FC Utrecht en FC Groningen zijn de meest door de wol geverfde ploegen van Nederland, als het gaat om deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Inclusief de eindronde van dit seizoen is het voor FC Utrecht de elfde keer dat de ploeg aan deze play-offs deelneemt. Bij FC Groningen staat de teller op 12 deelnames.

FC Utrecht plaatste zich via de play-offs 5 keer voor Europees voetbal en is wat dat betreft recordhouder. Vitesse volgt, met 3 maal plaatsing voor Europees voetbal via de play-offs.

De vorige editie van de play-offs, die van 2018/2019, werd door FC Utrecht gewonnen. De Domstedelingen rekenden achtereenvolgens af met Heracles Almelo en Vitesse.

Het FC Utrecht van Hoofdtrainer René Hake is inmiddels 6 wedstrijden op rij ongeslagen (2 zeges, 4 remises).

Het is voor de vijfde keer dat FC Utrecht en FC Groningen tegenover elkaar staan in de play-offs om Europees voetbal, sinds de herinvoering ervan in 2005/2006. FC Utrecht werd 3 keer uitgeschakeld door de Groningers (in 2006/2007, 2007/2008 en 2009/2010) en won van de Trots van het Noorden in 2009/2010.

Met 4 eerdere (dubbele) ontmoetingen tussen FC Utrecht en FC Groningen is dit de meest voorkomende ontmoeting tussen teams in de play-offs om Europees voetbal.

FC Utrecht en FC Groningen: 5 van de laatste 7 keer dat ze elkaar troffen, in alle competities, eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

Van de laatste 15 keer dat FC Utrecht op eigen veld speelde tegen FC Groningen, verloor de FC uit de Domstad slechts 1 maal. Dat was op 16 september 2016.

FC Utrecht won in alle competities alleen van Willem II (39 keer) even vaak als van FC Groningen.

Sander van de Streek was met 11 goals clubtopscorer van FC Utrecht in de Eredivisie deze jaargang. In alle competities is Van de Streek ook FC Utrecht’s topschutter, met 13 treffers. In de laatste 5 Eredivisiewedstrijden was Van de Streek bij 4 doelpunten rechtstreeks betrokken (3 goals, 1 assist).

Met 9 treffers in de Eredivisie was Jørgen Strand Larsen de meest productieve FC Groningen-speler dit seizoen.

Django Warmerdam speelde in alle competities 81 wedstrijden voor FC Groningen.

FC Groningen-keeper Sergio Padt miste geen minuut in elk van de afgelopen 196 Eredivisiewedstrijden van de Groningers. Alleen Jelle ten Rouwelaar (238 duels, NAC Breda) en Ruud Hesp (204 partijen, Fortuna Sittard) zetten ooit een langere reeks neer.

Willem Janssen heeft 28 wedstrijden gespeeld in de play-offs om Europees voetbal. Dat zijn er minstens 10 meer dan elke andere speler. In dit klassement staat Sander Boschker op de tweede plek, met 18 duels.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van woensdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO