Speeldagenkalender 2021/2022 betaald voetbal bekend

26 januari 2021

Eredivisie start in weekend van 14 en 15 augustus 2021.

De speeldagenkalender van het seizoen 2021/’22 is bekend. Op zondag 8 augustus wordt het seizoen officieel afgetrapt met de 25e editie van de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Op vrijdag 6 augustus is al de eerste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie. De Eredivisie start vervolgens in het weekend van 14 en 15 augustus.

De basis van de speeldagenkalender is tot stand gekomen na verschillende gesprekken die de KNVB heeft gevoerd met alle betrokkenen, waaronder clubs, gemeentes, politie en het Supporterscollectief Nederland. Vervolgens heeft de KNVB gekeken naar de mogelijkheden, onmogelijkheden en het overkoepelend belang van de competities. Nadat de clubs hebben kunnen reageren op de conceptspeeldagenkalender, is de definitieve speeldagenkalender tot stand gekomen.

Midweekse speelrondes
Om alle 34 speelrondes te kunnen spelen, zijn er in de Eredivisie drie midweekse speelrondes ingepland (21-23 september, 21-23 december en de voorlaatste speelronde op 11 mei). Daarbij zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met het thuis/uit-ritme voor de clubs en de reisafstanden voor supporters. In de Keuken Kampioen Divisie kunnen alle 38 speelrondes op vrijdagen worden ingepland en zijn dubbele speelrondes (complete speelronde op vrijdag gevolgd door een complete speelronde op maandag) overbodig.

Geen speelronde eind januari
Het laatste weekend van januari 2022 wordt er niet gevoetbald in de Eredivisie. Dat is een speelmoment in de kalender van de FIFA, waar in alle overige continenten interlands zullen worden gespeeld, maar waar de UEFA geen gebruik van maakt. De clubs uit de Eredivisie hebben aangegeven die speeldata niet in actie te willen komen.

Interlandperiodes
In aanloop naar seizoen 2021/’22 krijgen clubs in de Keuken Kampioen Divisie wederom de mogelijkheid om aan te geven of ze wel of niet willen spelen tijdens interlandweken. Clubs die niet willen voetballen tijdens interlandperiodes, komen op de eerstvolgende maandag na de interlandperiode tegen elkaar in actie.

TOTO KNVB Beker
De strijd om de TOTO KNVB Beker start voor betaald voetbalorganisaties in de week van 26-28 oktober. De vijf Europees spelende clubs zijn vrijgesteld van deelname aan de eerste ronde en stromen pas in de tweede ronde (laatste 32) in (14-16 december). De finale van de TOTO KNVB Beker wordt gespeeld op zondag 17 april 2022.

Einde competities
Het Eredivisieseizoen eindigt op zondag 15 mei met een gezamenlijke speelronde, de Keuken Kampioen Divisie eindigt zondag 6 mei.

Play-offs
De speelrondes van de play-offs om een Europees ticket en de play-offs om promotie en degradatie worden in mei 2022 weer in een uit- en thuiswedstrijd afgewerkt. De play-offs om Europees voetbal beginnen op woensdag 18 mei en eindigen op zondag 29 mei. De play-offs om promotie en degradatie lopen van dinsdag 10 mei tot en met zondag 29 mei.

Johan Cruijff Schaal
De wedstrijd tussen de landskampioen en de TOTO KNVB Bekerwinnaar staat gepland voor zondag 8 augustus 2021. Als de landskampioen ook winnaar is van de TOTO KNVB Beker, dan wordt dit een wedstrijd tussen de landskampioen en de nummer twee. Omdat de nummer twee op 3 of 4 augustus en 10 augustus in actie komt in de voorronde van de Champions League, wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in dat geval verplaatst naar zaterdag 7 augustus.

Winterstop
De winterstop in de Eredivisie duurt van vrijdag 24 december 2021 tot en met donderdag 13 januari 2022. In de Keuken Kampioen Divisie loopt de winterstop van dinsdag 21 december 2021 tot en met donderdag 6 januari 2022.

Definitieve competitieprogramma
Voor de verdere invulling van de speeldagenkalender met de exacte wedstrijden en speeltijden volgt afstemming met de Eredivisie CV, CED, clubs, zendgemachtigden en de lokale autoriteiten. In juni wordt het definitieve competitieprogramma bekend gemaakt.