Zestien dozen kleding om actie voor dak- en thuislozen te ondersteunen

04 februari 2021

“Ik wist dat ik in een liefdevolle omgeving woonde en dat Utrechters een groot empathisch vermogen hebben, maar dit had ik nooit verwacht. En dat ook FC Utrecht te hulp schiet, geweldig.” Amin Mayahi, afkomstig uit Iran, maar al jaren eigenaar van de bike-speciaalzaak Republic Dutch aan de Utrechtse Oudegracht, is eerder deze week bij Stadion Galgenwaard nog overdonderd door de reacties die hij kreeg op een artikel afgelopen maandag in het AD/UN. De Utrechtse ondernemer, die als vrijwilliger kookt voor dak- en thuislozen, deed in de krant een oproep om kleding in te zamelen voor de Utrechters zonder dak boven hun hoofd.

De reacties waren overstelpend. “Van alle kanten kreeg ik kleding aangeboden”, vertelt hij. “Bewoners van een wijk in Lunetten hebben zelfs gezamenlijk kinderkleding ingezameld, nadat ze van me hoorden dat daaraan grote behoefte was.” Amin was donderdag bij het stadion om daar niet minder dan zestien dozen kleding op te halen. Op initiatief van FC Utrecht hadden meerdere jongeren van de zogeheten sfeergroep en via het jongerenwerk uit de wijken zich gemeld om een handje te helpen. Gezamenlijk hebben zij de kleding uitgezocht uit de grote hoeveelheden giften en donaties vanuit het bedrijvennetwerk van de club.

De Tussenvoorziening
Bo Snel van de sfeergroep en Manon Galensloot van stichting JoU hebben actief meegeholpen bruikbare, nieuwe kleding uit te zoeken. “Er zit van alles bij”, vertelt Bo. “Kinderkleding, lingerie, sportkleding, ondergoed, mannen- en vrouwenkleding, noem maar op.” Zij en Manon laadden de dozen in de bus van de stichting JoU en in het busje van Amin. De twee bussen reden vervolgens naar het hoofdkantoor van stichting De Tussenvoorziening aan de Groeneweg. Deze stichting, die zich onder meer bezighoudt met opvang en (begeleid) wonen, zorgt ervoor dat de kleding bij de mensen terecht komen die ze het hardst nodig hebben.

‘Utrecht heeft als stad gewonnen’
“Weet je, als vrijwillige kok bij de daklozenopvang sta ik met mijn neus bovenop de echte problemen en zie wat de mensen nodig hebben, zeker met de huidige kou”, zegt Amin Mayahi. “Daarvoor kun je je ogen toch niet sluiten? Ik vind het prachtig dat kennelijk veel meer Utrechters zo denken.” Van voetbal weet de ontwerper en bouwer van bijzondere fietsen weinig, zegt hij zelf. “Maar ik vind dat Utrecht als stad vandaag heeft gewonnen en ik denk dat FC Utrecht dat zondag tegen Ajax ook doet!”