Dalmau schiet Domstedelingen naar overwinning

20 maart 2021

FC Utrecht boekt in Sittard dikverdiende zege op Fortuna: 0-1.

Een doelpunt van invaller Adrián Dalmau bezorgde FC Utrecht vanavond (zaterdag) de overwinning in Limburg. Daar werd het tegen Fortuna Sittard 0-1 voor de Utrechters. 

Een typische spitsengoal is het. De speler in kwestie staat op het juiste moment op de juiste plaats; namelijk precies daar waar de bal komt. En haalt dan, zonder daar al te veel verder bij na te denken, verwoestend en doeltreffend uit. Adrián Dalmau doet het namens FC Utrecht exact op die wijze, tien minuten voor tijd in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Hij opent daarmee niet alleen de score, hij bepaalt ‘m feitelijk ook: 0-1.

Sterk uit de startblokken
En zo krijgt FC Utrecht in Limburg wat het verdient. De ploeg van trainer/coach René Hake is alleen al in het eerste kwartier van de wedstrijd goed voor vijf schoten op doel. Ter indicatie: het is dit seizoen pas twee keer voorgekomen dat de Domstedelingen in een gehele helft van een Eredivisiewedstrijd tot meer dan vijf schoten op doel zijn gekomen.

Aanvalsgolf op aanvalsgolf
De beginfase van de wedstrijd is dus, als je ‘m vanuit Utrechts perspectief beziet, ijzersterk. Aanvalsgolf op aanvalsgolf, schietkans op schietkans. Othmane Boussaid, Gyrano Kerk, Hidde ter Avest en Mimoun Mahi nemen in de eerste helft het door Yanick van Osch verdedigde doel onder vuur. En captain Willem Janssen probeert het nog met een kopbal, al gaat die over het doel van de equipe van de Utrechtse trainer Sjors Ultee.

Ook na de rust is FC Utrecht de baas
Ook na de break is FC Utrecht de bovenliggende partij aan de Milaanstraat in Sittard. Ter Avest, Mahi en Joris van Overeem wagen doelpogingen, maar het lukt in die fase van de wedstrijd niet meer om zo’n enorme druk op het doel van Van Osch uit te oefenen als in de eerste helft, en met name het eerste gedeelte daarvan.

Dalmau schiet de brilstand aan flarden
Een kwartier voor tijd komen Dalmau en Moussa Sylla als verse aanvallende krachten in de ploeg ter vervanging van Boussaid en Kerk, en amper vijf minuten later is het de Spaanse spits die met een snoeihard schot FC Utrecht die zo felbegeerde en al even verdiende voorsprong bezorgt.

Vierde uitzege op rij
Fortuna Sittard probeert in de slotminuten van de wedstrijd nog wel een remise uit het vuur te slepen, maar weet de laatste linie van FC Utrecht niet aan het wankelen te krijgen. En zo lukt het de FC uit de Domstad om voor de vierde keer op rij een uitwedstrijd te winnen in de Eredivisie. Pas twee keer eerder in de clubhistorie is dat gelukt; in 1971 onder leiding van Bert Jacobs en in 2019, toen Dick Advocaat voor de groep stond.

Interlandbreak, daarna ADO Den Haag-uit
Op de volgende wedstrijd, ook een uitduel, moet FC Utrecht even wachten. De Eredivisie ligt vanwege interlands namelijk een week stil. Op zondag 4 april komt FC Utrecht weer in actie. Die dag op de rol: ADO Den Haag-uit. 

Fortuna Sittard - FC Utrecht 0-1 (0-0)
81. Adrián Dalmau 0-1

Gele kaarten: geen.

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Björn Kuipers.

Opstelling Fortuna Sittard:
Yanick van Osch; Lazaros Rota (88. Arian Kasrati), Martin Angha, Roel Janssen, Michaël Tirpan; Tesfaldet Tekie (86. Emil Hansson), Ben Rienstra (86. Samuel Moutoussamy), Zian Flemming; Lisandro Semedo, Sebastian Polter, Mats Seuntjens.

Opstelling FC Utrecht: 
Eric Oelschlägel; Hidde ter Avest, Tommy St. Jago, Willem Janssen, Django Warmerdam; Adam Maher, Joris van Overeem (90+1. Emil Bergström), Bart Ramselaar; Mimoun Mahi, Gyrano Kerk (76. Moussa Sylla), Othmane Boussaid (76. Adrián Dalmau).