Zege in het zuiden

08 januari 2021

Jong FC Utrecht wint in De Geusselt van MVV Maastricht: 0-2.

De beloftenploeg van FC Utrecht heeft ook de tweede competitiewedstrijd die het in 2021 heeft gespeeld, omgezet in winst. In een ijzig koud Stadion de Geusselt won het Jong FC Utrecht van trainer/coach Ab Plugboer vanavond (vrijdag) met 0-2 van MVV Maastricht. 

‘Pats!’ In een leeg Stadion de Geusselt klinkt het geluid van een bal die op de paal stuitert. Joey Houweling, de keeper van Jong FC Utrecht, ziet hoe het aluminium hem een handje helpt bij het houden van de nul. En dan, amper een minuut later: jubelende spelers van de talentenploeg uit de Domstad. Jeredy Hilterman is het stralende middelpunt. Hij heeft er met zijn elfde doelpunt van het seizoen na dik een uur spelen in Maastricht voor gezorgd dat de voorsprong van de formatie van trainer/coach Ab Plugboer is verdubbeld: 0-2.

Breekpunt
Het moment is het breekpunt in de wedstrijd. Na dat doelpunt lijken de Sterrendragers de hoop op een goed resultaat te hebben opgegeven. Of in elk geval: lukt het ze niet meer om met de overtuiging die ze tot dat moment wel hebben, de weg te zoeken naar het Utrechtse doel. Een doel dat met name in het tweede kwart van de wedstrijd veelvuldig door de Limburgers wordt bestookt, maar dat levert de equipe van Darije Kalezic geen treffer op. De lat wordt geraakt, de paal. En sluitpost Houweling staat steeds knap z’n mannetje.

Velanas verschalkt Havekotte
Daardoor gaat Jong FC Utrecht met een 0-1 voorsprong rusten. Die eerste treffer van de avond, die wordt gemaakt door Odysseus Velanas. De als linksbuiten spelende Zeistenaar verschalkt al na precies 104 tellen huidig MVV Maastricht-keeper en voormalig FC Utrecht-jeugdspeler Mike Havekotte. Derensili Sanches Fernandes is het die de aanval waaruit de openingstreffer ontstaat opzet. Havekotte keert een eerste inzet van Hilterman nog, maar is vervolgens kansloos op de rebound van Velanas.

Kansen op grotere overwinning
In het laatste kwart van de wedstrijd verzuimt Jong FC Utrecht om de score verder op te voeren. In het ijzig koude zuiden van Limburg wordt een doelpunt van invaller Tim Pieters afgekeurd wegens buitenspel, zijn er in de slotfase nog meerdere kansen voor Hicham Acheffay, levert Velanas nog een gevaarlijk schot af en is Hilterman met een kopbal nog dicht bij een derde doelpunt. 

Primeur
Zover komt het niet, maar met drie punten in de tas een een heus primeurtje reist Jong FC Utrecht ongetwijfeld voldaan terug naar de Domstad. Dat primeurtje? Dat is de zege zelf. Sinds de beloftenploeg van de Utrechtse FC in 2016/2017 toetrad tot de Eerste Divisie, lukte het de talenten uit Utrecht immers nog nooit om in Maastricht van MVV te winnen. Maar daar is nu dus, net zoals dat eerder dit seizoen lukte in Volendam tegen FC Volendam en in Deventer tegen Go Ahead Eagles, verandering in gekomen. 

Gestegen, en het linkerrijtje binnen bereik
Jong FC Utrecht is dankzij de zege in het zuiden opgeklommen naar de twaalfde plek in de Keuken Kampioen Divisie, met slechts drie punten minder dan nummer acht Telstar. Vrijdag 15 januari treft het directe concurrent Jong Ajax. Het beloftenonderonsje met de Amsterdammers begint die dag in Utrecht om 20.00 uur.

MVV Maastricht - Jong FC Utrecht 0-2 (0-1)
2. Odysseus Velanas 0-1
63. Jeredy Hilterman 0-2 

Gele kaarten: geen.

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Marc Nagtegaal.

Opstelling MVV Maastricht:
Mike Havekotte; Tim Zeegers (77. Kai Heerings), Luc Mares, Matteo Waem (46. Brem Soumaoro), Gaston Salasiwa; Jerome Deom, Thibaut van Acker (73. Thomas van Bommel), Koen Kostons (46. Kürsad Sürmeli); Oussama Zamouri, Arne Naudts, Joeri Schroijen.

Opstelling Jong FC Utrecht:
Joey Houweling; Mark Pabai, Reda Akmum, Christopher Mamengi, Djevencio van der Kust; Raymond Huizing, Rida El Barjiji, Derensili Sanches Fernandes (68. Tim Pieters); Hicham Acheffay (85. Mohamed Mallahi), Jeredy Hilterman, Odysseus Velanas.