Even kennismaken: 7 weetjes over Beerschot

14 juli 2021

De volgende halte: Olympisch Stadion, Antwerpen. Een kennismaking met de tegenstander van vanavond (woensdag).

De Belgische toer van FC Utrecht duurt voort. De volgende halte: het Olympisch Stadion in Antwerpen. Daar staat de ploeg van Hoofdtrainer René Hake vanavond (woensdag) vanaf 18.00 uur tegenover Beerschot in de Memorial Marc Steenackers.

Beerschot, dat is eigenlijk voluit: K. Beerschot V.A. Dat staat voor Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen. De ploeg heette eerder KFCO Beerschot-Wilrijk en daarvoor KFCO Wilrijk. In 2013 besloot KFCO Wilrijk de identiteit van het toen failliet verklaarde Beerschot AC te integreren. Die club werd in 1920 dan weer opgericht als Germinal Ekeren, ging in 1999 Germinal Beerschot Antwerpen heten en nam in 2011 de naam Beerschot Antwerpen Club aan. Enfin: K. Beerschot V.A., zo heet de tegenstander van vandaag dus. We noemen ze voor het gemak, zoals ze dat zelf ook doen: Beerschot.

Vier kampioenschappen én promoties achter elkaar behalen: het komt niet vaak voor, maar Beerschot flikte het. De ploeg werd in 2013/2014 kampioen in Eerste Provinciale, een seizoen later in de Vierde Klasse, weer een jaargang later in de Derde Klasse en vervolgens in de Eerste Klasse Amateur. Zo lanceerde de club zichzelf in de kortste keren van het amateurvoetbal naar de profdivisies.

De wedstrijd Beerschot – FC Utrecht is de vierde editie van de Memorial Marc Steenackers. Het is een match die wordt gespeeld als eerbetoon aan Marc Steenackers, die in 2017 toen hij Algemeen Directeur van de Belgische club was overleed na een tragisch ongeval. Eerdere tegenstanders van Beerschot in de Memorial Marc Steenackers zijn KAA Gent, Aris FC en Panathinaikos.

Het Olympisch Stadion in Antwerpen is de thuishaven van Beerschot. Het stadion ligt in de wijk Het Kiel en dankt daar ook de bijnaam ’t Kiel aan. In het Olympisch Stadion werd de eerste interland ooit gespeeld van het Nederlands Elftal. Dat was op 30 april 1905, tegen België. Na verlenging won Oranje met 1-4. Ooit bood het stadion plek aan 30.000 supporters, nu is de capaciteit 12.771.

Beerschot eindigde afgelopen seizoen in de Jupiler Pro League op de negende plaats, ingeklemd tussen KV Mechelen en SV Zulte Waregem. Onlangs speelde FC Utrecht al tegen de ploeg uit Mechelen, en zaterdag staat een treffen met het team uit Waregem op de rol.

Duurt het in Nederland nog ongeveer een maand voordat de Eredivisie weer begint, in België gaat over een dag of tien de bal op het hoogste niveau alweer rollen. Beerschot opent de competitie op zaterdag 24 juli met een thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge. De Antwerpse ploeg wordt getraind door Peter Maes.

Nederlanders spelen er op dit moment niet bij Beerschot, dat wel de beschikking heeft over onder anderen twee Kroaten (Stipe Radic en Leon Krekovic), een Fransman (Pierre Bourdin), een Griek (Apostolos Konstantopoulos), een Algerijn (Mohamed Réda Halaimia), een Malinees (Ismaila Coulibaly), een Ghanees (Abraham Okyere), een Oostenrijker (Raphael Holzhauser), een Gambiaan (Abdoulie Sanyang), een Japanner (Musashi Suzuki), een Kameroener (Marius Noubissi), een Nigeriaan (Blessing Eleke), een Togolees (Euloge Placca Fessou) en een Braziliaan: Felipe Micael.

Foto: Beerschot