Worldwide: 'Stille leider' Asare verlaat KAA Gent

30 september 2020

Deze week in FC Utrecht Worldwide: updates over onder anderen Nana Asare en Richairo Zivkovic en een wereldgoal van Alexander Gerndt.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: ‘stille leider’ Nana Asare heeft KAA Gent verlaten, Richairo Zivkovic gaat spelen voor het Guangzhou R&F FC van Giovanni van Bronckhorst, voorlopig geen voetbal in Indonesië en tot slot: een heerijk doelpunt van Alexander Gerndt.

‘Thank you Nana’. Dat is de kop van het artikel waarmee KAA Gent wereldkundig maakte dat linkervleugelverdediger Nana Asare na zeven seizoenen de Buffalo’s verlaat. Asare, die in de zomer van 2013 de overstap maakte van FC Utrecht naar de Belgische ploeg, heeft in Gent veel indruk gemaakt. Hij was een onbetwiste basisspeler van KAA Gent in het seizoen dat die ploeg de historische eerste landstitel veroverde, en met Asare in de gelederen werd ook de Supercup gewonnen. Al bij al kwam de Ghanees tot 272 officiële wedstrijden bij de Belgische ploeg. En naast het feit dat hij in het veld indruk maakte, bleek hij ook buiten de lijnen een waardevolle schakel.

‘Nana Asare was het prototype van de stille leider. Iemand die niet met woorden leiding gaf, maar zijn daden voor zich liet spreken’, zo valt te lezen op de site van KAA Gent. ‘Ook voor de jonge Afrikaanse spelers in de kleedkamer was hij belangrijk als raadgever en klankbord. Zelf liet hij zich leiden door zijn geloof. Bij Nana lag voor elke wedstrijd, naast de kapiteinsband, ook zijn Bijbel op zijn wedstrijdshirt.’ Waar 1-voudig international Asare nu aan de slag gaat, is nog niet bekend.

Nieuw Chinees avontuur voor Zivkovic
Aanvaller Richairo Zivkovic heeft een nieuwe uitdaging gevonden. Nadat hij door zijn Chinese club Changchun Yatai eerder dit jaar werd verhuurd aan de Engelse Premier League-ploeg Sheffield United, is de spits nu op huurbasis neergestreken bij Guangzhou R&F FC. Bij die club komt de aanvaller die 38 partijen speelde namens FC Utrecht de Nederlandse oefenmeester Giovanni van Bronckhorst tegen. Over voetbal in China gesproken: voor Shenzhen FC komt sinds enkele maanden voormalig Jong FC Utrecht-voetballer Wai-Tsun Dai uit. Hij speelde jeugdinterlands voor Hong Kong, maar mag ook namens China uitkomen. En dat laatste geniet, zo heeft hij in een interview aangegeven, zijn voorkeur. “Ik wil heel graag voor China spelen. Maar ik vind dat ik dat eigenlijk na een paar goede wedstrijden nog niet hardop mag uitspreken. Daar is het nu nog te vroeg voor. Ik wil op dit moment waardevol zijn voor mijn team”, aldus Dai in de South China Morning Post.

Wereldgoal van Gerndt
Waardevol zijn voor hun team; oud-spelers van FC Utrecht Marc Klok, Stefano Lilipaly en Irfan Bachdim zouden het ongetwijfeld ook wel willen. Maar daarvan is voorlopig geen sprake, want in Indonesië, waar het drietal tegenwoordig speelt, zijn de komende maanden alle voetbalwedstrijden afgelast. Dat heeft uiteraard alles te maken met het coronavirus. Om dan toch met een vrolijke noot af te sluiten: in Zwitserland wordt bijvoorbeeld wel gewoon gevoetbald, en daar heeft oud-speler van FC Utrecht Alexander Gerndt afgelopen weekend een absolute wereldgoal gescoord namens FC Lugano. Bekijk hier de beelden:

Volgende week aflevering 104 van deze rubriek!