Zuidam: ‘Het fundament staat er’

25 maart 2021

In de tweede aflevering van de maandelijkse rubriek Directie Donderdag is het woord aan Technisch Directeur Jordy Zuidam van FC Utrecht.

Beet Algemeen Directeur Thijs van Es vorige maand het spits af in de rubriek Directie Donderdag, in de tweede aflevering van die maandelijks terugkerende rubriek is het woord aan Technisch Directeur Jordy Zuidam. Hij gaat in op onder meer het doel dit seizoen, de groei die de club doormaakt en het vinden van een ideale mix bij het samenstellen van de selectie.

“Aan het einde van het seizoen kan je pas echt de balans opmaken, omdat je dan weet wat een seizoen je heeft opgeleverd”, vertelt Zuidam. “Maar je hebt natuurlijk wel momenten in een seizoen dat je kijkt of je op koers ligt. We hebben een stroef begin gehad waarin we de conclusie mogen trekken dat we daar in een aantal wedstrijden onszelf tekort hebben gedaan. Daarin hebben we gespot met alle statistieken, als je kijkt naar de kansen die we hebben gecreëerd en dat we te veel gelijk hebben gespeeld.”

In de tweede seizoenshelft trekt de FC veel vaker de drie punten over de streep, onder meer door in de slotfase toe te slaan tegen RKC Waalwijk en Fortuna Sittard. “Ik denk dat als je het patroon na de winterstop ziet; dan zijn wij aan een uitstekende serie bezig”, vat Zuidam de opmars samen. “Daarin hebben we ons weer terug geknokt op de positie waarin we nu staan, en waarin we weer spelen voor onze doelen en dat is dat we in de top 6 willen eindigen, maar zeker natuurlijk de play-offs willen spelen en dat we willen strijden voor Europees voetbal. Hopelijk kunnen we aan het einde van het seizoen de balans opmaken en dat we dan tevreden mogen zijn. De prijzen worden pas aan het einde van de rit verdeeld en we spelen in ieder geval volop daarvoor mee.”

“De club zit in een enorme groei. Al kijk je alleen al naar de toeschouwersaantallen voor de coronatijd, maar ook de sponsoren en dat we toewerken naar een nieuw trainingscomplex”, vertelt Zuidam. “Het doel is om in die top 6 te spelen en vanuit daar ons niet limiteren en kijken wat er mogelijk is.”

Over de kwaliteit in de huidige spelersgroep zegt Zuidam: “Als je naar de selectie van zes, zeven jaar geleden kijkt en je kijkt naar die van nu, door de jaren heen hoe dat is opgebouwd en hoe we stap voor stap meer kwaliteit aan de selectie hebben mogen toevoegen, die ontwikkeling is natuurlijk hartstikke mooi om te zien. Je probeert een zo goed mogelijke selectie samen te stellen die past bij de club en de doelen die we stellen. Daar hoort bij FC Utrecht energie en strijd bij. Maar we hebben natuurlijk ook spelers nodig die echt bekendstaan om kwaliteit voetbal die soms nog wel hoger ligt dan de doelen die wij stellen. Daar de ideale mix van, dat gaat ons natuurlijk spelvreugde geven, maar ook de doelen die we willen bereiken met FC Utrecht. We zijn nog niet klaar en we willen die weg doorzetten. Dat zal de komende jaren ook zo zijn. Dus met name vasthouden aan een visie en een plan. Het fundament staat er, maar ook op het moment dat het tegenzit het vertrouwen blijven houden, keihard blijven werken met elkaar om niet op te geven. Dan ben ik ervan overtuigd dat we een heel mooie toekomst met elkaar tegemoet gaan.”

 

Bekijk het volledige interview met Zuidam: