Een jubileumeditie is het, deze ontmoeting tussen FC Utrecht en FC Twente. Het is namelijk voor de honderdste keer dat beide ploegen in de Eredivisie tegen elkaar spelen.

De balans van die 99 partijen? FC Utrecht won 28 keer, 28 maal eindigde het gelijk en in 43 gevallen trok FC Twente aan het langste eind. Alleen van PSV (69 keer), Ajax (62 maal) en Feyenoord (56 keer) verloor FC Utrecht in de Eredivisie vaker dan van FC Twente.

Eerder dit seizoen was een doelpunt in de blessuretijd beslissend, toen FC Utrecht op bezoek ging bij FC Twente. Verdediger Robin Pröpper schoot op de valreep raak: 1-0 voor de Tukkers.

Van de laatste 8 keer dat FC Utrecht op eigen veld in de Eredivisie tegen FC Twente speelde, wonnen de Utrechters 6 maal en werd het 2 keer gelijk.

De laatste keer dat FC Twente in de Eredivisie in Stadion Galgenwaard won van FC Utrecht was in december 2011. Toen werd het 2-6 en scoorde Willem Janssen 2 keer namens de ploeg uit Overijssel.

Van de laatste 6 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht speelde, won de ploeg uit de Domstad er 1. Dat was op eigen veld tegen Heracles Almelo: 1-0.

FC Twente pakte 16 punten in zijn laatste 6 Eredivisieduels en steeg door die sterke serie van plek 10 naar plaats 4 op de ranglijst.

FC Utrecht is ongeslagen in de laatste 10 Eredivisiethuiswedstrijden. Die reeks bestaat uit 7 overwinningen en 3 remises.

FC Utrecht is de enige ongeslagen thuisploeg dit seizoen in de Eredivisie. Alleen Feyenoord (22) en PSV (21) pakten meer punten in eigen huis dan het team van Hoofdtrainer René Hake: 20 stuks.

In de tweede helft kreeg FC Utrecht in thuiswedstrijden dit seizoen slechts 1 treffer tegen. Dat was een doelpunt van Mustafa Saymak in de 5-1 zege op PEC Zwolle.

FC Utrecht maakte zijn laatste 9 doelpunten in de Eredivisie via 9 verschillende spelers, inclusief in die reeks een eigen doelpunt van Heraclied Mats Knoester.

Ricky van Wolfswinkel, die in het verleden 60 Eredivisiepartijen speelde namens FC Utrecht, is clubtopscorer van FC Twente. Hij heeft 7 doelpunten achter zijn naam staan. Daarvan maakte hij er 5 in uitduels.

FC Utrecht heeft dit seizoen al meer verschillende doelpuntenmakers (15, exclusief eigen doelpunten) dan heel vorig seizoen: 14. Het clubrecord staat op 19 verschillende doelpuntenmakers en dateert uit 2014/2015.

In de selectie van FC Twente spelen naast de al eerder genoemde Van Wolfswinkel meer voetballers met een FC Utrecht-verleden: Giovanni Troupée (61 Eredivisieduels), Wout Brama (14 partijen), Vaclav Cerny (13 duels) en Dario Dumic (eveneens 13 wedstrijden).

Komt Simon Gustafson in actie tegen FC Twente, dan is dat voor de Zweed zijn honderdste officiële wedstrijd namens FC Utrecht.

René Hake was in de periode 2015-2017 in 72 Eredivisiewedstrijden de hoofdtrainer van FC Twente. Van medio 2013 tot medio 2015 werkte Hake als assistent-trainer bij PEC Zwolle met Ron Jans, de huidige oefenmeester van de Tukkers.

FC Utrecht-verdediger Willem Janssen ontbreekt tegen FC Twente vanwege een schorsing. Bij FC Twente staan Michal Sadílek en Ramiz Zerrouki op scherp.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van woensdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO