Even kennismaken: 7 weetjes over Royal Antwerp FC

03 juli 2021

Een nadere kennismaking met de tegenstander die FC Utrecht vanmiddag (zaterdag) in Antwerpen treft.

Een onderonsje dat de laatste jaren al vaker op het programma stond: Royal Antwerp FC – FC Utrecht. Vanmiddag (zaterdag) treffen beide ploegen elkaar weer. Maar voor het zover is, eerst een nadere kennismaking met de tegenstander van de Domstedelingen, aan de hand van zeven weetjes.

Dat Royal Antwerp FC als bijnaam ‘The Great Old’ draagt, is bepaald geen toeval. De Antwerpse club is namelijk de oudste van België. Daar verwijst ook de ‘1’, die prominent deel uitmaakt van het logo van de ploeg, naar. Dat staat voor ‘Stamnummer 1’, wat in feite betekent: de club die als eerste werd ingeschreven door de Belgische voetbalbond. In België is een stamnummer, in tegenstelling tot in Nederland, een zeer voornaam iets. Hoe lager het stamnummer, des te ouder de club, des te meer historie aan boord. En daarop zijn Belgische voetbalsupporters trots.

Het stadion van Royal Antwerp FC was jarenlang als het ware een openluchtmuseum. Het Bosuilstadion piepte en kraakte, maar ademde voetbalhistorie. Maar ook een Great Old moet met zijn tijd mee, en dus werd de Antwerpse voetbaltempel de voorbije jaren stap voor stap stevig onder handen genomen. Inmiddels staat er in het stadsdistrict Deurne in Antwerpen een prachtige, moderne voetbalarena die voor spelers, supporters en sponsors van alle gemakken is voorzien.

Een slapende reus, zo werd Royal Antwerp FC jarenlang genoemd. Voordat het team in 2017 promoveerde naar het hoogste niveau van België, vertoefde het liefst dertien jaargangen in de tweede divisie. Maar eenmaal terug in de Eredivisie van het Belgische voetbal deed The Great Old direct zijn status eer aan en tegenwoordig spreekt de Antwerpse ploeg een hartig woordje mee in de strijd om de topposities in de Jupiler Pro League.

Royal Antwerp FC pakte tot nu toe vier keer de landstitel, waarvan de eerste in 1929 en de laatste in 1957. De club won bovendien drie maal de Beker van België, waaronder de editie van 2020. In aanloop naar die finale speelden de Belgen een vriendschappelijke wedstrijd tegen… Inderdaad: FC Utrecht. Die pot eindigde overigens in 0-0.

Als nummer twee van het klassement sloot Royal Antwerp FC het reguliere seizoen 2020/2021 af in de Jupiler Pro League. In de kampioenscompetitie zag het het KRC Genk van voormalig trainer/coach van FC Utrecht John van den Brom nog passeren. De derde plek op de eindrangschikking leverde Royal Antwerp FC een Europees ticket op; het team speelt binnenkort in de voorronde van de Europa League.

Mannen als Didier Lamkel Zé, Martin Hongla (beiden Kameroen), Koji Miyoshi (Japan), Abdoulaye Seck (Senegal) en Aurelio Buta (Portugal) behoren tot de sterkhouders van de Antwerpse club, die deze week een prachtig en hypermodern nieuw trainingscomplex in gebruik nam.

Brian Priske is sinds dit seizoen de trainer van Royal Antwerp FC. Priske is een 44-jarige Deen, die eerder als oefenmeester actief was bij FC Mitdjylland. Als speler deed hij België ook al aan; Priske kwam uit voor KRC Genk en Club Brugge; juist twee van de grote concurrenten van Royal Antwerp FC in de strijd om de bovenste plekken.