Even kennismaken: 7 weetjes over KV Mechelen

30 juni 2021

Een nadere kennismaking met de tegenstander die FC Utrecht vanmiddag (woensdag) treft.

FC Utrecht speelt vanmiddag (woensdag) op Sportcomplex Zoudenbalch achter gesloten deuren een vriendschappelijke wedstrijd tegen KV Mechelen. Een nadere kennismaking met de tegenstander van vandaag aan de hand van zeven weetjes.

KV Mechelen, zo zul je de ploeg kennen en zo wordt de club ook doorgaans genoemd. Maar officieel en voluit is dit de clubnaam van de tegenstander van FC Utrecht van vanavond: Yellow Red Koninklijke Voetbalclub Mechelen. Enfin; we houden het op KV Mechelen. Tom Caluwé is er werkzaam als Sportief Directeur. Hij speelde meer dan 100 wedstrijden namens FC Utrecht.

In 2019 baarde de ploeg uit Mechelen, een stad die niet ver van Antwerpen vandaan ligt, opzien door de Beker van België te winnen. Wat vooral bijzonder was aan de succesvolle cuprun van de geel-roden: ze speelden op dat moment in de zogeheten Eerste Klasse B; op het tweede niveau van België dus. Slechts één keer eerder was het voorgekomen dat de Belgische beker werd gewonnen door een ploeg die op het tweede niveau speelde.

KV Mechelen komt deze eeuw van behoorlijk ver. In 2003 werd het team namelijk teruggezet vanuit de hoogste divisie naar het derde niveau, en pas een tweede poging in die competitie resulteerde in promotie; wat niet hielp in het eerste seizoen op het derde level, was dat het team uit Mechelen toen met negen strafpunten moest beginnen. Vervolgens had KV Mechelen er nog eens twee seizoenen voor nodig om via het tweede niveau weer door te stoten naar de hoogste divisie.

Nana Asare droeg het shirt van KV Mechelen en FC Utrecht. De Ghanees maakte in 2009 zelfs de overstap van de Belgen naar de Utrechters, waarvoor hij jarenlang een gewaardeerde kracht zou zijn voordat hij in 2013 terugkeerde op de Belgische velden; maar dan als speler van KAA Gent.

Zeg je KV Mechelen, dan zeg je ook al gauw: 1988, finale Europa Cup II, Aad de Mos, Ajax. Dat zit zo: in de eindstrijd van de Europa Cup II wonnen de Belgen, met onder anderen voormalig FC Utrecht-trainer Erwin Koeman in de gelederen, met 1-0 van Ajax. Alsof dat al niet indrukwekkend genoeg was, legde KV Mechelen ook nog eens beslag op de Europese Super Cup van 1988, door in een tweeluik te winnen van andermaal een Nederlands team: PSV. 

Afgelopen seizoen sloot KV Mechelen de reguliere competitie in de Belgische Jupiler Pro League af als nummer acht. In de Conference League Play-offs die volgden, eindigde de tegenstander van FC Utrecht als tweede achter KAA Gent. De equipe uit Gent speelt daardoor dit seizoen Europees voetbal, de ploeg uit Mechelen niet.

Twee Nederlanders staan op dit moment onder contract bij KV Mechelen. Lucas Bijker, vleugelverdediger, speelde eerder voor onder meer sc Heerenveen en SC Cambuur. En wellicht minder bekend in Nederland: Sandy Walsh. Hij beschikt over zowel de Nederlandse als de Indonesische nationaliteit en genoot zijn jeugdopleiding bij RSC Anderlecht, om vervolgens bij KRC Genk in het betaalde voetbal door te breken. Spelen in de Eredivisie of Jupiler League deed Nederlands jeugdinternational Walsh nog nooit.

Foto: An Rogier, KV Mechelen