'Ik houd van de Utrechtse mentaliteit'

22 maart 2021

Volop vragen tijdens live Q&A voor clubtopscorer Sander van de Streek.

Een waterval van vragen werd vanmiddag (maandag) tijdens een live Q&A op Instagram Stories, powered by T-Mobile, uitgestort over Sander van de Streek. De clubtopscorer van FC Utrecht sprak vanuit het T-Mobile Innovation Center in Stadion Galgenwaard met de vele belangstellenden over onder meer scoren tegen Ajax, bewondering voor Steven Gerrard en duelleren met Branislav Ivanovic.

Er gingen weinig secondes voorbij, tijdens de een half uur durende vraag en antwoord-sessie, waarin er op de OPPO-smartphone van Van de Streek géén nieuwe vragen binnenkwamen. Een van de vele honderden kijkers vroeg: Wat was de beste trainer onder wie je hebt gespeeld? “Onze huidige trainer René Hake vind ik een heel goede trainer, en dat geldt ook voor Erik ten Hag die mij naar FC Utrecht heeft gehaald”, vertelde Van de Streek. “Je ziet gelijkenissen in hoe ze zijn. Die liggen heel dicht bij elkaar. Dat zijn de beste trainers waar ik tot nu toe mee heb gewerkt.”

“De avond voor een wedstrijd eet ik vaak pasta of rijst”, ging de middenvelder in op wat hij eet voor een match. “De saus wisselt dan nog wel eens, maar het is hoe dan ook altijd een maaltijd met veel koolhydraten. Voor een wedstrijd, afhankelijk van hoe laat we spelen, eet ik vaak nog ofwel pannenkoeken als we een vroege wedstrijd hebben ofwel pasta als we wat later op de dag spelen.”

Een andere vraag was: Wat is de mooiste goal die je ooit hebt gescoord? “Dat is een lastige. Qua moment, dan zeg ik: de 1-0 in de halve finale van de TOTO KNVB Beker tegen Ajax. Het gevoel wat je dan krijgt, dat is fantastisch. Kippenvel”, aldus Van de Streek, die niet lang na hoeft te denken als hem wordt gevraagd tegen welke buitenlandse ploeg hij graag nog eens zou willen spelen. “Ik zou graag tegen Liverpool willen spelen op Anfield. En dan natuurlijk met een vol stadion. Die sfeer lijkt me grandioos. Dat lijkt me zo vet!”

Het antwoord op de vraag welke speler een voorbeeld voor Van de Streek is, komt dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. “Dat is Steven Gerrard. Een groot voorbeeld voor mij. Hij heeft een geweldig schot, een geweldig inzicht en is een harde werker.”

‘Met welke drie spelers zou je het liefst nog eens willen samenspelen?’, zag Van de Streek op het scherm van zijn OPPO binnenkomen. “De twee legends, Ronaldo en Messi, daar zou ik heel graag mee spelen. Dan kun je als derde gaan voor een toekomstige winnaar van de Gouden Bal zoals Mbappé.”

Een andere supporter vraagt zich af wie de beste verdediger is tegen wie Van de Streek heeft gespeeld. “Dan moeten we terug naar de duels met Zenit Sint-Petersburg. Branislav Ivanovic zat daar toen. Ondanks dat hij misschien niet meer zo snel was als in zijn periode bij Chelsea, zag je wel dat hij zo verschrikkelijk veel ervaring had. Dat is wel een van de betere verdedigers die ik tegenover me heb gehad.”

“Wat het mooiste en leukste is aan FC Utrecht?”, gaat de middenvelder verder. “Hoe de club in elkaar steekt. Heel nuchter, hard werken en niet zeiken. Ik houd van de Utrechtse mentaliteit. We hebben een fijne spelersgroep en ik kan het met iedereen goed vinden. We hebben mooie dingen met elkaar meegemaakt, waaronder het winnen van de play-offs en bereiken van de bekerfinale.”

Gevraagd naar welke speler Van de Streek op dit moment de beste vindt bij de FC uit de Domstad, noemt hij collega-middenvelder Adam Maher. “Hij is wel één van de betere spelers in ons team. Verschrikkelijk goed aan de bal, altijd op zoek naar de beste oplossing.”

En gevraagd naar hoe het is om te spelen in een team met Willem Janssen als captain: “Willem is een goede aanvoerder. Hij is altijd uitgesproken, gaat voorop in de strijd. Dat is in mijn ogen ook wat een captain nodig heeft. Op het goede moment iets zeggen, dat is ook belangrijk. Daar is Willem belangrijk in.”

En dan was er ook nog een prijs te winnen. Namelijk: het Derde Tenue van FC Utrecht, aangeboden door T-Mobile aan degene die de volgens Van de Streek allerleukste vraag aan hem stelde. Dat werd Annemieke, die vroeg: Wat is de waardevolste les die je hebt geleerd tijdens je periode in Estland? “Een heel originele vraag. Ik werd verhuurd aan Flora Tallinn uit Estland. Dat is een heel mooie tijd geweest, een leuk avontuur. Ik was 19 jaar toen ik daar naartoe ging. Voor het eerst het huis uit. Je bent 19, in het buitenland, op jezelf en: zoek het maar uit. Daar heb ik heel veel van geleerd.”