Even kennismaken: 7 weetjes over Bayer 04 Leverkusen

28 juli 2021

De volgende halte in de voorbereiding van FC Utrecht: het Ulrich-Haberland-Stadion.

De start van de Eredivisiejaargang 2021/2022 gloort aan de horizon, maar voordat het zover is speelt FC Utrecht nog enkele vriendschappelijke wedstrijden. Zoals vandaag (woensdag, aftrap om 16.00 uur) tegen Bayer 04 Leverkusen. Een nadere kennismaking met de Duitse ploeg aan de hand van zeven weetjes.

Anderhalf jaar geleden troffen FC Utrecht en Bayer 04 Leverkusen elkaar voor het laatst. Beide ploegen waren toen op trainingskamp in Spanje. Het onderonsje werd een doelpuntenfestijn: 3-4 voor de Utrechters werd het. Kai Havertz maakte namens de Duitsers twee treffers in het La Manga Football Stadion, maar stapte door goals van Adrián Dalmau, Sean Klaiber, Gyrano Kerk en Issah Abass toch als verliezer van het veld.

Die Werkself. Zo luidt de bijnaam van Bayer 04 Leverkusen. Vrij vertaald: Het Elftal van de Fabriek. Dat verwijst direct naar het grote Bayer AG, het grote Duitse chemieconcern dat de club in 1904 oprichtte. Drie jaar later, in 1907, werd aan de turn- en sportvereniging ook een voetbaltak toegevoegd.

Bayer 04 Leverkusen deed in 1979 voor het eerst mee in de Bundesliga, de hoogste voetbaldivisie van Duitsland. Sindsdien is de club onafgebroken op dat niveau actief. Sinds 1986 is Bayer 04 Leverkusen slechts drie keer níet in het linkerrijtje geëindigd.

In de periode 1997 – 2011 eindigde Bayer 04 Leverkusen vijf keer als tweede. Daar worden de supporters nu nog af en toe aan herinnerd, wanneer hun team ‘De Eeuwige Tweede’ wordt genoemd.

Hoe taai het team in de Bundesliga ook mag zijn; cupfighters zijn ze in Leverkusen in mindere mate. De ploeg won één keer de DFB Pokal, in 1993, en veroverde eveneens één maal de UEFA Cup. Dat was in 1988.

Speelt Bayer 04 Leverkusen een thuiswedstrijd, dan is het in de BayArena te doen. In dat stadion is plek voor 30.210 toeschouwers. Hoewel dat een behoorlijk aantal is, is het voor Duitse begrippen geen heel groot stadion. Er waren afgelopen seizoen in de Bunsesliga alleen al acht clubs die een stadion hebben dat plek biedt aan 50.000 of meer supporters.

Afgelopen seizoen werd Bayer 04 Leverkusen zesde in de Bundesliga. De ploeg verzamelde 52 punten in 34 duels. FC Utrecht finishte de afgelopen jaargang ook als nummer zes en had na 34 partijen 53 punten op de teller staan.