Betoverd door de magie van Stadion Galgenwaard

26 juli 2021

De clubliefde van Leo en Milan Theulen. Vanuit het hart in Goes, Zeeland.

Het was dankzij een fietstocht door Utrecht dat Milan Theulen uit Goes in 2015 interesse kreeg in FC Utrecht. Eenmaal samen met zijn vader Leo bij een wedstrijd van de FC, werd hij betoverd door de magie van Stadion Galgenwaard. Precies zoals dat zijn vader een jaar of 40 eerder ook al was overkomen. Zo vader, zo zoon.

“Oeeeeeiiiiii!” Zelden was de uitroep van Rob Zomer, de spreekstalmeester die in het seizoen 2019/2020 bij alle thuiswedstrijden van FC Utrecht de rustactiviteit Holland Casino Latje Trap aan elkaar praatte en daarin steevast die ene kreet uit volle borst herhaalde, zo terecht als op 23 november 2019. Die dag, tijdens de break bij de wedstrijd FC Utrecht – AZ, stond Leo Theulen te popelen om op het heilige gras van Stadion Galgenwaard zijn geluk te beproeven. Met als ultieme doel, natuurlijk: de bal op de lat rammen, en daarmee een mooie geldprijs winnen. De oud-speler van UVV, die in de Domstad in zijn tienerjaren nog een helftje teamgenoot was van Marco van Basten en later tijdens een training bij HFC Haarlem nog het veld deelde met onder anderen Ruud Gullit, voelde het tijdens zijn eerste poging in zijn lies schieten. Maar ja, redeneerde de Seizoenkaarthouder van FC Utrecht, je staat niet elke dag op deze plek; en dus ging hij er ook met zijn tweede poging vol voor. ‘Pats!’, deed het in zijn bovenbeen. Vrouw Hilde, speciaal voor de gelegenheid meegereisd naar de Domstad, zag het gebeuren vanuit de Noordtribune, zoon Milan aanschouwde het vanuit zijn vaste stekkie op de Bunnikside; in een vol Stadion Galgenwaard liep pa de jackpot mis en een liesbreuk op. “Daags erna gingen we naar Curaçao, op bezoek bij mijn andere zoon. Wat denk je? Ik kon de hele week niet lopen, niet autorijden, niks”, aldus de als conciërge bij een bedrijf dat smartphones repareert werkzame Theulen senior, die er inmiddels zelf wel om kan lachen.

“Ik ben geboren in de Sumatrastraat, Lombok”, verklaart import-Zeeuw Leo Theulen zijn band met FC Utrecht. “Daarna heb ik nog op twee plekken gewoond in Utrecht, waarna ik voor mijn werk naar Woerden ben verhuisd. Daar zijn onze zoons ook geboren. Als klein jochie kwam ik zelf al in de oude Galgenwaard, eerst nog met mijn vader naar DOS, later naar FC Utrecht. Goh, wat heb ik er veel goede spelers de revue zien passeren. John Steen Olsen maakte op mij de meeste indruk van allemaal. Met Milan heb ik het vaak over de vroegere jaren van FC Utrecht. Dan pakken we regelmatig YouTube erbij en kijken we samen naar oude beelden. Ook van de sloop van het oude stadion. Daar heb ik nog aan de doellat gehangen, haha!”

FIETSTOCHT
In de zomer van 2015 besloten Leo (60) en Milan (21) Theulen, magazijnmedewerker van beroep, samen mee te doen aan een fietstocht door Utrecht. Eén van de locaties die werd aangedaan: Stadion Galgenwaard. ‘Dat ziet er mooi uit’, had zoon Milan opgemerkt. “Toen heb ik hem verteld dat ik daar vroeger altijd kwam, in de tijd dat je nog een los kaartje kon kopen voor 1 gulden. Ik vertelde Milan over de oude Galgenwaard en daarop wilde hij eens naar een wedstrijd van FC Utrecht gaan kijken.” Zo gezegd, zo gedaan. De twee zagen bij hun eerste gezamenlijke bezoek aan de FC de Domstedelingen op eigen veld verliezen van AZ. “Maar desondanks gebeurde er iets. Vanaf dat moment was Milan helemaal verliefd op FC Utrecht”, aldus Leo, terwijl hij aan de keukentafel in Goes knikt naar zijn zoon. “Dus ja, dan maar een Seizoenkaart, hè.”

