Niet gaan is geen optie

25 juli 2021

De clubliefde van Tom van Gestel. Vanuit het hart, in Utrecht.

Speelt FC Utrecht, dan kun je er – tenzij er geen publiek bij de wedstrijd mag zijn vanwege een pandemie – donder op zeggen dat Tom van Gestel van de partij is. De 31-jarige Utrechter, die in het dagelijks leven werkt bij een gemakswinkel in de stad, volgt de FC in binnen- en buitenland. Een monoloog.

“Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit ergens anders zou wonen dan in Utrecht. Ik ben hier geboren, getogen en ging als klein jochie met mijn vader voor het eerst mee naar het stadion. Sindsdien ben ik er altijd als FC Utrecht speelt, thuis en uit. Albanië, was ik bij. Malta, ben ik geweest. Rusland, natuurlijk. Polen, uiteraard. Noem ze allemaal maar op, ik was er. Zomervakanties plan ik om de wedstrijden van FC Utrecht heen. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik in die periode ergens ben, en dat FC Utrecht dan ergens anders aan het voetballen is.

Op de televisie kijken naar de wedstrijden? Dat vind ik helemaal niks. Ja, natuurlijk, ik kijk wel, nu ik vanwege Corona niet bij de wedstrijden kan zijn. Maar... Nee, dat is het niet. Ik moet er niet aan denken dat we deze zomer Europese wedstrijden mogen spelen en dat we er dan vanwege Coronarestricties als supporters nog niet bij kunnen zijn. Dat lijkt me vreselijk.

Dat ik altijd van de partij ben en een echte supporter van de club ben, wil niet zeggen dat ik niets heb aan te merken op het team, of de club. Maar dat is ook wel een beetje de Utrechtse mentaliteit, denk ik. Hoe goed het ook gaat, er is altijd wel iets om over te zeiken. Ik probeer de zaken vooral zo realistisch mogelijk te bekijken. En naar de wedstrijden gaan? Dat zal ik altijd doen. Ook als we om plek, pak ‘m beet, twaalf tot veertien spelen. Zelfs als we zouden degraderen. Niet gaan komt geen moment bij me op.”

PASSIE
“FC Utrecht staat voor mij voor mijn passie. Daar ben je mee opgegroeid en dat zit er voor altijd in. Wanneer een bezoek aan een wedstrijd van de FC voor mij geslaagd is? Het resultaat heeft daarop een grote invloed. Maar de kans dat je in Eindhoven van PSV verliest is groter dan de kans dat je in Waalwijk door RKC wordt geklopt. Dus als je naar het Philips Stadion rijdt met de verwachting dat je gaat winnen, dan kun je weleens van een koude kermis thuiskomen. Ik denk dan eerder: alles wat we hier meepakken, is meegenomen.

Als ik drie tips mag geven voor het bezoeken van een uitwedstrijd van FC Utrecht in Nederland, dan ga ik voor AZ, Heracles Almelo en sc Heerenveen. In Alkmaar kun je na de wedstrijd eenvoudig en snel de snelweg weer op, in Almelo word je altijd hartelijk verwelkomd met een drankje en een broodje. Hartstikke sympathiek! Het stadion van sc Heerenveen is ook goed bereikbaar, dat is heel goed te doen. En er is soms ook een kroegje in de buurt dat ze speciaal voor FC Utrecht-supporters hebben gereserveerd die dag.

Of de thuiswedstrijden voor mij worden verlengd met een derde helft, hangt ook van het resultaat af. Na een goede wedstrijd wil ik nog wel eens een biertje drinken in het supportershome, bij DiTo, of bij een kroeg in de buurt van het stadion. Na een mindere wedstrijd fiets ik vaak linea recta naar huis, haha!

In het seizoen 1995/1996 nam mijn vader me voor de eerste keer mee naar FC Utrecht. Vitesse-thuis, 2-0. Of ik mijn kaartje en programmaboekje van die wedstrijd nog heb? Jarenlang heb ik alles verzameld. Maar op een gegeven moment had ik vijftien verschillende kaartjes van pak ‘m beet NAC - FC Utrecht. Tsja, wat doe je daar dan eigenlijk nog mee? Ik niets, in elk geval. Dus heb ik er een verzamelaar blij mee gemaakt. Shirtjes, had ik ook. Heb ik ook van de hand gedaan. Zo fanatiek als ik ben; ik hoef ook niet zo nodig in een FC Utrecht- shirt naar de wedstrijden toe. Andere mensen zijn er wel heel blij mee. Mooi toch?”

WANDELENDE FC UTRECHT-ENCYCLOPEDIE
“Ik zie FC Utrecht graag strijdlustig spelen. Igor Gluscevic, Stijn Vreven, Jean-Paul de Jong, Dirk Kuijt. Dat team, daar zat naast die strijdlust ook veel voetbal in, door mannen als Dave van den Bergh en Stefaan Tanghe. Dat mocht ik graag zien. Michael Mols. 23 mei 1999, zijn afscheidswedstrijd. Ik weet het nog goed. FC Utrecht verloor met 2-3 van PSV. Mols maakte 49 goals in zijn eerste periode bij FC Utrecht, en eentje in zijn tweede periode. Hij is mijn favoriete speler aller tijden. Ik was negen jaar toen hij vertrok naar Glasgow Rangers. Dat hij ging, vond ik destijds erg.

Ik ben nogal van de data, trouwens. 27 mei 2001, bijvoorbeeld, ook zo’n datum die in mijn geheugen staat gegrift. Wonnen we met 6-0 van FC Groningen en dus gingen we Europa in. 12 mei 2002. We verloren in de bekerfinale van Ajax, door Wamberto. De dag erna liep ik, jong kereltje dat ik was, nog te janken. Of ik erbij was? Natuurlijk! 1 juni 2003, tegen Feyenoord. 4-1. Laatste wedstrijd van Dirk Kuijt. 23 mei 2004, dat was de dag van Dave van den Bergh, tegen FC Twente. Als we Europees voetbal halen, dan ben ik een blije supporter. Of dat nu Europa League of Conference League is, dat maakt me niet zoveel uit. En dan vervolgens ver komen in zo’n Europees toernooi, dat zou geweldig zijn.”

Het supporterspaspoort van Tom van Gestel:

Woonplaats: Utrecht
Seizoenkaart voor: Noordtribune, vak A
Afstand tot Stadion Galgenwaard: 2,75 kilometer hemelsbreed
Favoriete speler 2020/2021: Mimoun Mahi
Favoriete speler aller tijden: Michael Mols
Favoriete trainer aller tijden: Willem van Hanegem