Sterk FC Utrecht boekt knappe zege in Leverkusen

28 juli 2021

Domstedelingen in ‘oefenwedstrijd XXL’ in Ulrich-Haberland-Stadion met 5-1 de baas over Bayer 04 Leverkusen.

FC Utrecht heeft vanavond flink huisgehouden in het Ulrich-Haberland-Stadion. Daar, in Leverkusen, waren de voetballers uit de Domstad met 5-1 de baas over Bundesliga-team Bayer 04 Leverkusen. Gyrano Kerk en Adrián Dalmau maakten allebei twee goals in de wedstrijd die drie maal drie kwartier duurde. Remco Balk pikte onder de rook van de BayArena ook een doelpunt mee.

Een oefenwedstrijd XXL is het: Bayer 04 Leverkusen - FC Utrecht. In de match tussen de nummers zes van afgelopen seizoen van respectievelijk de Bundesliga en de Eredivisie staan er niet twee, maar drie helften op de rol. Op die manier kunnen aan beide kanten flink wat speelminuten worden gemaakt door de spelers, die op die manier optimaal worden klaargestoomd voor de nieuwe jaargang. 

Niets op af te dingen
XXL is, zo mag je met een klein beetje gevoel voor dramatiek wel stellen, ook de uitslag van de partij: 5-1 in het voordeel van de Utrechters. Mooi, natuurlijk. Misschien nog wel fraaier: dat er ook weinig op is af te dingen. FC Utrecht houdt huis in Leverkusen.

Doelpunten laten even op zich wachten
Daar, in het Ruhrgebied, moeten de 375 toeschouwers tot de tweede helft wachten voordat er doelpunten vallen. De Nederlander Mitchel Bakker opent namens Bayer 04 Leverkusen de score. In de vijfde minuut van de tweede helft loopt hij, na een goede assist van Karim Bellarabi, de 1-0 binnen. 

Kerk draait de boel om: van 1-0 naar 1-2
Precies vijf minuten staan de Duitsers op voorsprong tegen FC Utrecht, dat in een kwartier tijd de boel volledig ombuigt. Gyrano Kerk zorgt er met een knap schot na een goede actie van Hidde ter Avest voor dat het 1-1 wordt en is even later ook goed voor de 1-2. Dat doelpunt is misschien wel de mooiste van de pot. Tommy St. Jago verovert knap een bal, controleert die vervolgens goed en verstuurt daarna een splijtende dieptepass. Daarmee zet de centrale verdediger ploegmakker Kerk vrij voor Lukas Hradecky. En Kerk? Die krijgt de bal met heel veel gevoel, en precies het juiste effect, langs Hradecky en over de doellijn: 1-2, en zelfs van de Duitse supporters een applausje voor de Utrechters.

Balk maakt eerste goal in bonushelft
In het derde en laatste part van de match voert FC Utrecht de score flink op. Aan beide kanten is dan behoorlijk gewisseld, en in feite zijn het twee andere teams die tegenover elkaar staan. Remco Balk is de eerste die trefzeker is in de ‘bonushelft’. De aanvaller loopt de bal van dichtbij over de doellijn na knap voorbereidend werk van Moussa Sylla: 1-3. 

Pingels na overtredingen op Sylla, Dalmau trefzeker
Sylla is het ook die aan de basis staat van de vierde en vijfde Utrechtse treffer. Beide doelpunten worden gescoord door Adrián Dalmau, en in beide gevallen doet de Spanjaard dat vanaf de strafschopstip. De ene pingel wordt gegeven na een overtreding van Sadik Fofana op Sylla, bij de andere is het Leon Pesch die zich verslikt in de snel- en wendbaarheid van de Franse FC Utrecht-aanvaller.

Ongeslagen serie voortgezet
Met een dikke overwinning trekt FC Utrecht daarmee de ongeslagen serie van deze voorbereiding, waarin het nochtans alleen maar teams uit hoogste divisies treft, op imponerende wijze door. De ploeg van Hoofdtrainer René Hake heeft zeges geboekt op KV Mechelen (7-2), KAA Gent (3-0), Beerschot (2-1), Club Brugge (4-2), Volos NFC (6-2) en nu dus Bayer 04 Leverkusen (5-1), terwijl de duels met Royal Antwerp FC (2-2), RSC Anderlecht (1-1) en SV Zulte Waregem (0-0) gelijk eindigden.

Zaterdag dubbele wedstrijddag
Zaterdag staan er voor FC Utrecht’s eerste elftal twee wedstrijden op het programma. Hake’s team begint die dag om 15.30 uur met een uitwedstrijd tegen VfL Bochum en speelt vervolgens vanaf 20.00 uur in Stadion Galgenwaard tegen Venezia FC. FC Utrecht tracht van beide duels via YouTube een livestream aan te bieden. 

Bayer 04 Leverkusen - FC Utrecht 1-5 (0-0, 1-2)
50. Mitchel Bakker 1-0
55. Gyrano Kerk 1-1
71. Gyrano Kerk 1-2
102. Remco Balk 1-3
128. Adrián Dalmau (strafschop) 1-4
133. Adrián Dalmau (strafschop) 1-5

Gele kaarten: Ayman Aourir (Bayer 04 Leverkusen). 

Toeschouwers: 375.

Scheidsrechter: Niklas Dardenne. 

Opstelling Bayer 04 Leverkusen: 
Lukas Hradecky (72. Andrey Lunev); Jeremie Frimpong (91. Leon Pesch), Odilon Kossounou (72. Panagiotis Retsos), Jonathan Tah (91. Sadik Fofana), Mitchel Bakker (91. Ayman Aourir); Kerem Demirbay (91. Mitchell Weiser), Julian Baumgartlinger (72. Joshua Eze), Florian Wirtz (72. Batuhan Zidan Sertdemir); Karim Bellarabi (72. Daley Sinkgraven), Lucas Alario (72. Emrehan Gedikli), Moussa Diaby (91. Noah Pesch).

Opstelling FC Utrecht: 
Eric Oelschlӓgel (77. Fabian de Keijzer); Hidde ter Avest (77. Sylian Mokono), Tommy St. Jago (77. Mark van der Maarel, 123. Joshua Mukeh), Willem Janssen (77. Benaissa Benamar), Django Warmerdam (77. Christopher Mamengi, 123. Djevencio van der Kust); Adam Maher (77. Davy van den Berg), Quinten Timber (60. Joris van Overeem), Bart Ramselaar (77. Simon Gustafson, 123. Mohamed Mallahi); Gyrano Kerk (77. Moussa Sylla), Tasos Douvikas (77. Adrián Dalmau), Othmane Boussaid (77. Remco Balk).