Actie 'FC Utrecht Zamelt In!' in alle zeven gemeenten groot succes

24 april 2021

FC Utrecht Zamelt In! is gisteren (vrijdag) een groot succes geworden. Bij alle acht inzamelpunten die FC Utrecht en logistiek partner DHL in zeven gemeenten in stad en regio hadden ingericht, was het de hele dag een af- en aanrijden van FC Utrecht-supporters en anderen die lang houdbare voedselproducten, kleding en speelgoed kwamen afgeven.

Zij reageerden op een oproep die FC Utrecht onder meer had gedaan via de eigen online clubkanalen en via de media in Utrecht, Nieuwegein, Vijfheerenlanden, Bunnik, Amersfoort, Stichtse Vecht en Zeist. In al die plaatsen was de opbrengst (die lokaal wordt verdeeld onder de Voedselbank, de Speelgoedbank en het Leger des Heils) groot, al lagen de accenten per gemeente soms verschillend. Zo was er in Bunnik vooral aanbod in voedsel, werd bij Stadion Galgenwaard (naast de Schooneggendreef in Overvecht één van de twee Utrechtse inzamelpunten) wat meer kleding ingeleverd en bestond het aanbod in Nieuwegein opvallend vaak uit speelgoed.

‘Liever spullen dan geld’
“Weet je”, zei de Nieuwegeinse Natalja, die op het Merweplein in haar woonplaats met een stationcar vol met speelgoed en etenswaren kwam aanrijden, “Ik geef liever spullen dan geld. En zeker omdat de organisatie in goede handen is, weet je zeker dat alles terecht komt bij mensen die er direct wat aan hebben.” Zij doneerde namens ilovespeelgoed.nl naast lang houdbaar voedsel vooral een grote partij fonkelnieuw speelgoed.

Sport ID behulpzaam
Naast medewerkers van FC Utrecht en DHL waren op het Merweplein in Nieuwegein ook Bo Dijkhorst en Luka Spironello van de stichting Sport ID behulpzaam bij het aannemen en zorgvuldig verder verwerken van wat werd aangeboden. “Onze stichting organiseert sportevenementen om de bevolking in Nieuwegein in beweging te krijgen”, legt Bo uit. “En dat doen we ook samen met FC Utrecht.” Zo staat er voor volgend jaar een project op stapel om met FC Utrecht actief te worden in één van de krachtwijken. “Maar vandaag helpen we de club ook graag”, zegt Luka. “Wat we vandaag doen, is ook een vorm van maatschappelijke ondersteuning.”

DHL: ‘Meer dan een Logistiek Partner’
Op elk van de inzamelplekken in de regio waren twee medewerkers van DHL, logistiek partner van FC Utrecht, aanwezig om belangeloos de helpende hand toe te steken. In Nieuwegein waren dat sales manager Thijs Baas en Stéphanie Ganzeboom van DHL Cares, de stichting van DHL. “We zijn logistiek partner, maar kijken verder dan dat. We nemen ook onze verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld voor het milieu, door de bestellingen uit de online fanshop klimaatneutraal bij supporters te bezorgen. En met de stichting DHL Cares ondersteunen we graag maatschappelijke initiatieven zoals deze’’, zegt Stéphanie. “We willen meer betekenen dan alleen maar het bedrijf dat de pakjes bezorgt. We hebben natuurlijk een brede range aan medewerkers en we komen in alle wijken, dus dat vertalen we graag in onze betrokkenheid en aanwezigheid overal.” Vanuit het bedrijf wordt maatschappelijke betrokkenheid gestimuleerd. "Dat we hier met zo’n grote groep DHL-vrijwilligers staan, toont goed aan hoe betrokken onze collega’s zijn en hoe graag zij willen helpen” aldus Stéphanie. “En we springen ook graag praktisch bij”, vult Thijs (die namens DHL bij FC Utrecht ook partnership manager is) aan. “Zo hebben we laatst, toen FC Utrecht op één dag alle seizoenkaarthouders wilde bezoeken, de routeplanning gemaakt, zodat die ingewikkelde operatie efficiënt kon verlopen. Daarnaast verzorgen we ook geregeld het vervoer van donaties naar goede doelen in de regio.”

‘Een bestelbus met speelgoed’
Aan het eind van een drukke dag kijkt Sanne Pater, relatiemanager Maatschappelijk bij FC Utrecht, trots terug op een geslaagde actie. Ze was zelf de hele dag aanwezig bij het inzamelpunt in Nieuwegein. "Speelgoed en boeken zijn belangrijk voor de ontwikkeling, creativiteit en fantasie van kinderen”, zegt ze. "Trots dat wij dankzij tientallen inwoners en supporters uit Nieuwegein hier een bijdrage aan kunnen leveren." De mensen van de Speelgoedbank in Nieuwegein waren overdonderd toen de spullen werden overhandigd. Er is hier alles bij elkaar een propvolle bestelbus met allerlei soorten speelgoed ingezameld. Ze zamelen al elf jaar speelgoed in Nieuwegein in, maar dit hadden ze nog nooit meegemaakt. "'Het is geweldig, dit hadden wij niet verwacht', zei één van de vrijwilligers”, aldus Sanne.