FC Utrecht pakt punt in Johan Cruijff ArenA

22 april 2021

Domstedelingen spelen in Amsterdam gelijk tegen Ajax: 1-1.

FC Utrecht pakte vanavond (donderdag) een punt in de Johan Cruijff ArenA. De ploeg van Hoofdtrainer René Hake nam in de eerste helft de leiding via een treffer van Simon Gustafson en zag Ajacied Edson Álvarez na de break de eindstand op 1-1 bepalen.

Met alles wat hij heeft werpt Willem Janssen zich voor de bal. De captain van FC Utrecht voorkomt met die perfect getimede sliding, in het laatste kwart van de partij, een doelpunt van zijn collega-aanvoerder Dušan Tadić van Ajax. Het is een actie die symbool staat voor de manier waarop FC Utrecht voor de dag komt in de Johan Cruijff ArenA. Eentje, bovendien, die wel wat wegheeft van een ultieme krachtinspanning die Joris van Overeem in de eerste helft laat zien; en die ervoor zorgt dat David Neres niet op het scorebord kan komen.

Gustafson schiet raak
FC Utrecht neemt na een klein kwartier spelen de leiding in Amsterdam. Scheidsrechter Allard Lindhout legt de bal, na op advies van videoreferee Clay Ruperti de beelden te hebben bekeken, op de stip vanwege een overtreding van Ajacied Nico Tagliafico op Gyrano Kerk. Achter de bal nestelt zich Simon Gustafson. De Zweed houdt het hoofd koel en stuurt de ervaren sluitpost Maarten Stekelenburg de verkeerde kant op: 0-1. Het is de dertiende penalty die Gustafson in de Eredivisie namens FC Utrecht benut. Slechts één speler heeft in de historie van de FC uit de Domstad vaker vanaf elf meter gescoord: Sébastien Haller, veertien maal.

Sterke defensie
Haller, nu spelend voor Ajax, komt amper in het spelbeeld voor. Dat is de verdienste van niet alleen de laatste linie van FC Utrecht, maar ook de spelers die op het middenveld en in de aanval staan. Gezamenlijk maken zij het koploper Ajax moeilijk om tot aanvallen te komen. En de keren dat de Noord-Hollanders er dan toch in slagen zich een weg te banen door de Utrechtse defensieve linies, dan is er in zeven van de acht gevallen nog Eric Oelschägel die zijn mannetje staat. De Duitse goalie ronselt de ene na de andere Ajax-poging uit zijn doel.

Alleen Álvarez verschalkt Oelschägel
Alleen op een inzet van Edson Álvarez moet de keeper het antwoord schuldig blijven. Na een afgemeten voorzet van Tadić duikt Álvarez vrij op voor Oelschägel, die niet kan voorkomen dat de Ajax-middenvelder van dichtbij, twintig minuten voor tijd, voor de 1-1 tekent. In de alles bij elkaar dan nog 25 resterende speelminuten - twintig reguliere en vijf extra - houdt FC Utrecht sterk stand en loert de ploeg ondertussen op het stichten van gevaar via snelle aanvalsuitbraken. Tot doelpunten leiden die niet meer.

Zondag: FC Twente-uit
Zondag wacht voor het team van Hake alweer de volgende uitwedstrijd. Die dag gaat de FC uit de Domstad naar Enschede, waar FC Twente in De Grolsch Veste de tegenstander is. Het duel in Overijssel begint om 16.45 uur. 

Ajax - FC Utrecht 1-1 (0-1)
13 Simon Gustafson (strafschop) 0-1
70 Edson Álvarez 1-1

Gele kaarten: Mohammed Kudus, Nico Tagliafico (Ajax).

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Allard Lindhout.

Opstelling Ajax: 
Maarten Stekelenburg; Devyne Rensch (81. Noussair Mazraoui), Jurriën Timber, Lisandro Martínez, Nico Tagliafico; Edson Álvarez, Ryan Gravenberch; David Neres (56. Antony), Mohammed Kudus (56. Davy Klaassen), Dušan Tadić; Sébastien Haller (81. Brian Brobbey).

Opstelling FC Utrecht:
Eric Oelschlägel; Hidde ter Avest, Mark van der Maarel, Willem Janssen, Django Warmerdam; Adam Maher, Joris van Overeem, Sander van de Streek (84. Urby Emanuelson); Gyrano Kerk, Simon Gustafson (73. Eljero Elia), Othmane Boussaid (73. Mimoun Mahi).