'De band met FC Utrecht is heel sterk'

10 mei 2021

Aanvoerder Willem Janssen maakt zijn vlogdebuut in live Q&A op Instagram Stories, powered by T-Mobile.

Captain Willem Janssen van FC Utrecht beantwoordde vanmiddag (maandag) tijdens een live Q&A op Instagram Stories, powered by T-Mobile, tientallen door supporters gestelde vragen. De geroutineerde verdediger sprak, tijdens zijn vlogdebuut, over onder meer scoren tegen Michel Vorm, de dj’s in de kleedkamer, spelen tegen Pablo Aimar en nog veel meer.

De eerste vraag die Janssen beantwoordde, werd gesteld door Alissa. ‘Wat doe je het liefst in je vrije tijd?’, vroeg ze zich af. “In mijn vrije tijd breng ik het liefste tijd door met mijn gezin. Ik heb vier jonge kinderen en twee hondjes thuis. Leuke dingen doen met mijn gezin, daar houd ik van”, zei Janssen via zijn smartphone van OPPO tegen de honderden kijkers.

Wout vroeg zich af of de aanvoerder van FC Utrecht bijgelovig is. “Nee, eigenlijk niet. Ik heb wel altijd dezelfde wedstrijdvoorbereiding. Bepaalde dingen doe ik graag altijd hetzelfde. Zoals het eten op een bepaalde tijd, en dan ook altijd hetzelfde eten.”

“Ik wil altijd heel graag winnen”, begon de verdediger zijn antwoord op de vraag wat hem motiveert. “De teamdoelstelling die we hebben en altijd het maximale proberen eruit te halen, dat motiveert mij. Ik heb de drive om voor alles en iedereen die bij FC Utrecht hoort te willen presteren.”

Romy was benieuwd naar wat Janssen de allermooiste wedstrijd vindt die hij namens FC Utrecht heeft gespeeld. Dat was, zo bleek, een vraag die de captain eenvoudig kon beantwoorden. “Daar hoef ik niet zo lang over na te denken. Dat is de finalewedstrijd in de play-offs tegen AZ, de thuiswedstrijd. Na 3-0 te hebben verloren in Alkmaar moesten we op eigen veld het onmogelijke mogelijk maken. En dat deden we. Die wedstrijd, daar zat alles op en aan. Een fantastisch moment.”

Een andere kijker wilde graag weten wie de beste speler is waar Janssen tegen voetbalde. “Met FC Twente heb ik eens tegen Benfica gespeeld in de voorronde van de Champions League. Destijds was ik middenvelder en speelde ik tegen Pablo Aimar. Die was echt heel goed. Een beetje Messiaans. Niet zo goed, maar wel zo’n type. Ik had eerlijk gezegd heel weinig grip op hem”, bekende Janssen.

‘Wat was de mooiste goal die je hebt gemaakt?’, vroeg Kai. “Eentje, heel toevallig, tegen FC Utrecht. Dat was in mijn Roda JC-tijd. Ik ging op de goal af, Michel Vorm was keeper. Met een sliding kon ik nog net bij de bal. In de sliding wipte ik de bal over Michel heen. Dat was een heel aparte goal. Als speler van FC Utrecht staat de goal vorig jaar thuis tegen Willem II me bij. Dat was ook een heel belangrijke goal, volgens mij stond het nog 0-0 toen. Adam Maher nam een vrije trap, ik had heel kort oogcontact met hem. Ik maakte een loopactie, Adam speelde de bal precies op de goede plek en ik kon de bal binnenkoppen. Het hele stadion ging uit z’n dak. Daar kwam dus ook kippenvel bij.”

Bram vroeg in de live Q&A aan Janssen: In welke zin ben je trots op de club FC Utrecht? “Elke keer als het stadion uitverkocht is of nagenoeg uitverkocht is en je een mooie, goede wedstrijd speelt, dan krijg je echt het gevoel van trots en blijdschap om voor deze club te spelen”, vertelde Janssen vanuit de Charity Box in Stadion Galgenwaard. “Ook de maatschappelijke activiteiten die we als club heel goed doen, en hoe we met belangrijke personen uit het verleden omgaan die zijn overleden of die iets ergs is overkomen, maakt me trots.”

“Mark van der Maarel en ik zijn echte maatjes”, aldus de verdediger op de vraag met welke ploeggenoot hij de beste klik heeft. “We spelen al heel lang samen en zitten een beetje hetzelfde in elkaar. Als ik ook een oud-ploeggenoot mag noemen: Ruud Vormer. Hij speelt nu bij Club Brugge. We speelden samen bij Roda JC. Hij is nog steeds een heel goede vriend van me. Ruud doet het fantastisch in Brugge.”

Dustin vroeg zich af wat het knapste staaltje voetbalhumor is dat Janssen heeft meegemaakt. “Ik moet direct denken aan mijn Roda JC-tijd. We hadden toen best wat dansers in de ploeg, jongens die soepel waren in de heupen. So You Think You Can Dance was destijds hot. We hebben die jongens toen eens uitgedaagd en So You Think You Can Dance nagespeeld. Ik zat in de jury, want dansen is niet zo aan mij besteed. We hebben die jongens om beurten een optreden laten verzorgen, tussen twee trainingen door. Iedereen was erbij, in de kleedkamer. Dat was ook nog eens goed voor de teamspirit.”

‘Geeft het dragen van de aanvoerdersband een extra gevoel?’, wilde Geert graag weten. “In het begin wel. Dan voelt het toch als iets meer verantwoordelijkheid. Inmiddels ben ik een aantal jaren aanvoerder en zou ik zeggen dat de band nog steeds heel speciaal is, en dat het me trots maakt dat ik hem mag dragen. Maar ik denk niet dat de band op zich iets extra’s meer doet. Ik durf te zeggen dat als ik geen aanvoerder zou zijn, ik nog steeds dezelfde Willem in de kleedkamer zou zijn.”

Via Twitter vroeg Berry naar de binding van Janssen met FC Utrecht. Is die groter dan de band die hij heeft met de andere clubs waarvoor hij speelde? “Ja, dat zie ik zeker zelf ook zo. Ik voel me een Utrecht-man, een Utrechter. Dat is misschien best bijzonder, voor een Limburger, maar zo voel ik het zeker. Ik heb een mooi rijtje clubs gehad, maar bij FC Utrecht speel ik het langst. Ik ben nu op een leeftijd dat je alles nog bewuster meemaakt. Dat beleef je anders dan de jaren bij de andere clubs. Die binding voel ik heel sterk. Daarom wil ik na mijn actieve loopbaan ook graag door bij de club.”

En dan ging het ook nog even over de discjockeys in de FC Utrecht-selectie. ‘Wie doet de muziek in de kleedkamer?’, wilde één van de honderden kijkers weten. “We hebben meerdere dj’s”, legde Janssen uit. “Maarten Paes draait voornamelijk Nederlandstalige muziek. Hij is net als ik ook groot fan van Beste Zangers, dus daar komt geregeld wat van voorbij. Adrián Dalmau draait vaak de muziek in de gym; van die frisse, uptempo Spaanstalige muziek. Urby Emanuelson is ook vaak de dj, en hij draait vaak hiphop en rap. Adam Maher zit ook regelmatig aan de knoppen en heeft een beetje dezelfde muzieksmaak als Urby. Voor een wedstrijd vind ik opzwepende muziek fijn. Als ik er dan eentje moet kiezen: The Business van Tiesto.”