Even kennismaken: 7 weetjes over Venezia FC

31 juli 2021

FC Utrecht staat vanavond (zaterdag) in Stadion Galgenwaard tegenover een Serie A-team.

Serie A-tegenstand vanavond (zaterdag) voor FC Utrecht in Stadion Galgenwaard. Daar begint om 20.00 uur het treffen met Venezia FC. Een nadere kennismaking met de Italiaanse equipe die momenteel op trainingskamp is in Nederland.

Voetbalclub Venezia, stammend uit 1907, is deze eeuw liefst drie keer heropgericht. Vanwege financiële perikelen was dat nodig in 2005, 2009 en 2015.

In 2015 zag dus de huidige entiteit Venezia FC het levenslicht. Die ploeg nam een grote naam en reputatie met zich mee, maar moest wel beginnen in de Serie D. Dat is het vierde niveau van Italië. Het team uit Venetië werd direct kampioen en pakte ook in het seizoen erna de titel. En in het vierde seizoen in de Serie B was het weer raak: geen kampioenschap, maar wel die zo vurig gewenste promotie naar de Serie A. Op dat niveau was Venezia FC voor het laatst actief in het seizoen 2001/2002.

De thuisbasis van Venezia FC is natuurlijk uniek: Venetië, een stad die wereldberoemd is. Gondels die door de straten drijven: iedereen kent de beelden. Zo excentriek als de stad is, zo bijzonder is ook de kleurencombinatie die Venezia FC uitdraagt: oranje, groen, zwart.

Venezia FC moest vorig seizoen tot het uiterste gaan om de promotie naar de Serie A te bewerkstelligen. De ploeg eindigde in de Serie B op de vijfde plek, veertien punten achter kampioen Empoli. In de play-offs om promotie schakelde het team eerst Lecce uit en vervolgens was het in de finale te sterk voor Cittadella. Over twee duels werd het 2-1 voor Venezia FC.

FC Utrecht’s tegenstander mag dan spelen in een competitie die hoog staat aangeschreven en beschikken over een sterke selectie; de thuishaven van de voetbalploeg uit Venetië is alleszins bescheiden. Stadio Pierluigi Penzo biedt plek aan zo’n 7.400 toeschouwers en is daarmee iets kleiner dan, ter vergelijking, het Mandemakers Stadion van RKC Waalwijk. Stadion Galgenwaard is ruim drie keer zo groot als de voetbaltempel van Venezia FC, die dateert van 1913 en door de jaren heen herhaaldelijk werd gerenoveerd. Wat het stadion erg bijzonder maakt, is dat het bereikbaar is per boot.

De namen van de meeste spelers in de selectie van Venezia FC zullen bij het gros van de voetballiefhebbers in Nederland vermoedelijk niet tot de verbeelding spreken, maar het zit er dik in dat je Tyronne Ebuehi (Nederlander, oud-speler van onder meer ADO Den Haag en FC Twente), Dennis Johnsen (Noor, ex-voetballer van onder meer sc Heerenveen en PEC Zwolle) en de Fin Niki Mäenpää, oud-goalie van onder meer Willem II en AZ, wel kent.

Het hoogtepunt in de clubgeschiedenis van Venezia FC was de Coppa Italia van het seizoen 1940/1941. Dat is de eerste en vooralsnog enige grote prijs die Venezia FC wist te pakken. In de finale, die over twee wedstrijden werd gespeeld, werd AS Roma met 4-3 verslagen. Nadat het in de heenwedstrijd in Rome 3-3 werd, won Venezia FC in de return met 1-0. Enzio Loik maakte een kwartier voor tijd de enige treffer. Loik, om die reden voor altijd een icoon van Venezia FC, kwam in 1949 om het leven bij de vliegramp waarbij het volledige team van Torino FC, destijds een absolute grootmacht, om het leven kwam.