'Niet alleen op school, maar ook thuis lekker lezen'

20 januari 2021

FC Utrecht-aanvaller Mimoun Mahi verzorgt kick-off Online Boekbespreking in kader van Nationale Voorleesdagen.

“Ik vind het supergoed dat jullie als kinderen zo met lezen bezig zijn. Want lezen is niet alleen leuk, het is ook erg belangrijk voor later als je groot bent. Dan moet je, net als ik, een contract kunnen lezen, maar ook bijvoorbeeld goed kunnen lezen hoe medicijnen werken.” Dit zei FC Utrecht-speler Mimoun Mahi in een video die woensdag op de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen werd afgespeeld als officiële kick-off voor boekbesprekingen op acht basisscholen in Utrecht en Amersfoort.

Samen met a.s.r.
Tal van bekende Nederlanders (onder wie prinses Laurentien, minister Slob van onderwijs en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb) werkten woensdag overal in het land mee aan de start van de Nationale Voorleesdagen, die tot en met zaterdag 30 januari duren. Samen met maatschappelijk partner a.s.r. organiseerde FC Utrecht het Voorleesontbijt in Utrecht; vanwege Corona helaas niet in Stadion Galgenwaard, maar in een online-variant.

‘2,5 miljoen Nederlanders kunnen niet goed lezen’
Als voorbeeld en rolmodel leverde FC Utrecht-aanvaller Mahi graag zijn bijdrage. “Ik ben gelukkig vroeger ook veel voorgelezen en toen ik zelf kon lezen, ben ik veel boeken gaan lezen, vooral over voetbal”, vertelde Mimoun. “Ik heb daar altijd veel plezier in gehad, maar het is ook echt belangrijk in het dagelijks leven. En toch; weet je dat zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland niet goed kunnen lezen? Moet je voorstellen, dat is 105 keer een uitverkochte Galgenwaard!”

Laaggeletterdheid tegen gaan
Omdat FC Utrecht en a.s.r. het belangrijk vinden om lezen en voorlezen te stimuleren en daarmee laaggeletterdheid onder Utrechtse kinderen tegen te gaan, werkten ze samen op een laagdrempelige manier mee aan de Nationale Voorleesdagen. De acht scholen kregen woensdag allemaal een boek geleverd, afgestemd op de groepen 1-2 (‘Pluk redt de dieren’ van Annie M.G. Schmidt), 3-4 (‘Een vriend als geen ander’ van Oliver Scherz), 5-6 (‘Billy extra plankgas’ van Yorick Goldewijk) en voor groep 7-8 ‘De Battle’ van Hanneke Groenteman. De scholen die meededen, waren OBS De Wijde Wereld in Amersfoort en in Utrecht de Marcusschool, de Mattheusschool, OBS Jules Verne, Auris Rotsoord, Op Dreef (inclusief de Voorschool) en OBS Haarzicht.

Boeken cadeau
Nadat de klassen de motiverende video van Mimoun Mahi hadden bekeken, begonnen ze direct met de online boekbesprekingen. Medewerkers van a.s.r. lazen digitaal het eerste hoofdstuk van de boeken voor, waarna de leerkrachten door middel van vragen zorgden voor interactie. Zodra de scholen weer opengaan, kunnen de leraren klassikaal zelf de overige hoofdstukken behandelen, want de scholen kregen de boeken cadeau. Mimoun Mahi wenste in zijn persoonlijke boodschap de kinderen veel plezier met de boekbespreking en het lezen op school. “Maar jullie moeten thuis ook lekker gaan lezen!”, voegde hij daaraan toe.