Even kennismaken: 7 weetjes over SV Zulte Waregem

17 juli 2021

Een nadere kennismaking met de zevende en voorlopig laatste Belgische opponent van FC Utrecht.

De ‘Belgische weken’ van FC Utrecht naderen hun einde. Na vriendschappelijke partijen tegen KV Mechelen, Royal Antwerp FC, KAA Gent, RSC Anderlecht, Club Brugge en Beerschot is vanmiddag (zaterdag) SV Zulte Waregem de opponent voor de ploeg van Hoofdtrainer René Hake. Een nadere kennismaking met de zevende Belgische FC Utrecht-tegenstander van deze voorbereiding aan de hand van zeven weetjes.

SV Zulte Waregem is een relatief jonge club; ontstaan in 2001. Toen fuseerden KSV Waregem en Zultse VV, dat op haar beurt het resultaat was van een samensmelting van Zulte Sportief en SK Zulte, tot SV Zulte Waregem.

Op het derde niveau, waar Zultse VV tot het moment van de fusie actief was, begon SV Zulte Waregem in het seizoen 2001/2002. Direct pakte het daar de titel. In 2004/2005 volgde het kampioenschap in de één na hoogste divisie en sindsdien speelt de club in de hoogste reeks van België: de Jupiler Pro League.

Twee keer speelde SV Zulte Waregem in de groepsfase van de Europa League. Dat was in de seizoenen 2013/2014 en 2017/2018. In beide gevallen eindigde de club als derde in de poule.

De thuishaven van SV Zulte Waregem heet Elindus Arena. In de volksmond wordt het stadion, met een capaciteit van 12.414 plaatsen, het Regenboogstadion genoemd. En zoals je in Nederland spreekt van ‘aan de Aalsterweg’ als je het over de locatie van het FC Eindhoven-stadion hebt, zo wordt in België gesproken over ‘aan de Gaverbeek’, als het over de ligging van de Elindus Arena gaat. De naam Regenboogstadion is trouwens het resultaat van het wereldkampioenschap wielrennen dat er in 1957 werd gehouden. De renners finishten in het stadion; Rik Van Steenbergen was de snelste en kreeg de bij de wereldtitel behorende regenboogtrui.

Afgelopen seizoen eindigde SV Zulte Waregem als tiende in de hoogste divisie van België. In de eindfase van de competitie werd er vaker verloren dan gewonnen, waardoor een plek in de play-off waarin werd gestreden om deelname aan de Conference League aan de neus van Essevee, zoals de bijnaam van de club luidt, voorbijging.

Een speler die voor zowel FC Utrecht als SV Zulte Waregem uitkwam, is Steve De Ridder. In de Domstad bleek hij trouwens beduidend productiever dan bij Essevee: in 36 duels namens FC Utrecht lukte De Ridder 12 goals, in 39 optredens in het shirt van SV Zulte Waregem scoorde hij 5 maal.

Gianni Bruno was afgelopen seizoen het goudhaantje van SV Zulte Waregem. De Belgische aanvaller, die zijn jeugdopleiding genoot bij onder meer Standard de Liège en het Franse LOSC Lille, scoorde in 34 competitiewedstrijden liefst 20 keer. Slechts twee spelers waren productiever in de Jupiler Pro League dan de spits van Essevee. Bruno stapte deze zomer over naar KAA Gent.