'Heel bijzonder om tegen Cristiano Ronaldo te spelen'

24 februari 2021

Leden van Junior Tigers genieten via Zoom van live Q&A met Hidde ter Avest.

Zoom-gesprekken? Dagelijkse kost, ook voor veel kids. Maar via Zoom een live Q&A met verdediger Hidde ter Avest van FC Utrecht? Dat is heel andere koek! Vanmiddag (woensdag) kregen 25 leden van FC Utrecht’s kidsclub Junior Tigers de gelegenheid al hun prangende vragen te stellen aan de rechtsback, die tijdens deze Q&A powered by T-Mobile vanuit het Tigerhuisje in Stadion Galgenwaard sprak over onder meer Cristiano Ronaldo, pasta pesto en rugnummer 5.

“Ik ben Hidde, nieuwe speler van FC Utrecht. Ik ben blij om hier te zijn en vind het leuk om met jullie deze Q&A te doen”, stelde de rechtsback zich voor aan de kids, van wie de meesten hem nog nooit in het écht hadden zien spelen, maar alleen op televisie in actie zagen. Dat zit natuurlijk zo: Ter Avest kwam pas onlangs naar de FC uit de Domstad, en alle wedstrijden die hij voor FC Utrecht speelde, werden afgewerkt zonder publiek.

Esmee was de eerste die een vraag stelde aan de verdediger. Zij was benieuwd naar zijn lievelingseten. “Ik heb in Italië gevoetbald. Daar zijn ze nogal dol op pasta en ze zijn er ook goed in die te bereiden”, legde Ter Avest uit. “Dus ik ga voor een pasta pesto. In Italië smaakt-ie trouwens wel net wat beter dan in Nederland hoor, haha!”

Door Caithlyn gevraagd naar hoe oud hij was toen hij begonnen met voetballen, vertelde Ter Avest: “Van mijn ouders moest ik eerst mijn zwemdiploma’s halen, voordat ik lid mocht worden van de plaatselijke voetbalclub in Wierden. Toen ik de diploma’s A en B eenmaal had, mocht ik dus eindelijk op voetbal! Ik was toen zes jaar en begon bij SVZW. Toen ik elf jaar was, ging ik van die club naar FC Twente.”

Dat Ter Avest deze winterstop naar FC Utrecht kwam, had ook te maken met zijn band met verdediger Justin Hoogma, zo legde hij uit na een vraag van Ruben. “Een heel goede vriend van mij, Justin Hoogma, speelt hier ook. Toen ik de kans kreeg om naar FC Utrecht te gaan, heb ik even met Justin gebeld. Hij zei dat het hier super leuk is. Mede daardoor heb ik voor FC Utrecht gekozen. Justin en ik kennen elkaar al sinds we een jaar of elf zijn. Heel leuk om nu met hem samen te spelen in Utrecht.”

Voordat Ter Avest naar de Domstad kwam, speelde hij voor Udinese. En met die ploeg, zo had Junior Tigers-lid Ruben uitgezocht, speelde hij ook tegen Cristiano Ronaldo. Daar wilde de jonge FC Utrecht-supporter toch graag wat meer over weten, en door de rechtsback van de FC werd hij op zijn wenken bediend. “Het was heel bijzonder om tegen Cristiano Ronaldo te spelen”, zei Ter Avest. “Er was ook een wedstrijd waarin hij twee keer tegen ons scoorde, dat was wat minder leuk. Maar het is natuurlijk heel mooi om tegen één van de beste spelers ter wereld te spelen.”

“Het is echt niet leuk, moet ik zeggen. We missen het om na een overwinning samen te kunnen vieren met het publiek”, zei de FC Utrecht-verdediger toen hem door Jill werd gevraagd naar hoe het is om te spelen zonder publiek. “Je hoort alle spelers om je heen, net als tijdens de trainingen. Dat heb je tijdens wedstrijden normaal gesproken ook niet, omdat dan de supporters aan het zingen zijn.”

Thijmen was benieuwd of Ter Avest voor de jonge supporters van FC Utrecht nog een advies in petto had, op voetbalgebied. “Hard werken. Altijd je best doen. En plezier hebben. Dat heb ik van mijn vader zelf ook van jongs af aan meegekregen.”

Het rugnummer van Ter Avest, dat hield de gemoederen ook bezig. “Mijn favoriete rugnummer? Ik heb er al een aantal gehad en niet echt een favoriet. Ik speel nu met 5 en tot nu toe brengt die wel geluk, dus ik ben er super blij mee.”