Drie op een rij!

27 januari 2021

FC Utrecht legt na zeges op Heracles Almelo en Sparta Rotterdam in Alkmaar ook AZ over de knie: 0-1.

Drie keer op rij winnen in de Eredivisie, en in al die partijen geen enkele treffer incasseren. FC Utrecht heeft het geflikt. Na de zeges op Heracles Almelo (2-0) en Sparta Rotterdam (1-0) legden de Domstedelingen vanavond (woensdag) in Alkmaar AZ over de knie: 0-1. Sander van de Streek zorgde met een prachtig schot voor de enige treffer van de avond. Het is voor het eerst sinds 2010 dat FC Utrecht drie Eredivisiepartijen in successie heeft gewonnen waarin het ook telkens de nul hield.

Alsof hij buskruit in zijn schoenen heeft. Het schot dat Sander van de Streek produceert, zo halverwege de tweede helft van de uitpartij tegen AZ, heeft een ongekende snelheid. En is, niet geheel onbelangrijk, ook buitengewoon nauwkeurig gemikt. Het zijn twee factoren die samen een garantie voor een treffer vormen. Keeper Marco Bizot van AZ? Hij kan slechts toekijken. De bal suist hem voorbij en eindigt tegen de touwen: 0-1 voor FC Utrecht.

Kansen voor FC Utrecht
Een verdiende voorsprong, dat is het. FC Utrecht speelt een puike partij in het AFAS Stadion. De ploeg van Hoofdtrainer René Hake moet in de absolute openingsfase even een kans toestaan, maar neemt daarna de touwtjes in handen en speelt met regelmaat met knap voetbal tussen de Alkmaarse linies door. Het levert kansen op voor onder anderen Van de Streek (kopbal), Hidde ter Avest (schot, over), Bart Ramselaar (schot, naast) en wederom Van de Streek (schot, naast). In de laatste fase van de eerste helft zijn er dan kansen voor AZ, maar keeper Eric Oelschlägel houdt zijn doel relatief eenvoudig schoon.

Oelschlägel houdt zijn doel weer schoon
De Duitse goalie moet na een klein uur spelen wel alles uit de kast halen om de nul vast te houden. Op een hard schot van Myron Boadu na een afgemeten voorzet van Owen Wijndal reageert de keeper katachtig, en daarmee houdt hij FC Utrecht op de been. Na de wonderschone goal van Van de Streek zet AZ nog meer aan en dat zorgt wel degelijk voor druk op de defensie van de Domstedelingen; maar die buigt hoogstens een klein beetje, van barsten is geenszins sprake.  

Hilterman maakt debuut
Voor de derde wedstrijd op rij is er ook een debutant in de rangen van FC Utrecht. Maakt op eigen veld tegen Heracles Almelo rechtsback Hidde ter Avest zijn eerste minuten namens de Utrechters en zijn er bij het thuisduel met Sparta Rotterdam voor Remco Balk speelminuten in het shirt van FC Utrecht, in Alkmaar tegen AZ is het Jeredy Hilterman die zijn eerste optreden in de hoofdmacht maakt. Vlak voor tijd wordt de aanvaller, die met twaalf treffers momenteel topscorer is van Jong FC Utrecht, door Hake in de equipe gebracht als vervanger van Gyrano Kerk.

Zaterdag alweer aan de bak
Voor FC Utrecht staat de volgende wedstrijd alweer voor de deur. Immers: zaterdag al komt PEC Zwolle op bezoek in Stadion Galgenwaard. Die Eredivisiewedstrijd begint aan het Herculesplein om 18.45 uur.

AZ - FC Utrecht 0-1 (0-0)
68. Sander van de Streek 0-1

Gele kaarten: Owen Wijndal (AZ), Bart Ramselaar, Willem Janssen (FC Utrecht).

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Dennis Higler.

Opstelling AZ: 
Marco Bizot; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos (80. Timo Letschert), Bruno Martins Indi (72. Jordy Clasie), Owen Wijndal; Fredrik Mitsjø, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson (72. Tijjani Reijnders), Myron Boadu, Jesper Karlsson (72. Zakaria Aboukhlal).

Opstelling FC Utrecht:
Eric Oelschlägel; Hidde ter Avest (60. Mark van der Maarel), Tommy St. Jago, Willem Janssen, Django Warmerdam; Adam Maher, Joris van Overeem (84. Justin Hoogma), Othmane Boussaid (83. Moussa Sylla); Gyrano Kerk (89. Jeredy Hilterman), Sander van de Streek, Bart Ramselaar (60. Urby Emanuelson).