Ajax-uit. Het is voor FC Utrecht een weerzien met diverse oude bekenden. Zo behoren Sébastien Haller, Zakaria Labyad en Sean Klaiber tot de selectie van de Eredivisiekoploper en is voormalig speler en trainer van de Domstedelingen Erik ten Hag de oefenmeester van de Amsterdammers.

Klaiber speelde 122 Eredivisiewedstrijden in het shirt van FC Utrecht en was daarin goed voor 8 doelpunten. De teller van Haller staat op 82 partijen en 41 treffers. Labyad droeg het shirt van de FC uit zijn geboortestad 43 maal en vond 15 keer het net als speler van FC Utrecht.

Ten Hag was in 85 Eredivisiewedstrijden trainer van FC Utrecht en won 41 van die duels. Daarnaast noteerde hij 20 remises en 24 nederlagen. Als speler kwam Ten Hag tot 30 duels namens de Domstedelingen.

De laatste keer dat FC Utrecht in Amsterdam tegenover Ajax stond, werd het een waar spektakelstuk. In de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker bleken 4 treffers in de Johan Cruijff ArenA voor FC Utrecht onvoldoende; Ajax maakte er die avond 5.

Dusan Tadic scoorde in beide eerdere onderlinge ontmoetingen tussen FC Utrecht en Ajax dit seizoen. Die beide duels werden door Ajax gewonnen. Het kwam nog nooit voor dat Ajax 3 maal in één seizoen in een officiële partij van FC Utrecht won.

De meest doelpuntrijke ontmoeting tussen FC Utrecht en Ajax? Dat was die van 6 november 2011, toen er 10 keer werd gescoord in Stadion Galgenwaard. FC Utrecht stond toen aan de goede kant van de score: 6-4.

FC Utrecht speelde dit seizoen 10 keer gelijk. In wedstrijden van FC Utrecht stond het dit seizoen in 974 speelminuten gelijk. Dat is het meeste van alle ploegen in de Eredivisie. Feyenoord volgt in dit klassement, met 895 minuten.

De laatste keer dat FC Utrecht in de Eredivisie in Amsterdam van Ajax won? Dat was op 5 november 2017. Zakaria Labyad scoorde toen 2 keer; namens FC Utrecht welteverstaan: 1-2.

In 3 van de laatste 4 partijen die FC Utrecht speelde, hield de ploeg van Hoofdtrainer René Hake de 0. Dat lukte daarvoor dit seizoen in totaal 1 maal.

Van de laatste 16 Eredivisiewedstrijden die Ajax speelde, verloor het team van Ten Hag er 1: tegen FC Twente (1-2).

FC Utrecht won de vorige uitpartij die het speelde. Dat was in Alkmaar tegen AZ (0-1). De FC kan nu voor het eerst sinds december 2019 opeenvolgende uitduels winnen in de Eredivisie.

Sander van de Streek maakte de openingsgoal in de vorige 2 wedstrijden die hij speelde. Hij kan de eerste speler van FC Utrecht worden die in 3 opeenvolgende Eredivisiespeelrondes scoort, sinds Adam Maher in oktober 2019.

FC Utrecht’s Urby Emanuelson speelde tussen 2005 en 2010 namens Ajax 172 wedstrijden in de Eredivisie en scoorde daarin 17 keer.

Aanvaller Remco Balk van FC Utrecht maakte op 4 oktober 2020 zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Dat deed hij die dag nog namens FC Groningen, en het was bovendien de enige treffer van de wedstrijd.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zondag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO