Voetbalfeest in Stadion Galgenwaard

15 augustus 2021

FC Utrecht in sfeervolle thuishaven maatje te groot voor Sparta Rotterdam: 4-0.

In een sfeervol Stadion Galgenwaard, met 16.000 toeschouwers binnen de huidige omstandigheden helemaal uitverkocht, was FC Utrecht vanmiddag een maatje te groot voor Sparta Rotterdam. De ploeg van Hoofdtrainer René Hake maakte er een waar voetbalfeest van aan het Herculesplein: 4-0!

Het is als dat orkest, dat na afloop van een prachtig concert dan toch nog even terugkomt voor nog één extra nummer. Een toegift, voor het publiek. Dat is de vierde goal van FC Utrecht in de clash tegen Sparta Rotterdam. Diep in de blessuretijd legt Martin van den Kerkhof de bal op de stip, nadat Spartaan Michaël Heylen het leer met zijn hand beroert na een schot van invaller Sylian Mokono. Simon Gustafson meldt zich bij de bal en zorgt voor een heerlijk toegift op wat toch al een geweldige voetbalmiddag is in Stadion Galgenwaard: 4-0! 

Maher schiet al na 102 tellen raak
FC Utrecht sluit de pot niet alleen op een prachtige manier af, het begint ook ijzersterk aan de eerste Eredivisiematch van het seizoen 2021/2022. Adam Maher brengt het publiek in extase door al precies 102 tellen vanuit een vrije trap raak te schieten: 1-0. Het is de snelste openingstreffer van deze eeuw van FC Utrecht in een openingsduel van een nieuwe jaargang. Het record van Marc-Antoine Fortuné, die in seizoen 2006/2007 bij Willem II-uit na 107 seconden scoort, is daarmee uit de boeken. 

Veel kansen voor FC Utrecht
De vroege treffer is voor de Utrechters alles behalve reden om achterover te leunen tegen het taaie Sparta Rotterdam, dat afgelopen seizoen als achtste eindigt op het hoogste niveau en zich daarmee plaatst voor de play-offs om Europees voetbal. Nee, de Domstedelingen gaan na die rappe 1-0 met volle overtuiging op jacht naar een volgende goal. Ondanks een flink aantal kansen, is het daarop aan het Herculesplein nog wel meer dan een uur wachten.

Van der Maarel verdubbelt de marge
Maar dan heb je ook wat! Ga maar na: Mark van der Maarel is de maker ervan. In zijn 132ste Eredivisiethuiswedstrijd namens FC Utrecht lukt het de verdediger voor het eerst om een treffer te maken in competitieverband in Stadion Galgenwaard. Met een bekeken kopbal is Van der Maarel, die in uitduels al wel goed is voor negen doelpunten, Sparta-sluitpost Maduka Okoye de baas, en verdubbelt hij in de stralende zon de Utrechtse marge: 2-0.

Douvikas debuteert met een doelpunt
Halverwege de tweede helft maakt het publiek in Stadion Galgenwaard kennis met een nieuw gezicht: dat van Tasos Douvikas. De Griekse aanvaller komt binnen de lijnen als vervanger van Adrián Dalmau en heeft er minder dan tien minuten voor nodig om zijn eerste goal in de Eredivisie te maken. Hij schiet van dichtbij, een kwartier voor tijd, de 3-0 tegen de touwen. Douvikas kan een aantal mijlpalen afvinken: hij is de eerste Griek die namens FC Utrecht in de Eredivisie speelt, en dus ook meteen de eerste Griek die een goal maakt voor FC Utrecht op het hoogste niveau.

Timber maakt debuut
Maar niet alleen Douvikas tikt een mijlpaal aan in de wedstrijd tegen de Spangenaren. Wat te denken van Quinten Timber. De Utrechter, die op de fiets naar Stadion Galgenwaard is gekomen, staat in de basis en maakt niet alleen zijn eerste officiële speelminuten voor FC Utrecht, maar ook zijn debuut in de Eredivisie. De middenvelder maakt de negentig minuten vol; ook dat vinkje kan dus direct gezet worden.

Mijlpaal voor Van der Kust
Alsof dat nog niet genoeg lichtpuntjes zijn, is ook voor Djevencio van der Kust deze editie van Sparta-thuis een onvergetelijke. De linksback, met 29 optredens voor Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie achter zijn naam, vervangt tien minuten voor tijd Django Warmerdam en is zo de derde FC Utrecht-debutant van de dag.

Staande ovatie voor de zorgtoppers
Van der Kust, op dat moment nog vanuit de dug-out, geeft net als alle FC Utrecht-spelers en stafleden en alle 16.000 toeschouwers in Stadion Galgenwaard voor aanvang van de wedstrijd een staande ovatie. Een minuut lang is het niets dan applaus dat klinkt in het stadion van de Domstedelingen; een eerbetoon aan alle zorgmedewerkers die de afgelopen periode zo ongelooflijk hard hebben moeten werken, mede vanwege de coronacrisis.

Dat is nog eens thuiskomen!
En om de cirkel rond te maken: aan het einde van de rit is er nog eens een staande ovatie. Dan wordt die in ontvangst genomen door ploeg van FC Utrecht, die van de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2021/2022 samen met het publiek een waar voetbalfeest maakt. En ook meteen geschiedenis schrijft, want nog nooit is FC Utrecht een nieuwe jaargang begonnen met zo’n ruime overwinning als vandaag. Dat is nog eens thuiskomen!

Volgend weekend: FC Groningen-uit
De volgende partij die voor FC Utrecht op de rol staat: FC Groningen-uit. Het team van Hake gaat aanstaande zaterdag op bezoek bij de Groningers. Er wordt die dag in Euroborg om 21.00 uur afgetrapt. De volgende thuiswedstrijd van FC Utrecht is op zondag 29 augustus. Die dag is Feyenoord vanaf 12.15 uur de tegenstander in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam 4-0 (1-0)
2. Adam Maher 1-0
66. Mark van der Maarel 2-0
75. Tasos Douvikas 3-0
90+3. Simon Gustafson 4-0

Gele kaarten: Mark van der Maarel (FC Utrecht), Abdou Harroui, Vito van Crooij, Bart Vriends (Sparta Rotterdam).

Toeschouwers: 16.000.

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Hidde ter Avest (72. Sylian Mokono), Mark van der Maarel, Willem Janssen, Django Warmerdam (80. Djevencio van der Kust); Adam Maher, Quinten Timber, Bart Ramselaar (71. Simon Gustafson); Gyrano Kerk, Adrián Dalmau (67. Tasos Douvikas), Othmane Boussaid (79. Moussa Sylla).

Opstelling Sparta Rotterdam:
Maduka Okoye; Dirk Abels, Bart Vriends, Michaël Heylen, Mica Pinto (86. Gaultier Overman); Adil Auassar (46. Laros Duarte), Abdou Harroui, Bryan Smeets (76. Kenzo Goudmijn); Vito van Crooij (77. Laurent Jans), Lennart Thy, Mario Engels (46. Emanuel Emegha).