“De sfeer sprak me aan, er was iets dat me triggerde. Wat het precies is, dat kan ik moeilijk onder woorden brengen”, zegt zoon Milan, die jarenlang judoka was en zelfs over de zwarte band beschikt in die sport. En die, in tegenstelling tot zijn vader, nooit heeft gevoetbald. “In die zin heb ik niets met voetbal, nee. Maar wel met FC Utrecht. Dat is echt mijn club. Onze eerste Seizoenkaarten hadden we voor de Zuidtribune. Maar de Bunnikside, die trok ons aan. ‘Pa’, zei ik’, ‘dáár wil ik naartoe.’ Dat hebben we gedaan, het seizoen erna. En sindsdien hebben we kaarten voor Vak L.”

De familie Theulen mag dan in het Zeeuwse Goes wonen, eenmaal bij de FC Utrecht-sympathisanten binnen waan je jezelf in Utrecht. Een beeld van de Domtoren siert de vensterbank, een silhouet ervan hangt pontificaal aan de muur, een eigen tegel uit de Grâchmuur staat op de kast, hartige hapjes worden opgediend op een borrelplank in de vorm van – hoe kan het ook anders – de Domtoren en elke avond worden de borden op tafel gezet op een placemat met daarop een afbeelding van Mark van der Maarel in de rol van Sint Maarten op een steigerend wit paard, geflankeerd door Simon Makienok en Sander van de Streek. “Eigenlijk zijn het posters”, verklapt pa. “Maar we hebben ze zelf geplastificeerd en er dus placemats van gemaakt. Geinig toch?”

BUNNIKSIDE-STOELTJES IN DE TUIN
In de achtertuin, als klap op de vuurpijl, zijn twee oude Bunnikside-stoeltjes aan een muur geschroefd. “Ik las op de Instagrampagina van de club dat vanwege de realisatie van een staantribune er wat Bunnikside-stoeltjes in de verkoop gingen”, zegt Milan. “Ik stuurde via WhatsApp naar pa een berichtje, iets als: ‘Zal ik die gaan halen?’. Maar het antwoord heb ik niet eens afgewacht. Ik ben in de auto gestapt en vanuit Goes naar Utrecht gereden. Twee stoeltjes heb ik op de kop getikt; een witte en een rode. Dat was het ritje meer dan waard. Diezelfde dag zag ik mijzelf terug op de Instagrampagina van de club. Precies toen ik daar kwam voor de stoeltjes, was de fotograaf van de club er ook. Dat was natuurlijk ook hartstikke leuk.”

Instagram, Facebook, voetbalsites. Via die weg krijgen de Zeeuwen nu toch nog hun dagelijkse portie FC Utrecht binnen. Ze staan te popelen om weer de tweewekelijkse gang naar Stadion Galgenwaard te maken. “Ook het rondstruinen in de Fanshop missen we. Dat is voor ons vaste prik op een wedstrijddag”, vertelt pa. “Je ziet dan wat leuks liggen en dat tik je dan op de kop. Natuurlijk is de Webshop een alternatief, maar het gezellige van het winkeltje, zelfs dát zijn we nu ontzettend gaan missen.”

Het supporterspaspoort van Leo Theulen:

Woonplaats: Goes
Seizoenkaart voor: Bunnikside, vak L
Afstand tot Stadion Galgenwaard: 109,51 kilometer hemelsbreed
Favoriete speler 2020/2021: Sander van de Streek
Favoriete speler aller tijden: John Steen Olsen
Favoriete trainer aller tijden: Han Berger

Het supporterspaspoort van Milan Theulen

Woonplaats: Goes
Seizoenkaart voor: Bunnikside, vak L
Afstand tot Stadion Galgenwaard: 109,51 kilometer
Favoriete speler 2020/2021: Hidde ter Avest
Favoriete speler aller tijden: Jacob Mulenga
Favoriete trainer aller tijden: Erik ten Hag

Foto: Suzan Fotografie / Suzan Thiry