FC Utrecht wint Memorial Marc Steenackers

14 juli 2021

Domstedelingen in Antwerpen de baas over Beerschot: 1-2.

De beker die hoort bij editie 2021 van Memorial Marc Steenackers komt terecht in de prijzenkast van FC Utrecht. Het team van Hoofdtrainer René Hake was vanavond (woensdag) in het Olympisch Stadion in een rechtstreeks duel om die trofee met 1-2 de baas over Beerschot.

Het is een opportunistische poging van Beerschot-spits Rapha Holzhauser, in de blessuretijd van de wedstrijd. Alles of niets, als het ware. Zoals de Oostenrijker, en enkele van zijn teamgenoten onder wie Ismaila Coulibaly, wel vaker opportunistische kaarten trekken in de hoop FC Utrecht te overtroeven in het Olympisch Stadion. Maar in Antwerpen blijkt de ploeg uit de Domstad, met uitzondering van een moment van slordigheid in de opbouw dat door Blessing Eleke genadeloos wordt afgestraft, onvermurwbaar. Tegenover die ene goal van Eleke staan er twee van FC Utrecht, en dat betekent: een Utrechts feestje in Antwerpen.

Maher neemt trofee in ontvangst
Daar krijgt aanvoerder Adam Maher de trofee uitgereikt die hoort bij Memorial Marc Steenackers, een wedstrijd die voor de vierde keer is gespeeld en wordt gehouden ter nagedachtenis aan de in 2017 overleden Algemeen Directeur van de Antwerpenaren. Die beker wordt met enthousiasme in ontvangst genomen door FC Utrecht, dat ook in een zesde krachtmeting met een Belgische ploeg deze voorbereiding indruk maakt.

FC Utrecht de verdiende winnaar
Want dat het FC Utrecht is dat de beker mee naar huis mag nemen, daarop valt niets af te dingen. De bezoekers krijgen tegen de Jupiler Pro League-ploeg uit de wijk Het Kiel de meeste en beste kansen. En komen na dik een half uur spelen op voorsprong. Een schot van Othmane Boussaid is Mike Vanhamel te machtig en resulteert in de 0-1. In de eerste helft zijn ook Arthur Zagre, Gyrano Kerk en Anastasios Douvikas betrokken bij FC Utrecht-doelpogingen, maar die van Boussaid is de enige die ook daadwerkelijk een goal oplevert.

Invaller Van de Streek schiet raak op historische grond
In de tweede helft, een kwartier voor tijd, is het opnieuw raak. Sander van de Streek staat amper een kwartier binnen de lijnen in het stadion waar het Nederlands Elftal in 1905 ooit voor het eerst een interland speelde, of hij verschalkt de Belgische achterhoede al. Een hard schot door het midden gaat binnen: 0-2.

Penalty’s zijn niet nodig
De Utrechters die dan al verlekkerd naar de grote beker kijken die langs de zijlijn staat te blinken, worden vijf minuten later met beide benen terug op Antwerpse grond gezet. Beerschot-invaller Eleke prikt van dichtbij de 1-2 binnen en daardoor worden het nog tien spannende laatste minuten in Antwerpen, waar bij een gelijke stand aan het einde van de rit strafschoppen gepland staan om een beslissing te forceren. Maar penalty’s zijn deze avond niet nodig. FC Utrecht houdt de rangen in de slotfase gesloten en zet zo een knappe serie voort.

Sterke reeks voortgezet
Die reeks, die bestaat inmiddels uit zes ongeslagen partijen; ook meteen alle wedstrijden die het team van Hake dit seizoen heeft gespeeld. En stuk voor stuk tegen teams uit de hoogste divisie van België. Na een 7-2 overwinning op KV Mechelen op Sportcomplex Zoudenbalch volgde een 2-2 gelijkspel in Antwerpen tegen Royal Antwerp FC, gevolgd door een klinkende 3-0 zege op KAA Gent in het Zeeuwse Scharendijke. Afgelopen zaterdag werd er in Alkmaar met 1-1 gelijkgespeeld tegen RSC Anderlecht, en gisteren (dinsdag) legde FC Utrecht in Knokke-Heist regerend Belgisch kampioen Club Brugge met 2-4 over de knie. Nummertje zes in die reeks; da’s uiteraard Beerschot-uit: 1-2, met een mooie trofee als extra bonus bovenop het goede gevoel dat het verlengen van de ongeslagen serie ongetwijfeld oplevert. 

Terug naar Zeeland, zaterdag naar Waregem
Hake’s manschappen reizen terug naar Zeeland voor het voortzetten van het trainingskamp dat zaterdag wordt afgesloten met een uitwedstrijd tegen, jawel, een Belgische equipe: SV Zulte Waregem. Het duel in Waregem begint die dag om 14.30 uur. 

Beerschot - FC Utrecht 1-2 (0-1)
33 Othmane Boussaid 0-1
76 Sander van de Streek 0-2
81 Blessing Eleke 1-2

Gele kaarten: Rapha Holzhauser (Beerschot), Mohamed Mallahi, Adam Maher (FC Utrecht).

Toeschouwers: 2.500.

Opstelling Beerschot:
Mike Vanhamel; Reda Halaimia, Apostolos Konstantopoulos, Dario Van den Buijs, Jan Van den Bergh (84. Amine Belhadj) ; Abraham Okyere (77. Blessing Eleke), Tom Pietermaat (66. Joren Dom), Thibault De Smet (84. Stipe Radic), Ismaila Coulibaly (84. Ayrton Mboko); Rapha Holzhauser, Abdoulie Sanyang (77. Leon Krekovic).

Opstelling FC Utrecht: 
Eric Oelschlägel; Sylian Mokono (46. Quinten Timber, 61. Hidde ter Avest), Rick Meissen (46. Raymond Huizing), Christopher Mamengi (46. Joshua Mukeh), Arthur Zagre (46. Djevencio van der Kust, 61. Django Warmerdam); Bart Ramselaar (61. Adam Maher), Davy van den Berg (61. Joris van Overeem), Simon Gustafson (61. Remco Balk); Gyrano Kerk (61. Moussa Sylla), Anastasios Douvikas (61. Sander van de Streek), Othmane Boussaid (61. Remco Balk).