Levenslessen in Stadion Galgenwaard

19 juli 2021

De clubliefde van Jessica van Bentum. Vanuit het hart in Munstergeleen, Limburg.

Een wedstrijd van FC Utrecht bezoeken in Stadion Galgenwaard? Dat betekent voor Jessica van Bentum uit Munstergeleen een reis van zes uur met het openbaar vervoer. De 21-jarige Gouden Seizoenkaarthouder van FC Utrecht heeft het er maar wát graag voor over, verzot als ze is op haar plekkie in Vak L op de Bunnikside.

Of het een unicum is? Het zou maar zo kunnen. Een bijzonderheid, dat is het zeker: een FC Utrecht- tuinhuisje. Te vinden in de achtertuin van de familie Van Bentum in Munstergeleen. Inderdaad, in het zuiden van Limburg. Daar, op nog geen 5 kilometer afstand van het stadion van Fortuna Sittard, stroomt het FC Utrecht-supportersbloed door de aderen van onder anderen Jessica. De 21-jarige juridisch administratief medewerkster heeft de voorliefde voor de FC uit de Domstad met de paplepel ingegoten gekregen door haar opa, wiens geboortehuis staat in de Zilversteeg in het hartje van Utrecht.

Eén van de shirts die voor de ramen van het roodgeverfde en natuurlijk met clublogo versierde FC Utrecht-tuinhuisje hangt, is voorzien van de naam ‘DI TOMMASO’ en het rugnummer 4. “Toen David overleed was ik 5 jaar. Van mijn vader kreeg ik mee wat er was gebeurd”, vertelt Van Bentum aan de keukentafel in Limburg, geflankeerd door haar moeder en haar vriend. “Ik ben bij de Memorial Match geweest in 2015, die 4-2 overwinning op Heracles Almelo. Bij mijn eerste wedstrijd in Stadion Galgenwaard waren ook zijn weduwe Audrey en zijn zoon Noah aanwezig, voor de uitreiking van de Di Tommaso Trofee. Ik heb David niet zelf zien voetballen, maar wel beelden van oude wedstrijden teruggekeken. En de documentaire van FC Utrecht over hem natuurlijk. Die vond ik heel mooi. David was echt een vechter, een strijder.”

Strijken voor de overwinning
De Limburgse FC Utrecht-supporter is trotse bezitter van een Gouden Seizoenkaart van FC Utrecht. Thuiswedstrijden zijn voor haar altijd een flinke logistieke operatie. Afhankelijk van hoe laat er gespeeld wordt, reist ze ofwel met het openbaar vervoer (3 uur heen, en inderdaad: ook weer 3 uur terug) op en neer, of slaapt ze nacht voor of de nacht na de wedstrijd bij familie in Maarssen, Vleuten of Schoonhoven. Dit seizoen moet Van Bentum haar zo geliefde plek in vak L op de Bunnikside missen en kijkt ze de wedstrijden thuis, voor de buis. “Meestal kijk ik samen met mijn vader naar de wedstrijden. Het klinkt misschien raar, maar ik vind het heel pijnlijk om vanuit huis te moeten kijken”, geeft ze toe. “Nu ik niet naar het stadion kan komen vanwege Corona, heb ik het gevoel dat FC Utrecht heel ver van me weg ligt. De club zit in mijn hart, maar als je er niet heen kunt, lijkt het toch zo ver weg. Het kijkt ook heel anders, op televisie. De supportersgeluiden die ze op de achtergrond laten horen; ik snap het wel, hoor. Maar het klopt niet, want we zíjn er niet!”

