Even kennismaken: 7 weetjes over RSC Anderlecht

10 juli 2021

Een nadere introductie van de vierde tegenstander die FC Utrecht deze voorbereiding treft.

Matchday voor FC Utrecht, dat vanmiddag (zaterdag) in een vriendschappelijke wedstrijd achter gesloten deuren in actie komt tegen RSC Anderlecht. In navolging van KV Mechelen, Royal Antwerp FC en KAA Gent is het team uit Brussel de vierde Belgische opponent die de Domstedelingen dit seizoen treffen. En misschien wel de meest befaamde. Een nadere kennismaking.

RSC Anderlecht staat in België op eenzame hoogte. Althans, als je kijkt naar de volledige geschiedenis. De ploeg uit Brussel werd namelijk liefst 34 keer landskampioen bij onze Zuiderburen. De meest naaste concurrent in dat rijtje? Dat is Club Brugge, dat precies de helft van het aantal landstitels veroverde: 17.

Geen prijzenkast in België zo groot als die van RSC Anderlecht, waarin ook nog plek is ingeruimd voor twee Europacup II’s, twee UEFA Super Cups, een UEFA Cup, negen maal de Beker van België en dertien Belgische Supercups.

De thuishaven van RSC Anderlecht heet tegenwoordig Lotto Park, al bestaat de kans dat je het stadion beter kent als het Constant Vanden Stockstadion. In dat stadion is plek voor 21.000 toeschouwers. Dat zijn er dus 2.750 minder dan er kunnen plaatsnemen in Stadion Galgenwaard.

Tal van topspelers bracht de jeugdopleiding van RSC Anderlecht voort. Slechts enkele recente voorbeelden uit een rijtje dat evengoed zes keer zo lang zou kunnen zijn: Romelu Lukaku, Youri Tielemans, Jérémy Doku, Leander Dendoncker, Dennis Praet en Vincent Kompany.

Ook de huidige selectie van RSC Anderlecht telt flink wat spelers die afkomstig zijn uit de eigen academie. Zo ook de aanvallende middenvelder Yari Verschaeren, die ondanks het feit dat hij pas 19 jaar is al A-international is van België. En ook een andere sterkhouder, middenvelder Albert Sambi Lokonga, werd door de Brusselaars zelf opgeleid. Enkele Nederlanders spelen er trouwens ook, bij RSC Anderlecht: keeper Bart Verbruggen, verdediger Wesley Hoedt en aanvaller Michel Vlap komen uit voor Paars-wit, zoals de bijnaam van de recordkampioen van België luidt.

Anderlecht is overigens een plaats en gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In die gemeente wonen ruim 120.000 mensen. Voetbalclub RSC Anderlecht is verreweg de meest succesvolle en bekende uit de gemeente, die ook de thuishaven is van clubs als Bon Air Sport, FC Anderlecht-Milan, Denizlispor Anderlecht en Peterbos Anderlecht.

Afgelopen seizoen eindigde RSC Anderlecht in de Jupiler Pro League op de derde plaats in de reguliere competitie. In de kampioenscompetitie, waaraan ook Club Brugge, KRC Genk en Royal Antwerp FC deelnamen, lukte het de ploeg uit Brussel geen enkele keer om te winnen. Daardoor eindigde RSC Anderlecht als vierde en dat leverde plaatsing op voor de Conference League. Paars-wit stroomt in de derde kwalificatieronde in.