met beperkt publiek gespeeld. Dit leverde voor zover bekend niet of nauwelijks besmettingen op. Dat gold ook voor de drie Fieldlab-experimenten met publiek in de stadions. Uit onderzoek is gebleken dat in de buitenlucht bijna geen besmettingen plaatsvinden en dankzij de placering in de stadions kan iedereen gedurende de hele wedstrijd eenvoudig voldoende afstand (15, meter) houden. Met de recente, eenmalige pilot – FC Utrecht speelde in dat weekend een uitwedstrijd tegen FC Twente, en Jong FC Utrecht ging op bezoek bij TOP Oss – mochten bovendien alleen personen met een negatieve coronatest de stadions in.

Hierdoor, maar ook met het oog op de beleving van het betaald voetbal in Nederland en het perspectief op het volgend seizoen, was het naar het idee van het Nederlands betaald voetbal gepast én verantwoord om het huidige seizoen met beperkt publiek af te sluiten. Het is alleen de regelgeving die nu in de weg zit. FC Utrecht hoopt evenals het collectieve Nederlands betaald voetbal dat er in de play-offs wel met beperkt publiek gespeeld kan worden. De Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en KNVB blijven hierover in gesprek met het kabinet.