‘Impact van corona en doorbouwen aan de club zie je terug in de cijfers’

02 december 2021

Deze maand in Directie Donderdag: Financieel & Operationeel Directeur Edo Keuning over de jaarcijfers van het seizoen 2020/2021.

FC Utrecht presenteerde gisteren (woensdag) de jaarcijfers over het seizoen 2020/2021. Vandaag, in een nieuwe aflevering van Directie Donderdag, gaat Financieel & Operationeel Directeur Edo Keuning op deze cijfers dieper in.

“We hebben plannen gemaakt over hoe wij dachten dat we in deze coronatijd zouden presteren, en we hebben het beter gedaan dan verwacht”, gaat Keuning in op het feit dat de club een financieel beter resultaat boekte dan was begroot. “Dat is natuurlijk hartstikke mooi om te constateren met elkaar. Enerzijds is er het spelen zonder publiek, met alle consequenties van dien. Anderzijds is er een meerjarenplan om door te bouwen aan de groei van de club, te investeren in omnisport Traiectum en de gebiedsontwikkeling, en dat hebben we doorgezet. Je ziet aan de ene kant de impact van corona, en aan de andere kant het doorbouwen aan de club. Dat zie je ook terug in de cijfers.”

Het is mede aan de steun van supporters en de overheid te danken dat de cijfers beter waren dan verwacht, zo legt Keuning uit. “We hebben een enorme steun gekregen van onze achterban en hebben heel scherp gelet op de kosten. En we hebben gebruikgemaakt van de steun van de overheid. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, dan is de impact van corona lager dan we aan het begin van het seizoen hadden gedacht. Als je dat in cijfers uitdrukt, dan hadden we gedacht dat we een negatief resultaat zouden halen van 6,2 miljoen. We zijn uitgekomen op 5,7 miljoen. Dat scheelt een half miljoen. Dat is natuurlijk veel geld en daar zijn we heel blij mee.”

Aan het eind van de streep in financieel opzicht beter presteren in het seizoen 2021/2022 dan tijdens de jubileumjaargang 2020/2021, dat is het doel en de verwachting. Keuning: “Laten we ervan uitgaan dat de corona-impact van nu van korte duur is. Dan gaan we verder groeien in omzet. En we zijn scherp op de kosten. Dat betekent dat we verwachten dat we een beter resultaat laten zien dan afgelopen jaar; een operationeel resultaat dat positief is en een uiteindelijk resultaat waarvan wij denken dat dat uitkomt op min 3,4 miljoen.”

Een leeg Stadion Galgenwaard, nog los van het grote gemis van de Twaalfde Man, is dan natuurlijk niet bevorderlijk. “Als wij spelen zonder publiek, lopen wij per wedstrijd zo’n 400.000 euro mis. Wij hopen dat de overheid, met de aangekondigde steunmaatregelen, het grootste gedeelte van die inkomstenderving goedmaakt.”

Bekijk het volledige gesprek met Keuning over de jaarcijfers van FC Utrecht: