Even kennismaken: 7 weetjes over Club Brugge

13 juli 2021

Voordat FC Utrecht vandaag (dinsdag) speelt tegen Club Brugge: een nadere kennismaking met die opponent.

Andermaal een Belgische tegenstander voor FC Utrecht deze voorbereiding. Na matchen tegen KV Mechelen, Royal Antwerp FC, KAA Gent en RSC Anderlecht is nu Club Brugge de sparringpartner van de Domstedelingen. Voordat vanavond (dinsdag) de bal gaat rollen in Knokke-Heist, waar achter gesloten deuren wordt gespeeld, stellen we de opponent van straks voor aan de hand van zeven weetjes.

Heel veel sterker dan Club Brugge worden Belgische tegenstanders anno 2021 niet. Sterker nog: Club Brugge is de regerend landskampioen van de Zuiderburen. In drie van de vier afgelopen seizoenen eindigden de blauw-zwarten bovenaan. En de afgelopen tien jaargangen finishte Club Brugge steevast in de top drie.

Club Brugge bereidt zich voor op deelname aan de Champions League; en dat al voor de vijftiende keer in de clubgeschiedenis. In een ander Europees toernooi, de UEFA Cup, speelde FC Utrecht al eens tegen de Belgen. Toen, op 25 november 2004, werd het in het Jan Breydelstadion 1-0 voor de Zuiderburen, door een doelpunt van Rune Lange.

Club Brugge werd opgericht in 1891 en is daarmee één van de oudste ploegen van België. Alleen Royal Antwerp FC en Daring Club Molenbeek, respectievelijk de stamnummers 1 en 2, hadden een lager stamnummer dan Club Brugge. Meer over stamnummers en de waarde die eraan wordt gehecht in België kun je HIER lezen.

Er is in België slechts één club die vaker landskampioen werd dan Club Brugge, dat zeventien keer de titel pakte. Die club, dat is RSC Anderlecht: 34 landstitels staan er bij het team uit Brussel in de prijzenkast. Club Brugge is dan weer de opper-cupfighter van België, want de blauw-zwarten wonnen het toernooi elf keer; vaker dan welke andere club dan ook.

De voorbije jaren hebben de nodige Nederlandse spelers een steentje bijgedragen aan de sportieve successen van Club Brugge. Op dit moment maken Bas Dost, Noa Lang en Ruud Vormer deel uit van de A-kern van de club uit Brugge. Vormer is al jarenlang één van de sterkhouders bij de Belgische topclub. Hij speelde ruim 300 officiële partijen voor Blauw-Zwart. In Nederland kwam hij onder meer uit voor Roda JC Kerkrade en daar was huidig FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen één van zijn ploeggenoten.

Voluit heet Club Brugge trouwens Club Brugge KV. Dat KV staat voor Koninklijke Voetbalvereniging. Dat verklaart dan ook meteen de afbeelding van de kroon boven het logo van Club Brugge. In België is het trouwens vrij gebruikelijk dat clubs op welke manier dan ook hun koninklijke predicaat verwerken in hun clubnaam. ‘Royal’, wordt daarvoor nogal eens als voorvoegsel gebruikt (voorbeeld: Royal Standard de Liège, ofwel: Standard Luik), en ook ‘Koninlijke’ komt vaak voor, zoals bij Racing Genk, ofwel: Koninklijke Racing Club Genk, KRC Genk dus. In het Duitstalige gedeelte komt de ‘K’ ook voor in voluit geschreven clubnamen en ook dan staat die voor koninklijk, zoals bij KAS Eupen: Königliche Allgemeine Sportvereinigung Eupen.

Club Brugge is de enige club in België die een beloftenteam heeft dat in de profreeksen speelt. Waar in Nederland FC Utrecht, PSV, AZ en Ajax met een zogeheten ‘Jong’-team uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie, daar luistert de beloftenploeg van Blauw-Zwart naar de naam Club Brugge NXT. Dat team deed afgelopen seizoen voor het eerst mee in de Eerste Klasse B en eindigde als achtste en laatste.

Foto: Panoramio