Dat kijken naar de wedstrijden van de FC is nog bepaald geen sinecure, zo blijkt als Van Bentum een inkijkje geeft in de rituelen die daarbij komen kijken. “Zo draag ik bijvoorbeeld altijd hetzelfde shirt, als FC Utrecht speelt. En er was een fase waarin er hier een bepaald shirt over de bank hing. Toen we dat weghaalden, verloren ze. ‘Dat kan echt niet mam!’, zei ik. ‘Had dat shirt nou laten liggen!’.” Het blijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn. “Een glas water drinken in de zeventiende minuut hebben we weleens gedaan, niet eten en drinken tijdens een wedstrijd ook, of dat mijn moeder moest gaan strijken. Want dat bracht dan geluk.” Ook hond Cyber ontkwam er niet aan onderdeel te worden van de wedstrijdrituelen. “De hond moest slapen, of de hond moest juist blaffen. En als mijn vriend macaroni ging maken, dan bracht dat ook geluk.” De rituelen? Ze veranderen, net als het weer. Zijn de magische krachten van het ene bijgeloof uitgewerkt, dan dient er zich altijd wel weer een nieuwe aan. Wat dat betreft is het bezoeken van de wedstrijden in Stadion Galgenwaard een stuk eenvoudiger. “Dan kun je de ploeg gewoon zelf naar voren schreeuwen, dat is lekker!”

FC Utrecht is alles
De sfeer, dat is waar Van Bentum – in normale omstandigheden – elke twee weken de urenlange reizen naar Stadion Galgenwaard voor maakt. “Daar geniet ik van. En dan vooral van wat er gebeurt op het moment dat FC Utrecht scoort. Dan vergeet je even alles wat er in je eigen leven gebeurt en kun je gewoon vol genieten. Bier de lucht in, één groot feest.”

Naarmate Van Bentum langer tot de supportersschare van de club behoort, wordt Stadion Galgenwaard ook meer en meer een plek waar ze bekenden treft. “Als je het stadion in komt, zie je steeds weer die zelfde gezichten. Dan heb je volop aanspraak. Dan wil het nog wel eens voorkomen dat mensen me vragen naar hoe het komt dat ik voor FC Utrecht ben, terwijl ik – dat kunnen ze horen aan mijn accent – uit Limburg kom. Dat leg ik dan uit, en dan snappen ze het natuurlijk meteen.”

Van Bentum is doorgaans een uur voor de aftrap al in het stadion. “Dan vind ik het fijn om naar de warming-up te kijken en langzaam maar zeker het stadion vol te zien stromen. Een drankje doen in het supportershome? Dat bewaar ik altijd voor ná de wedstrijd.”

Eén van de meest memorabele momenten die Van Bentum beleefde in Stadion Galgenwaard, was toen je er ondanks de aanwezigheid van dik twintigduizend supporters een speld kon horen vallen. Het was die dag FC Utrecht – Feyenoord, en er werd stilgestaan bij de tramaanslag die niet lang daarvoor in de stad had plaatsgevonden. “Het was zó stil in het stadion. Oh, ik krijg er nu weer kippenvel van”, zegt ze, terwijl ze met haar rechterhand haar linkerarm vastpakt om te constateren dat wat ze zegt, klopt. “Het was heel mooi. Je zag iedereen om je heen een traantje wegpinken. Dat zijn de momenten waarop je beseft: dit is veel meer dan voetbal. En dat vind ik ook zo mooi aan FC Utrecht. Het is leren over winnen, leren over verliezen. Het is... alles. Je leert zoveel levenslessen bij zo’n club en je krijgt er zoveel gevoel bij. Voor mij gaat FC Utrecht veel verder dan voetbal.”

HET SUPPORTERSPASPOORT

NAAM: Jessica van Bentum
WOONPLAATS: Munstergeleen
SEIZOENKAART VOOR: Bunnikside, vak L
AFSTAND TOT STADION GALGENWAARD: 130,8 kilometer
FAVORIETE SPELER 20/21: Willem Janssen
FAVORIETE SPELER ALLER TIJDEN: David di Tommaso
FAVORIETE TRAINER ALLER TIJDEN: Jean-Paul de Jong

Foto: PRO SHOTS/Henk Korzelius