'Dat zijn ze dus al hun hele leven lang'

23 december 2021

De tegels van... de familie Van der Mark.

De Grâchmuur in Stadion Galgenwaard wordt sinds het begin van dit jaar gevuld met bedrukte tegels. Tegels van jullie, supporters van FC Utrecht! In deze rubriek, genaamd ‘De tegel van’, lichten we elke thuiswedstrijd één supporterstegel uit. Want: achter iedere tegel zit een eigen verhaal!

Opa Kees, vader Christian, moeder Miranda, zoon Jens en zoon Mats. De familie Van der Mark staat zo met maar liefst vijf tegels onder elkaar vereeuwigd langs de Cityside van Stadion Galgenwaard. Een prachtig familieverhaal, waarin het doorgeven van het DNA van de Utrechtse FC langs verschillende generaties op mooie wijze wordt toegelicht.

“Letterlijk voor het doorknippen van de navelstreng zijn Jens en Mats seizoenkaarthouder geworden van FC Utrecht, dat zijn ze dus al hun hele leven lang”, opent Christian van der Mark, die tevens voorzitter is van de Utrechtse supportersvereniging True Support, het gesprek. “Zij hadden inderdaad niet echt een keuze”, voegt moeder Miranda er lachend aan toe. Als de twee leden van de Junior Tigers gevraagd wordt welke wedstrijden ze het mooiste vonden die ze tot dusver hebben beleefd, antwoorden ze verschillend: “Ik denk toch dat het de gewonnen wedstrijd tegen Ajax is in de halve finale van de beker”, is jongste zoon Mats van mening. Zijn oudere broer Jens komt met een ander antwoord: “Ik vond ondanks de uitslag de verloren bekerfinale tegen Feyenoord in 2016 het mooiste en dan vooral de hele beleving eromheen natuurlijk.” Waar dat voor Jens de eerste finale was hij die ooit meemaakte bij FC Utrecht, heeft onder anderen opa Kees al tientallen mooie wedstrijden op de teller staan: “Ik heb zoveel mooie wedstrijden meegemaakt dat ik niet zou durven kiezen welke de mooiste is. Ik ben onder meer in Luxemburg, Glasgow, Liverpool, Zaragoza, Zilina en Stockholm geweest met FC Utrecht. Daar heb ik onwijs genoten van de sfeer en het reizen naar die plekken toe. Dat begon al met een hele hoop gezelligheid in de bus, dat was altijd een groot voetbalfeest”, vertelt de glunderende Kees.

Als voorzitter van True Support twijfelde vader Christian dan ook geen moment om meteen enkele tegels te bestellen: “Als voorzitter van True Support ben ik door FC Utrecht betrokken bij het idee van de Grâchmuur, waar ik direct enthousiast over was. Toen het idee uitkwam heb ik meteen tegels besteld, ook om het ook onder de aandacht te brengen bij andere supporters. Het is jammer dat door de coronaperiode mensen weinig in het stadion zijn en zij de tegels dus nog niet heel vaak hebben kunnen zien, ik hoop natuurlijk snel dat dat gaat veranderen!”