Al 80 keer stonden FC Utrecht en AZ in de Eredivisie tegenover elkaar. De balans tot nu toe: 28 overwinningen voor FC Utrecht, 14 remises en 38 zeges voor de Alkmaarders.

Van de 28 keer dat FC Utrecht won van AZ, werden 21 zeges in Utrecht geboekt en 7 in Alkmaar.

Deze editie van AZ – FC Utrecht komt al vrij snel na de vorige onderlinge ontmoeting tussen beide teams. Die dateert van 27 december 2020, en het werd toen in Stadion Galgenwaard 2-2. Namens de Domstedelingen scoorden Eljero Elia en Adrián Dalmau die dag. Teun Koopmeiners en Calvin Stengs maakten de goals namens de bezoekers.

De laatste 3 keer dat FC Utrecht tegen AZ speelde in Alkmaar werd het telkens 3-0 voor de Noord-Hollanders. In de 4 edities van AZ – FC Utrecht daarvoor bleef FC Utrecht juist steeds ongeslagen.

FC Utrecht won voor het laatst in het AFAS Stadion van AZ op 14 mei 2017. Toen werd het 2-3 voor de Utrechters.

AZ verloor dit seizoen slechts 1 keer. Dat was op 6 december 2020, daags na het ontslag van trainer Arne Slot. FC Groningen pakte toen in Alkmaar de volle buit: 1-2.

FC Utrecht won de laatste 2 partijen die het speelde.

Geen ploeg pakte sinds het ontslag van Slot zoveel punten in de Eredivisie als AZ (20 stuks). PSV en Ajax volgen in dat klassement met 17 punten.

FC Utrecht verloor dit seizoen geen enkele wedstrijd waarin het op voorsprong kwam.

Alleen Ajax (994) stond dit Eredivisieseizoen meer minuten op voorsprong dan AZ (889).

Alleen Ajax en PSV (allebei 15) hebben dit seizoen meer verschillende doelpuntenmakers dan FC Utrecht: 12, exclusief eigen doelpunten.

AZ gaf dit seizoen in 6 van de 18 Eredivisiepartijen die het speelde een voorsprong uit handen. In 5 van deze 6 gevallen gebeurde dat na speelminuut 86.

FC Utrecht won de vorige 2 partijen niet alleen, de ploeg van Hoofdtrainer René Hake hield daarin ook de nul. De laatste keer dat de Domstedelingen 3 Eredivisieduels op rij wonnen en dat telkens deden met een clean sheet, was in maart 2010.

AZ hield al 9 Eredivisiewedstrijden niet meer de nul. Tussen november 2016 en maart 2017 (15 partijen op rij) kreeg de club voor het laatst in 10 opeenvolgende Eredivisieduels een goal tegen.

Vanuit standaardsituaties scoorde AZ dit seizoen 15 keer, samen met Ajax het vaakst van alle ploegen. Teun Koopmeiners is met 11 treffers nu de clubtopscorer van de Alkmaarders en 10 van die 11 doelpunten maakte hij vanuit een standaardsituatie.

Dit seizoen kwamen tot nu toe 29 verschillende spelers in actie namens FC Utrecht. Alleen PSV zette meer verschillende voetballers in tot nu toe: 33.

Er zijn in Nederland 6 veldspelers die in dit Eredivisieseizoen nog geen minuut misten. Daarvan staan er woensdagavond in Alkmaar mogelijk 3 op het veld; Django Warmerdam van FC Utrecht en de AZ’ers Teun Koopmeiners en Owen Wijndal.

Oude bekenden van FC Utrecht bij AZ: Ramon Leeuwin en Timo Letschert. Leeuwin speelde 114 Eredivisiepartijen voor de Domstedelingen, Letschert 88.

Met FC Utrecht keren Adam Maher en Joris van Overeem terug op bekend terrein. Maher speelde 91 wedstrijden voor AZ, Van Overeem 81.

Trainer Pascal Jansen van AZ viert op de wedstrijddag zijn 48ste verjaardag. Het gebeurde 3 keer eerder dat AZ speelde op de dag dat de trainer jarig was, en telkens wonnen de Alkmaarders dan.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van woensdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO