FC Utrecht heeft in uitwedstrijden dit seizoen een record neergezet. Achtereenvolgens werd op vreemd terrein door de Domstedelingen gewonnen van AZ, Willem II, RKC Waalwijk, Fortuna Sittard en ADO Den Haag. Nooit eerder won de FC uit Utrecht 5 achtereenvolgende uitduels in de Eredivisie.

Het doelsaldo van FC Utrecht in die 5 uitoverwinningen op rij: 14 goals voor, 2 treffers tegen.

FC Utrecht heeft dit seizoen vooralsnog meer punten in uitwedstrijden gepakt (22 stuks) dan in thuisduels: 21. En dat terwijl de Domstedelingen vaker op eigen terrein speelden (15 maal) dan op vreemde bodem; 13 keer.

Het enige Eredivisieseizoen waarin FC Utrecht buitenshuis meer punten verzamelde dan in Utrecht, was in 1992/1993. Toen was de verdeling 27 (uit) om 20 (thuis).

Van de 20 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht deze eeuw speelde op bezoek bij de koploper van de Eredivisie, won de ploeg er 1. Dat was in Amsterdam tegen Ajax, dat op 3 oktober 2010 met 1-2 werd geklopt mede dankzij twee benutte strafschoppen van Ricky van Wolfswinkel.

Al 2 keer eerder stonden FC Utrecht en Ajax dit seizoen tegenover elkaar in officiële duels. Het Eredivisieduel in Utrecht eindigde in 0-3 voor de Amsterdammers, die in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker ook aan het langste eind trokken (5-4). Dat duel is niet de meest doelpuntrijke onderlinge ontmoeting ooit. Dat was namelijk de 6-4 thuiszege van FC Utrecht op Ajax, op 6 november 2011.

Winnen op een donderdag in de Eredivisie; FC Utrecht deed het voor het laatst op 30 oktober 2008. Toen werd in Doetinchem 0-2 voor de FC die destijds op bezoek ging bij De Graafschap.

De laatste keer dat FC Utrecht in de Eredivisie in Amsterdam van Ajax won, was op 5 november 2017. Het werd toen 1-2 en Zakaria Labyad, nu Ajacied, nam beide Utrechtse treffers voor zijn rekening.

Sander van de Streek is met 8 treffers op dit moment clubtopscorer van FC Utrecht.

Keeper Maarten Stekelenburg van Ajax maakte zijn debuut in de wedstrijd Ajax – FC Utrecht op 18 augustus 2002. De toen 19-jarige sluitpost werd die dag gepasseerd door Tom van Mol (3-1).  

Adrián Dalmau maakte 3 van de 4 goals die hij dit seizoen scoorde als invaller. Zijn vroegste treffer viel deze jaargang in speelminuut 72.

Urby Emanuelson speelde 172 Eredivisiewedstrijden namens Ajax. Daarin was de middenvelder goed voor 17 treffers.

Spits Sébastien Haller van Ajax kwam in de Eredivisie 82 keer in actie namens FC Utrecht en scoorde 41 maal voor de Domstedelingen.

Ook verdediger Sean Klaiber (122 wedstrijden, 8 goals), aanvaller Zakaria Labyad (43 partijen, 15 treffers) en trainer/coach Erik ten Hag (30 duels) staan nu op de loonlijst van Ajax, terwijl zij in het verleden speelden voor FC Utrecht.

Remco Balk maakte op 4 oktober 2020 tegen Ajax zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Dat deed hij destijds namens FC Groningen. Nog nooit scoorde een speler in 1 Eredivisieseizoen namens meerdere clubs tegen Ajax.

Bij FC Utrecht staan Mark van der Maarel en Willem Janssen op scherp.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van donderdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO