FC Utrecht als way of life

20 juli 2021

De clubliefde van Max en Sem Hubner. Vanuit het hart in Voorschoten, Zuid-Holland.

Speelt FC Utrecht thuis, dan rijdt er steevast tenminste één auto met supporters van de FC uit de Domstad vanuit Voorschoten naar Stadion Galgenwaard. Vaste inzittenden: Max en Sem Hubner, vader en zoon. Een gesprek over Herman Berkien, een vloekende oud papierinzamelaar, gulzige Schotten en een bijzondere geste van Mark van der Maarel.

We zitten hier nu in Voorschoten aan de keukentafel. En toch heb ik twee Seizoenkaarthouders van FC Utrecht tegenover me. Hoe is dat zo gekomen?
Max
(59, directeur van een kantoor dat zich wereldwijd bezighoudt met de bescherming van merken in de breedste zin van het woord): “Ik ben opgegroeid op Kanaleneiland. Daar heb ik tot mijn elfde gewoond, waarna ik tot ik op mijn twintigste het huis uit ging woonde in Hoograven. Mijn Utrechtse tongval mag dan een beetje van de oppervlakte zijn verdwenen, ik kan nog steeds plat Utregs proaten hoor! Als ik het supportershome binnenkom, dan gaat dat vanzelf. Herman Berkien was mijn achterbuurman, Tineke Schouten woonde ook in de buurt.”

FC Utrecht is voor jou dus een geweldig excuus om vanuit Voorschoten eens in de zoveel tijd naar de Domstad te gaan en je Utrechtse-ik naar boven te halen?
“Het is een way of life, hè. Ik denk dat het was in het seizoen 1972/1973, toen Leo van Veen nog furore maakte, dat ik ben begonnen met het bezoeken van de wedstrijden van FC Utrecht. Van mijn vader had ik een karretje gekregen, een plank met wieltjes eronder eigenlijk. Samen met een vriendje haalde ik oud papier op. Dat brachten we naar de Verlengde Hoogravenseweg. Daar zat, als ik het me goed herinner, de papierfabriek. Daar kwam je dan aan, met je stapel papier. Kreeg je dan een kwartje voor, ongeveer. Als we zagen dat we niet genoeg opbrengsten hadden om een kaartje voor de wedstrijd van FC Utrecht te kopen, gingen we met die man van die fabriek in conclaaf. Dan deden we heel zielig. ‘Nu kunnen we morgen niet samen naar de wedstrijd!’ Vervolgens schold die man ons de huid vol en gaf-ie ons een kwartje erbij, zodat we toch allebei een kaartje konden kopen. Geweldig was dat. Zo kon je op zondag, nadat je ’s ochtends naar de kerk was geweest en je daarna had omgekleed, samen naar de oude Galgenwaard en naar FC Utrecht kijken. Het kwam trouwens ook weleens voor dat we geen oud papier konden ophalen. Dan kropen we onder het hek door, dat kon toen nog. Vaak gingen we dan op zaterdag aan het einde van de middag naar het stadion en groeven we alvast een gat. Op zondag konden we dan als een speer onder dat hek door. De suppoosten deden net alsof ze ons wilden pakken, maar volgens mij hadden ze zoiets van: ‘Ach, laat die jochies maar gaan’.”

Tegenwoordig betaal je toch wel netjes voor je tickets, hè?
“Natuurlijk, haha! Ik heb sinds jaren een Seizoenkaart. Aangezien ik een hekel heb aan wandelen door de regen, heb ik er ook een parkeerkaart voor P3 bij; ideaal.”

En je bent tegenwoordig in uitstekend gezelschap, als je naar de wedstrijden gaat. De clubliefde is van vader op zoon overgesprongen!
Zoon Sem (17, scholier): “Ik kom elke wedstrijd en zing uit volle borst mee met de sfeergroep. Ik kom niet uit Utrecht, maar mijn hart ligt wel bij FC Utrecht. Sinds een paar jaar heb ik ook een Seizoenkaart. Regelmatig neem ik ook vriendjes mee naar Stadion Galgenwaard. Dat vinden ze altijd geweldig. Ook mijn broers Keir en Nick gaan af en toe mee.”

Hoe ziet een wedstrijddag van FC Utrecht er voor jullie uit?
Max: “We gaan altijd lekker op tijd. Als ik dan binnenkom in het supportershome of het stadion, dan is het altijd: ‘Hé, jochie!’ En dan begint het bijkletsen. ‘Hoe is het met die? Hoe is het met jou?’ Nu doen we dat, omdat we vanwege Corona niet naar de wedstrijden kunnen komen, via WhatsApp. Maar dat is toch niet zo leuk, hoor.”

Is dat ook waarvoor je naar het stadion komt; de sociale contacten?
Max: “In eerste instantie kom ik voor het voetbal. Dat vormt de basis. Maar FC Utrecht is ook één grote familie. De gesprekken die je met elkaar hebt gaan veel verder dan voetbal. Dat maakt het ook heel mooi.”
Sem vult aan: “Weet je nog, die ene keer met die twee Schotten? We waren op weg naar het stadion en we troffen twee voetbalfans uit Schotland. Ze vroegen ons waar ze bier konden halen. We vertelden dat ze dan eigenlijk mee zouden moeten gaan naar het supportershome. Dat leek ze een goed idee, en daarop regelden wij dat ze met ons mee konden. Nou, eenmaal de biertap gevonden was er geen houden meer aan. Tánken dat ze deden! Ze vonden de sfeer bij FC Utrecht helemaal geweldig.”
Max: “Ze hadden de middag van hun leven. Ik vind het leuk om mensen kennis te laten maken met FC Utrecht. Zo heb ik ooit zes vrouwelijke collega’s meegenomen naar een wedstrijd. In de WhatsApp-groep die we speciaal voor die gelegenheid hadden aangemaakt, ging het er op de ochtend van de wedstrijddag al over welke schoenen geschikt waren voor een middagje Bunnikside. ‘Geen hoge hakjes, dames’, gaf ik ze nog als advies mee. We wonnen die dag met 6-0 van Fortuna Sittard. Kregen ze zes keer een bierdouche, haha!”

Er staat hier een mooi ingelijst wedstrijdshirt, met handtekeningen. Hoe is dat pronkstuk in jullie bezit gekomen?
Sem: “Dat heeft Mark van der Maarel voor ons geregeld. Mijn vader zat met de zus van Mark, die advocate is, in een meeting.”
Max vult aan: “Ik werd door één van haar collega’s uitgenodigd voor het bijwonen van een Europese wedstrijd van Ajax, in de Johan Cruijff ArenA. ‘De enige keer dat ik naar de ArenA ga, is als FC Utrecht er speelt’, zei ik. ‘Dus ik ga niet met je mee.’ Een paar weken later kwam degene die me uitnodigde bij me langs. ‘Ik heb iets voor jou’, zei hij. Wat bleek? Had de zus van Mark van der Maarel, via haar broer uiteraard, een door de voltallige selectie gesigneerd shirt voor me geregeld. Omdat ik in die meeting zo standvastig was geweest over mijn clubliefde voor FC Utrecht.”

Het supporterspaspoort van Max Hubner

Woonplaats: Voorschoten
Seizoenkaart voor: Bunnikside, vak L
Afstand tot Stadion Galgenwaard: 46,84 kilometer hemelsbreed
Favoriete speler 2020/2021: Hidde ter Avest
Favoriete speler aller tijden: Mark van der Maarel
Favoriete trainer aller tijden: Han Berger

Het supporterspaspoort van Sem Hubner

Woonplaats: Voorschoten
Seizoenkaart voor: Bunnikside, vak J
Afstand tot Stadion Galgenwaard: 46,84 kilometer hemelsbreed
Favoriete speler 2020/2021: Mimoun Mahi
Favoriete speler aller tijden: Sébastien Haller
Favoriete trainer aller tijden: Erik ten Hag

Foto: PRO SHOTS/Dennis Wielders