FC Utrecht in finale onderuit

23 mei 2021

Utrechters verliezen in De Kuip met 2-0 van Feyenoord.

FC Utrecht heeft in de finale van de play-offs om Europees voetbal verloren van Feyenoord. De ploeg uit de Domstad werd vanmiddag (zondag) in De Kuip met 2-0 verslagen door de Rotterdammers. 

Onzichtbaar, ongrijpbaar, onverklaarbaar soms wellicht: momentum. Maar een gegeven is: FC Utrecht heeft het, in de tweede helft van de finale van de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van Hoofdtrainer René Hake trekt in die fase van de partij het initiatief naar zich toe en is vastberaden op jacht naar de gelijkmaker.

Kansen voor de Domstedelingen
Dat levert de nodige kansen op. Een schot van Django Warmerdam, bijvoorbeeld, eindigt in de handen van Justin Bijlow. De Feyenoord-keeper moet een wonderredding verrichten als even later Gyrano Kerk zijn doel onder vuur neemt - en doet dat ook. Enkele minuten later heeft de goalie het nakijken als Adrián Dalmau een doelpoging onderneemt. De Feyenoord-sluitpost ziet, terwijl de supporters van Feyenoord hun adem inhouden, hoe de bal maar net voorlangs gaat. 

Luis Sinisterra schiet raak
Op die manier houdt de voorsprong van Feyenoord dus stand aan het Van Zandvlietplein in Rotterdam-Zuid. Die leiding wordt door het team van voormalig speler en trainer van FC Utrecht Dick Advocaat genomen halverwege de eerste helft - een helft waarin de Zuid-Hollanders de bovenliggende partij zijn. Luis Sinisterra opent de score met een hard en geplaatst schot in de bovenhoek: 1-0.

Bryan Linssen verdubbelt de marge
Maar de spelers van FC Utrecht laten in De Kuip de koppies daarna alles behalve hangen. Onder meer naar voren gestuwd door de invallers Dalmau, Mimoun Mahi, Bart Ramselaar en Eljero Elia hangt de gelijkmaker als het ware in de lucht. Maar nadat ook een hard schot van Elia eindigt in de handen van Bijlow en Feyenoord via een scherp uitgespeelde counter de marge verdubbelt - Steven Berghuis lanceert invaller Bryan Linssen, die oog in oog met Eric Oelschlägel kalm blijft en de bal in de hoek schiet - wordt het perspectief op een Europees ticket voor de Utrechters wel erg troebel, zeker ook omdat er dan nog maar een paar minuten te spelen zijn: 2-0.

Onvermurwbaar
Ook in de toegevoegde speeltijd doet FC Utrecht nog wat het kan om de aansluitingstreffer af te dwingen en zo toch voor een paar penibele slotminuten te zorgen, maar in de afscheidswedstrijd van Advocaat blijken de door hem gemetselde Feyenoord-muren onvermurwbaar. En dus pakt Feyenoord het Conference League-ticket dat de inzet van de play-offs is en blijft FC Utrecht met lege handen achter. 

Feyenoord - FC Utrecht 2-0 (1-0)
25. Luis Sinisterra 1-0
89. Bryan Linssen

Gele kaarten: Leroy Fer, Marcos Senesi, Orkun Kökcü, Uros Spajic (Feyenoord), Django Warmerdam, Willem Janssen (FC Utrecht).

Toeschouwers: 6.500.

Scheidsrechter: Dennis Higler.

Opstelling Feyenoord:
Justin Bijlow; Tyrell Malacia, Eric Botteghin, Marcos Senesi, Ridgeciano Haps; Leroy Fer (62. Achraf El Bouchataoui), Jens Toornstra, Orkun Kökcü; Steven Berghuis, Nicolai Jørgensen (82. Bryan Linssen), Luis Sinisterra (90+2. Uros Spajic).

Opstelling FC Utrecht:
Eric Oelschlägel; Hidde ter Avest, Mark van der Maarel (75. Eljero Elia), Willem Janssen, Django Warmerdam; Joris van Overeem (46. Mimoun Mahi), Adam Maher, Sander van de Streek (58. Bart Ramselaar); Simon Gustafson, Gyrano Kerk, Othmane Boussaid (58. Adrián Dalmau).