Even kennismaken: 7 weetjes over KAA Gent

09 juli 2021

Een nadere kennismaking met de tegenstander die FC Utrecht vanmiddag (vrijdag) treft.

Het is tijd voor de derde oefenwedstrijd van deze voorbereiding. Vanmiddag (vrijdag) kruist FC Utrecht achter gesloten deuren de degens met KAA Gent. Maar voordat het zover is: een kennismaking met de tegenstander van vandaag aan de hand van zeven weetjes.

De beste van België. KAA Gent was het één keer: in 2015. In het kampioensseizoen van de equipe uit Gent was voormalig speler van FC Utrecht Nana Asare één van de uitblinkers in de prijswinnende ploeg. In de prijzenkast van KAA Gent prijkt ook tot drie keer toe de Beker van België, die voor het laatst in 2010 werd veroverd. En je treft er een Supercup aan; die van 2015.

De bijnaam van KAA Gent: De Buffalo’s. De indiaan in het logo van de club is daar ook een verwijzing naar. De term ‘Buffalo!’ is in Gent gemeengoed geworden sinds in 1895 het circus Buffalo Bill naar de stad kwam.

Sinds 1980 is KAA Gent een vaste waarde op het hoogste niveau van België waarop het sindsdien steeds actief was, met uitzondering van de jaargang 1988/1989. In de laatste zeventien seizoenen eindigde KAA Gent steevast in de top zeven van het klassement, met uitzondering van het seizoen 2012/2013, toen de blauw-witten als twaalfde eindigden.

KAA Gent; de afkorting KAA staat voor Koninklijke Atletiek Associatie. De Gentse atletiekclub werd in 1864 opgericht en gaandeweg werden de activiteiten ervan uitgebreid. Sinds 1900 is er ook de voetbaltak.

In het reguliere seizoen 2020/2021 eindigde KAA Gent in de Belgische Jupiler Pro League op plaats 7. In een vervolgcompetitie waar vier teams aan deelnamen en de inzet één ticket voor de voorronde van de Conference League was, piekten de Gentenaren. Jawel, er was een verliespartij. Maar die deed dankzij vier zeges en een remise niet terzake meer; KAA Gent eindigde boven KV Mechelen, KV Oostende en Standard Luik en verzekerde zich zodoende van Europees voetbal.

Europees voetbal zijn ze bij KAA Gent gewoon; de afgelopen twee seizoenen speelde de ploeg in de groepsfase van de Europa League. En nog niet zo lang geleden, in de jaargang 2015/2016, kwam KAA Gent zelfs uit in de groepsfase van de Champions League. In een poule met Zenit Sint-Petersburg, Valencia CF en Olympique Lyon eindigden de Belgen knap als tweede, waarna in de achtste finales VfL Wolfsburg toch een maatje te groot bleek.

Van 1920 tot 2013 speelde KAA Gent in het Jules Ottenstadion. Sinds het begin van de jaargang 2013/2014 is de Ghelamco Arena de thuishaven van de Belgische ploeg. Het stadion, vlakbij de snelweg gelegen, biedt plaats aan 20.000 toeschouwers.