Op de valreep een punt

30 januari 2021

FC Utrecht speelt in Stadion Galgenwaard gelijk tegen PEC Zwolle: 3-3.

Zes doelpunten, geen winnaar. FC Utrecht heeft vanavond (zaterdag) in Stadion Galgenwaard gelijkgespeeld tegen PEC Zwolle. In de zesde minuut van de blessuretijd bepaalde verdediger Hidde ter Avest van FC Utrecht met een rake kopbal de eindstand op 3-3.

Dik vier jaar nadat hij in de Eredivisie voor het laatst scoort - dan, op 20 november 2016, nota bene tegen FC Utrecht als speler van FC Twente - maakt Hidde ter Avest weer een doelpunt op het hoogste niveau van Nederland. De rechtsback doet het in de ultieme slotfase van het duel met PEC Zwolle, in de zesde minuut van de blessuretijd van de tweede helft. En hij zorgt er met zijn doelpunt voor dat de Utrechters een punt overhouden aan het treffen met de Blauwvingers. Zijn rake kopbal betekent de 3-3.

Ongeslagen serie voortgezet
Met die treffer, het laatste Eredivisiedoelpunt van FC Utrecht sinds een goal van Jean-Christophe Bahebeck in een thuisduel met FC Emmen op 14 september 2019 dat ook in minuut zes van de blessuretijd wordt gescoord, wordt voorkomen dat er een einde komt aan een ongeslagen serie van de Domstedelingen. Het zorgt er ook voor dat de Utrechters, in een partij waarin ze flink meer schoten op doel produceren dan de tegenstander (7 om 4), grossieren in hoekschoppen (16 voor FC Utrecht, 3 voor PEC Zwolle) en veel meer balbezit hebben dan de bezoekers uit Overijssel (61 procent om 39) in elk geval niet met lege handen staan.

Na 336 minuten een tegentreffer
Dat FC Utrecht daar een goal in de slotminuut voor nodig heeft, is het resultaat van defensieve onvolmaaktheden die door PEC Zwolle genadeloos worden afgestraft. Een solo die eindigt met een bekeken schot van Virgil Misidjan (1-1, de eerste tegengoal die FC Utrecht moet incasseren na 336 minuten het doel te hebben schoongehouden), een door Thomas Lam benutte strafschop (1-2) en een knal in de verre hoek van Thomas Buitink (2-3) zorgen voor Zwolse vreugde in Stadion Galgenwaard.

Van de Streek maakt zijn vijfde
Als eerste is het FC Utrecht dat de weg naar het net weet te vinden. Sander van de Streek kopt op aangeven van Adam Maher al in de tweede speelminuut raak. Het is de snelste goal van FC Utrecht sinds een treffer van Zakaria Labyad op 26 november 2017 in het thuisduel met Sparta Rotterdam. Voor Van de Streek is het zijn derde doelpunt in 2021, en daarmee heeft hij al in de eerste maand van dit jaar zijn doelpuntentotaal van het kalenderjaar 2020 overtroffen; 3 om 2 goals. Het doelpunt zorgt er bovendien voor dat de Barnevelder nu clubtopscorer is van FC Utrecht in dit Eredivisieseizoen, met 5 goals.

Maher opent zijn doelpuntenrekening
PEC Zwolle zoekt in de rust de kleedkamer door de treffers van Misidjan en Lam met een voorsprong op, maar nog binnen tien minuten na de break is de boel weer in balans. Adam Maher schiet raak vanuit een penalty, die wordt gegeven na een overtreding op Van de Streek. Voor Maher, die de bal hard in de hoek schiet (2-2) is het zijn eerste treffer van dit seizoen. Dat kan ook gezegd worden over de gelijkmaker van Ter Avest, die daarmee als het ware de 2-3 van Buitink teniet doet: 3-3.

Volgende partij: Ajax-uit
De volgende wedstrijd die FC Utrecht speelt? Dat is Ajax-uit. Op zondag 7 februari begint de pot tegen de ploeg van voormalig speler en trainer van FC Utrecht Erik ten Hag in de Johan Cruijff ArenA om 12.15 uur.

FC Utrecht - PEC Zwolle 3-3 (1-2)
2 Sander van de Streek 1-0
5 Virgil Misidjan 1-1
39 Thomas Lam (strafschop)  1-2
54 Adam Maher (strafschop) 2-2
67 Thomas Buitink 2-3
90+6 Hidde ter Avest 3-3

Gele kaarten: Remco Balk (FC Utrecht), Benson Manuel (PEC Zwolle).

Rode kaart: 90+2 Bram van Polen (PEC Zwolle).