FC Utrecht verliest van Italiaanse promovendus

31 juli 2021

Domstedelingen verliezen eerste wedstrijd in oefencampagne: 2-3.

FC Utrecht is er niet in geslaagd om de ongeslagen status van de oefencampagne vast te houden. Tegen het Italiaanse Venezia FC ging het in de slotfase met 2-3 onderuit. De Utrechters kwamen vroeg in de wedstrijd op voorsprong vanaf elf meter via Simon Gustafson, maar daarna waren het de Venetianen die efficiënter waren en de wedstrijd naar zich toe trokken.

Voor de tweede keer vanavond wijst de scheidsrechter van dienst, Thomas Hardeman, naar de stip. In de 75e minuut van de wedstrijd kan FC Utrecht naast Venezia FC komen nadat een schot van Joris van Overeem een hand van een Venetiaan raakt in het strafschopgebied. Simon Gustafson, die de eerste strafschop ook al benutte in de linkeronderhoek, blijft opnieuw ijzig kalm. Hij stuurt de doelman wederom de verkeerde kant op en de thuisploeg komt terug van een achterstand, 2-2.

Vroege openingstreffer
FC Utrecht, in het goud-wit gekleed, begint voortreffelijk en veelbelovend aan het treffen met de Italiaanse promovendus. Na goed druk zetten voorin verdient Simon Gustafson al snel een strafschop. Voor de Zweed vervolgens een koud kunstje, de Domstedelingen pakken de gewenste droomstart tegen Venezia FC en leiden na zeven minuten met 1-0.

Voorsprong van korte duur
Die vroege goal doet maar een ploeg goed en dat zijn de bezoekers. Wakker geschreeuwd door de vurige Italiaanse coach gaan de Venetianen op zoek naar de gelijkmaker, en met succes. Mattia Aramu gaat achter de bal staan als Venezia FC een vrije trap krijgt op pak weg twintig meter van het Utrechtse doel. Eric Oelschlägel lijkt zich te verkijken op het schot van Aramu, dat houdbaar oogt. Tot vreugde van de Italianen belandt de bal in het net en de stand is weer gelijk getrokken, 1-1.

Open duel
In het restant van de eerste helft golft het spel op en neer en krijgen beide clubs mogelijkheden, al zijn deze schaars. Venezia FC gaat het beste om met de kansen en via een razendsnelle aanval over de linkerflank is het Francesco Forte die op aangeven van David Schnegg de Italianen op voorsprong zet, 1-2. Toch blijven de Domstedelingen niet bij de pakken neerzitten en er worden bij vlagen aardige kansen gecreëerd. Tasos Douvikas weet tot twee maal toe het doel van Niki Mäenpää onder vuur te nemen, maar zijn schoten zijn net niet zuiver genoeg.

Utrecht komt langszij
De ploeg van René Hake begint in de tweede helft opnieuw goed en heeft verreweg het meeste balbezit in het eerste kwartier na rust. Toch staat de Italiaanse defensie als een huis en is er een strafschop nodig om langszij te komen, 2-2. Een prima actie van Remco Balk aan de linkerflank waar veel doorzettingsvermogen bij komt kijken, eindigt niet veel later met een schot op de vuisten van de Venetiaanse doelman.

Venezia trekt aan langste eind
Alles lijkt er daarna op dat geen van beide ploegen met de overwinning aan de haal gaat, maar het zijn uiteindelijk toch de Italianen die aan het langste eind trekken. Na twee strafschoppen voor FC Utrecht, legt arbiter Hardeman de bal nu aan de andere kant op de stip. Benaissa Benamar moet aan de noodrem trekken en invaller Francesco Di Mariano zet Venezia FC vijf minuten voor tijd op 2-3.

Dubbele matchday
FC Utrecht sluit deze dubbele matchday dus af met een 0-2 overwinning in Bochum en een 2-3 nederlaag tegen Venezia FC. Een nuttige dag, waar de voltallige selectie veel minuten heeft kunnen maken en daar draait het uiteindelijk om in de voorbereiding. Conditioneel klaar zijn voor de competitie, die over twee weken van start gaat met een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

FC Utrecht – Venezia FC 2-3 (1-2)
7. Simon Gustafson (strafschop), 1-0.
12. Mattia Aramu, 1-1.
20. Francesco Forte, 1-2.
75. Simon Gustafson (strafschop), 2-2.
85. Francesco Di Mariano (strafschop), 2-3.

Gele kaarten: Davy van den Berg, Benaissa Benamar, Djevencio van der Kust (FC Utrecht), Mattia Aruma (Venezia FC).