DE Koffiefiets zorgt voor ontmoetingen en verbinding in de wijken

24 maart 2021

“Wat een geweldig kek dingetje! Daar wil je wel een kopje koffie bij drinken!” Wethouder Maarten van Ooijen reageerde enthousiast, toen hij woensdag bij de hoofdingang van Stadion Galgenwaard de Douwe Egberts Koffiefiets zag staan. Een jaar geleden ontstond tijdens een brainstormsessie het idee van de koffiefiets als antwoord op de vraag; hoe kunnen we meer verbinding creëren met én in de wijk? Het idee werd getoetst bij partner Jacobs Douwe Egberts en nu is de elektrische en duurzame DE Koffiefiets er. Een punt van verbinding en gezelligheid voor jong en oud, waar en wanneer dan ook. “Vanwege Corona is het officiële lanceringsmoment al een paar keer uitgesteld”, vertelde Thijs van Es, de algemeen directeur van FC Utrecht. “Nu deze periode langer duurt dan we verwachtten, is dit het moment om er voor elkaar te zijn. Ook op deze manier pakken we de maatschappelijke functie die wij als voetbalclub hebben.”

‘Laagdrempelige ontmoetingsplek’
Samen met de wethouder nam Van Es door middel van het doorknippen van een lint de DE Koffiefiets officieel in gebruik. “We zetten de koffiefiets voortaan wekelijks in als een laagdrempelige ontmoetingsplek in de wijken. Want bij iedere kop koffie hoort en past natuurlijk een mooi verhaal. We brengen mensen bij elkaar, zorgen voor een lach op het gezicht en brengen gesprekken op gang. Dit doen we onder andere bij buurtinitiatieven, scholen, RAC-clubs, verzorgingscentra, markten, noem maar op”, legde de Algemeen Directeur van FC Utrecht uit. “Douwe Egberts en FC Utrecht vinden het belangrijk om ontmoetingen tussen mensen te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de strijd tegen eenzaamheid. Deze koffiefiets is daarbij een praktisch en laagdrempelig middel.”

‘Sport en welzijn’
Wethouder Van Ooijen was het daarmee helemaal eens. “Ik heb sport en welzijn in mijn portefeuille en die twee beleidsterreinen komen hier prachtig samen”, zei hij. “Mensen zoeken elkaar wat minder vanzelfsprekend op dan vroeger en deze koffiefiets stimuleert ontmoetingen op een plezierige en laagdrempelige manier. Je praat toch wat makkelijker met elkaar onder het genot van een kopje koffie”, aldus Van Ooijen. “Weet je wat het is, wij werken aan een stad waar mensen samen leven met aandacht voor elkaar. Zeker in deze tijd is het belangrijk elkaar niet uit het oog te verliezen. Daarom vind ik deze koffiefiets zo’n mooi initiatief van FC Utrecht en Douwe Egberts. Het is de perfecte manier om mensen, jong en oud, bij elkaar te brengen. Zo staat hier ook Mandy Kok, een van de betrokken jongeren van Sfeergroep Tifo Zuid” De wethouder had ook nog een idee. “Kom eens een keer met de koffiefiets naar het Stadhuis”, zei hij. “Dat zou ik nou echt mooi vinden!"

Old Stars en FC Utrecht-collega’s
Ook de FC Utrecht OldStars gaan gebruik maken van de DE Koffiefiets, vertelde John van den Boogaard, teammanager van de OldStars. “Voetbal voor ouderen werkt heel goed als sociaal verbindende factor in de wijken. En de koffiefiets kan daarbij een mooie versterkende rol spelen”, aldus Van den Boogaard.

Na de officiële lancering van de DE Koffiefiets klom Thijs van Es direct op het zadel. “We maken vanmiddag een rondje langs thuiswerkende FC Utrecht-collega’s”, zei hij. “Die verdienen ook wat extra aandacht in deze lastige tijden!”

Wil jij weten op welke momenten de fiets bij jou in de buurt staat? We zijn druk bezig om een landingspagina te creëren waar je precies kan zien wanneer we jouw kant op komen. We verwachten deze snel te lanceren!