FC Utrecht Leert: 2150 kinderen bereikt met 89 gastlessen

29 juni 2021

Duizenden kinderen leren via FC Utrecht Leert over leefstijl, respect, dromen najagen en geld.

Verdeeld over 89 gastlessen heeft FC Utrecht met het project FC Utrecht Leert in het seizoen 2020/2021 in totaal 2.150 kinderen in de provincie Utrecht bereikt. De spelers van het eerste elftal, de beloftenploeg én de Academie zetten zich in voor FC Utrecht Leert en doceren en inspireren op die manier duizenden kinderen in de regio. Op momenten dat dit vanwege Corona niet op locatie kon, droegen de spelers hun steentje bij via videoverbindingen.

FC Utrecht Leert is een lesprogramma dat zich toespitst op vier thema’s: leefstijl, respect, dromen najagen en geld. Voor de lessen over dat laatste onderwerp werkt FC Utrecht samen met Maatschappelijk Partner a.s.r.. Het zijn voornamelijk kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van de basisschool die meedoen aan FC Utrecht Leert. Voor de kinderen in groep 1 tot en met 4 biedt FC Utrecht online voorleesuurtjes aan.

Als de lessen zijn voltooid, mogen de deelnemende klassen de kwartetspellen die tijdens de FC Utrecht Leert-modules worden gebruikt houden. Op die manier kunnen de kinderen ook na de afronding van FC Utrecht Leert nog vaker met de thema’s aan de slag. Als klap op de vuurpijl krijgen de kids na afronding van FC Utrecht Leert ook een voucher, dat recht geeft op het bezoeken van een thuiswedstrijd van FC Utrecht. Zo kunnen de kinderen de rolmodellen van wie zij les kregen ook eens met eigen ogen in actie zien in het iconische Stadion Galgenwaard.

De Voorhof wint speurtocht
Tijdens elke gastles is een poster uitgedeeld met daarop een opdracht omtrent het thema. De klas die de opdracht het beste uitvoerde, won een speurtocht door Stadion Galgenwaard. Groep 6 van basisschool De Voorhof won deze unieke belevenis. Tijdens hun speurtocht door Stadion Galgenwaard kregen de kinderen nog vragen over het thema geld, en met dank aan Maatschappelijk Partner a.s.r. gingen alle kids naar huis met een mooie boekenlegger.

“We vinden het echt een mooie prestatie dat het ons, samen met het bevlogen maatschappelijke team van FC Utrecht, is gelukt om zoveel kinderen online te bereiken”, aldus Daphne Visser van a.s.r.. “Door een geldvlog te laten zien, een online boekbespreking, of een geldkwartet met ze te spelen weten nu veel kinderen beter hoe ze met geld moeten omgaan. Want a.s.r. vindt financiële educatie van jong tot oud belangrijk.”

'Het komt meteen binnen bij de kinderen'
“De impact die jullie achterlaten is zo groot”, aldus lerares Mirjam, die voor één van de klassen staat die meedeed aan FC Utrecht Leert. “Je ziet gewoon dat wanneer iemand van FC Utrecht iets vertelt, het meteen binnenkomt bij de kinderen. Dat is zo mooi om te zien!”

FC Utrecht Leert is het afgelopen seizoen gehouden in onder meer de gemeentes Wijk bij Duurstede, Houten, Zeist, Nieuwegein, IJsselstein, Amersfoort, Lopikerkapel, De Bilt, Bunnik, Vianen, Maarssen en – uiteraard – Utrecht. Het thema waarover in de meeste klassen les is gegeven, is respect. Het op één na meest gekozen thema: geld. Daarover werd met name tijdens de Week van het Geld veel gesproken in basisscholen in de provincie Utrecht.