FC Utrecht – Sparta Rotterdam, dat is een clash tussen twee van de meest gelouterde Eredivisieclubs die Nederland telt. De vorige 65 Eredivisieseizoenen werden alleen door Ajax, Feyenoord en PSV stuk voor stuk meegemaakt. Vierde op die ranglijst staat Sparta Rotterdam, dat 55 jaargangen in de Eredivisie op de teller heeft staan.

FC Utrecht begint zondag aan seizoen 52 in de Eredivisie. Sinds de club is opgericht, heeft de FC alleen maar op het allerhoogste niveau gespeeld. Van alle huidige Eredivisiedeelnemers is FC Utrecht, na Ajax, Feyenoord en PSV, het langste onafgebroken actief op het hoogste niveau.

In de laatste 11 Eredivisiepartijen die FC Utrecht speelde tegen Sparta Rotterdam, bleef de ploeg uit de Domstad ongeslagen. Het 0-0 gelijkspel in de meest recente Eredivisie-ontmoeting tussen beide teams, op 13 mei, beëindigde een Utrechtse winstreeks op Sparta van 9 duels.

FC Utrecht eindigde afgelopen seizoen als zesde, Sparta Rotterdam op plaats acht. Dat was voor de Spartanen de hoogste notering sinds een zesde plek in de jaargang 1995/1996.

FC Utrecht heeft alleen tegen FC Dordrecht (12 stuks) en sc Heerenveen (11 matchen) ook een lopende ongeslagen reeks van tenminste 11 Eredivisieduels.

Van de laatste 28 edities van FC Utrecht – Sparta Rotterdam in de Eredivisie verloor de FC uit de Domstad er slechts 1.

De laatste 5 keer dat in de Eredivisie de wedstrijd FC Utrecht – Sparta Rotterdam op de rol stond, wonnen de Utrechters. Alleen tegen FC Twente (6 stuks) heeft FC Utrecht momenteel een langere lopende reeks van thuiszeges in de Eredivisie.

Van de laatste 20 openingswedstrijden van een Eredivisieseizoen, won FC Utrecht er 4.

De laatste keer dat FC Utrecht het Eredivisieseizoen opende met een thuiszege was op 17 augustus 2003, toen FC Zwolle werd verslagen dankzij een goal van Patrick Zwaanswijk, op aangeven van Joost Broerse.

Sinds een thuisoverwinning op FC Utrecht in de eerste speelronde van het seizoen 1987/1988, lukte het Sparta Rotterdam geen enkele keer meer tijdens speeldag 1 de volle buit te pakken; sindsdien werd 15 keer verloren en 8 maal gelijkgespeeld door de Kralingers. De laatste uitzege van Sparta Rotterdam tijdens de openingsronde van een Eredivisieseizoen dateert van 23 augustus 1970, toen Telstar met 1-4 werd geklopt, mede dankzij 2 treffers van Janusz Kowalik.

Spartaan Adil Auassar kwam 8 keer in actie tijdens de eerste speelronde van een Eredivisieseizoen, maar won nog nooit. Robert Roest (11), Hans Visser, Olaf Lindenbergh en Ruud Geestman (allen 9) zijn de enige spelers die vaker zegeloos bleven bij een optreden op de eerste speeldag van een Eredivisie-editie.

Van alle huidige Eredivisiespelers speelde aanvoerder Willem Janssen van FC Utrecht de meeste Eredivisieduels: 384. Lasse Schöne (NEC, 354) en Jens Toornstra (Feyenoord, 352) volgen.

Van alle actieve spelers in de Eredivisie, speelde niemand zo veel wedstrijden voor een bepaalde club als FC Utrecht’s Mark van der Maarel: 269 stuks.

Als aanwinst Tasos Douvikas zondag tegen Sparta Rotterdam speelminuten maakt, is hij de eerste Griek die namens FC Utrecht in de Eredivisie in actie komt.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zondag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO